Tisk
Okna SOLID COMFORT nejsou jako klasická eurookna

Okna SOLID COMFORT nejsou jako klasická eurookna

Dagmar Šimonová | Pondělí, 26. březen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Slavona se dlouhodobě věnuje hledání nových možností, jak vylepšit vlastnosti dřevěných oken i dveří. V roce 2009 dosáhla v tomto směru významného mezníku ve chvíli, kdy vystoupila na trh s dřevěným oknem SOLID COMFORT. Na jeho vývoji pracoval tým odborníků dlouhou dobu, a přestože tak firma přišla s oknem se stavební hloubkou 92 mm později než řada jejích konkurentů, mohla nabídnout mnohem více. Ani poté ale neusnula na vavřínech a okno SOLID COMORT se tak neustále zdokonaluje. Poslední novinka se na scéně objevila v lednu 2012.

Slavona, okna SOLID COMFORTKlasická konstrukce eurooken je samozřejmě promyšlená, její vznik se ale datuje do doby před více než dvaceti lety, kdy ve stavebnictví panovaly naprosto jiné podmínky než dnes. Proto se Slavona při vývoji nového okna zaměřila i na veškeré slabiny samotné konstrukce, které byly potřeba vyřešit. Přestože tak okno SOLID COMFORT na první pohled vypadá jako klasické eurookno, pravda je trochu jiná. Nejmarkantnější je změna rámu okna v parapetní části, kde došlo k odstranění hliníkové velkoobjemové rámové okapnice a zachování maxima dřevěného materiálu. Odtok vody je řešen odvodňovacím žlábkem s odtokovými otvory, které jsou vyfrézovány speciálním způsobem tak, aby jejich povrch nebyl nasákavý. Řešení se i s odstupem času ukazuje jako naprosto bezproblémové.

Okna SOLID COMFORT působí subtilněji, přitom lépe těsní i izolují

Slavona, okna SOLID COMFORT, Pasivní dům v DubňanechJedním z důležitých požadavků při vývoji okna SOLID COMFORT bylo dosáhnout co nejlepších tepelně izolačních vlastností. Proto došlo k zapuštění okenního křídla do rámu, aby funkční spára více izolovala. Okno tak navíc působí subtilněji. Další důležitou změnou je nový systém odvětrání skla. Zmenšená odvětrávací drážka a odvětrávací otvory nevedou konstrukčním spojem. Čepované spoje jsou nahrazeny pevnějšími spoji kolíkovými.

Slavona, okna SOLID COMFORT - sraz dvoukřídlového oknaOkapnice, která chrání namáhanou hranu křídla proti povětrnostním vlivům, a která se rozhodně nesmí dotýkat skla, aby nevznikal tepelný most ochlazující okraj skla, je u mnoha druhů eurooken provedená chybně. Proto má v sobě křídlová okapnice okna SOLID COMFORT zasunuté těsnění, takže se skla dotknout nemůže. Zároveň došlo ke zdokonalení utěsnění zasklívacích lišt a k inovaci některých těsnících profilů, které mohou být provedeny z modernějších materiálů lepší konstrukce. Speciální pozornost byla věnována také srazu dvoukřídlového okna, se kterým často bývají problémy. Dvoukřídlová okna SOLID COMFORT mají ve srazu křídel celkem 6 těsnících profilů a testování ve zkušebně ověřilo jejich dokonalé utěsnění.

Okna SOLID COMFORT vynikají nejen dlouhodobou životností

Slavona, okna SOLID COMFORT - rozloženéV roce 2010 také Slavona změnila celou výrobní technologii. Pořídila nejmodernější CNC frézovací a vrtací centrum, jehož hlavní výhodou je, že každý díl okna je kompletně vyprofilován a vyvrtán na tomto stroji a může být povrchově upraven, ještě než se okno nebo dveře sklíží. Všechny spoje jsou tak samozřejmě lépe zabezpečeny proti vnikání vlhkosti a poškození, a tím je zároveň prodloužena jejich životnost. Slavona má velmi dobré zkušenosti s povrchovou úpravou ADLER, kterou používá na svých oknech už řadu let. V roce 2011 byla zavedena nová generace HighRes, na níž výrobce poskytuje záruku 10 let bez nutnosti údržby. ADLER si ověřil kvalitu a může si dovolit takto velkorysé podmínky. Jiní výrobci sice poskytují delší záruky, ale za podmínek, které jsou prakticky nesplnitelné.

Od ledna 2012 mohou být okna vybavena zcela novým skrytým kováním

Slavona, okna SOLID COMFORT - skryté kováníVšechna okna Slavona jsou osazena kováním SIEGENIA AUBI TITAN AF, které přesvědčuje množstvím nových technologií v oblasti funkčnosti, bezpečnosti a komfortu. Povrchová úprava TITAN Silber nabízí odolnost proti vlivům životního prostředí, jakými jsou déšť, vítr, prach a vzdušná vlhkost. Korozní ochrana díky osvědčené nano technologii zabezpečuje vysoce hodnotný stříbrně lesklý vzhled.

Slavona, okna SOLID COMFORT - kováníDřevěná okna SOLID COMFORT SC92 mají celkem 3 těsnící profily, takže dešťová voda nemá šanci se do funkční spáry okna vůbec dostat. Od ledna 2012 jsou okna volitelně vybavena také zcela novým skrytým kováním s nosností závěsů 160 kg. Skryté závěsy zamezí poslední možnosti průniku vzduchu z interiéru do funkční spáry okna (kolem standardních závěsů je těsnění zmáčknuté a proto v tomto místě nemůže dokonale těsnit). Utěsnění oken z vnitřní strany je stále důležitější s ohledem na jejich použití v nízkoenergetických a pasivních domech, kde je dokonalá těsnost ověřována nekompromisním Blower door testem.

 

 

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop