Tisk
Polykarbonát - mechanická odolnost především

Polykarbonát - mechanická odolnost především

Petr Houška | Středa, 28. srpen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Moderní stavební trh nabízí řešení snad pro každý stavební případ. Vytváření průhledných střech bylo před 60 roky prakticky utopické – sklo je velmi těžké, rozbitné (vyjma neestetického drátoskla) a samotné především tepelně neizoluje. V roce 1953 v německé společnosti Bayer se zrodil převratný objev - Dr. Hermann Schnell přivedl na svět . Nový materiál si však prošel dalším vývojem a o pět let později se na trhu objevily první výrobky pod označením PBA (polykarbonát Bayer).
Materiál (uhličitan) je termoplastem, který se vyrábí za přispění tepla vstřikováním či lisPK1ováním do forem. Tím je logická snížená teplotní odolnost do cca 115 °C – mrazu odolává dobře. Nejběžněji je vyráběn polykondenzací BisfenoluA fosgenem.
Moderní desky při požáru neodkapávají – hoří rychlostí cca 40 mm za minutu a jsou zařazeny do třídy hořlavosti C1-těžce hořlavé.

Dutiny dobře izolují

PK8PK5Polykarbonát je velmi houževnatý, dobře tvarovatelný i za studena a dá se označit za prakticky nerozbitný materiál. Není snad stavebníka, který by neviděl tento výjimečný materiál ve formě dutinových desek na vlastní oči – materiál se vyrábí i jako kompaktní deska bez dutinek připomínající sklo. Druhá forma se užívá pro „zasklení", které je vystaveno vysokému mechanickému riziku – např. okna v továrnách.

PK6Dutinových desek se užívá všude tam, kde je žádané masivní prosvětlení v nízké váhové kategorii. Desky se vyrábějí v tloušťkách od 4 do cca 40 mm. Uvnitř desek je vyztužující struktura povětšinou v pravých úhlech - v případě vyšších nároků na pevnost jsou vnitřní struktury opatřeny diagonální výztuží. Na trhu jsou i desky s vnitřní strukturou ve tvaru včelích pláství. Dutin u nejsilnějších desek bývá 7 – v každé dutině je nepohyblivá vrstva vzduchu. Součinitel prostupu tepla U se pohybuje od cca 4,3 do 1,0 W/(m2.K).

Nejsilnější dutinová deska se tedy dá označit za vyhovující fixní průhlednou výplň po tepelně-izolační stránce („účko" je srovnatelné s izolačním dvojsklem). Váha dutinových desek se pohybuje od cca 0,8 do cca 4 kg/m2 – nosná konstrukce musí tedy unést především uvažované zatížení sněhem a rozteč nosných prvků musí logicky respektovat tloušťku desek.

Z polykarbonátu jsou vyráběny i profilové (trapézové) střešní desky – zde bez dutinek. Barevná škála je prakticky neomezená - každý si najde svou oblíbenou barvu.

UV

PK7Tak jako každý plast je i polykarbonát náchylný na UV záření a nesprávná montáž jej dokáže zdegradovat za velmi krátký čas. Některé desky totiž bývají opatřeny UV ochranou jen z jedné strany - pokud se tato strana vystaví slunečnímu záření, tak je deska odsouzena k rychlému zániku. Desky s oboustrannou UV ochranou jsou zajisté dražší, ale rozhodně se vyplatí připlatit „pár" korun. UV záření pronikající do objektu z jiného úhlu běžným oknem a dopadající na polykarbonátovou desku z interiéru může být také zkázné.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop