Tisk
Vyměňte si svépomocí cylindrickou vložku ve dveřích

Vyměňte si svépomocí cylindrickou vložku ve dveřích

Redakce | Pátek, 17. červen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Výměna cylindrické vložky ve dveřích se může zdát jako složitý úkol, který se neobejde bez zručné ruky řemeslníka, ale opak je pravdou. Zvládne to v podstatě každý a nezabere to víc než deset minut. Přesvědčíme vás v našem jednoduchém návodu. Kromě vložky vám stačí jen dvě věci. Správný šroubovák a metr nebo pravítko.

 

Krok 1: Změřte velikost staré vložky

výměna 1Nejprve musíte vložku změřit, abyste mohli koupit tu správnou náhradu. Otevřete dveře a všimněte si šroubku pod tou částí zámku, která se vysouvá při otáčení klíčem (odborně se nazývá závora). Tento šroub drží celou cylindrickou vložku ve dveřích a slouží jako výchozí bod pro naše měření. Od středu tohoto šroubu si změřte velikost k vnější hraně kování na venkovní straně dveří (tedy k místu, kde zámková vložka vystupuje ze dveří do prostoru) a získáte rozměr A. Poté od toho stejného středu změřte stejným způsobem vložku k hraně kování na domovní straně dveří a získáte rozměr B. Tyto rozměry se uvádí v milimetrech. Díky tomu máme zjištěnou velikost vložky, kterou budeme potřebovat (například 30 mm + 35 mm).

Krok 2: Výběr nové vložky

Nejdůležitějším krokem je výběr nové cylindrické vložky, protože ty jsou zejména u bytů (ale často i u domů) nejslabším bezpečnostním prvkem, který chrání váš majetek před zloději. Tyto vložky tedy musí být natolik bezpečné, aby vás ochránily před destruktivními i tichými zlodějskými technikami. Jak to poznat?

Bezpečnost cylindrických vložek se určuje podle státních norem (hledejte na krabičce výrobku čísla ČSN EN 1303 a ČSN EN 1627) na škále od jedné do čtyř. Platí, že čím vyšší číslo, tím větší ochranu poskytují. Na jedničku a dvojku rovnou zapomeňte a hledejte spíše třídy vyšší. I v těchto kategoriích je výběr na trhu opravdu široký.

                      Odpovídající zabezpečení má jen minimum rekreačních objektů!

Podle Statistického úřadu ČR je v České republice necelých 170 000 rekreačních objektů. Největší počet (asi 66 000) se nachází v malých obcích do 500 obyvatel. Zdaleka nejvíc - asi 33 000 - jich najdeme ve Středočeském kraji, kolem 25 000 jich má Jihočeský kraj. Třetí příčku se 17,5 tisíci drží Vysočina.

Za rok 2015 Police ČR šetřila celkem 2 553 krádeží vloupáním do rekreačních objektů s celkovou škodou 42,5 milionu korun. Objasnit se podařilo 742 z nich, celých 777 činů pak měli na svědomí recidivisté. Ze způsobené škody se celkem podařilo zajistit 143 tisíc korun. Jen pro srovnání, bilance za rok 2014 byla výrazně horší a Policie šetřila 3 955 vyloupených chat a chalup. Zlodějů tedy meziročně o 35 % ubylo. Jenže podle odborníků to není důvod k oslavě.

Podle průzkumu společnosti TOKOZ, českého výrobce zámků a kování, se totiž nezvýšila kvalita zabezpečení rekreačních objektů. Již několikátým rokem platí, že odpovídající zabezpečení má pouze kolem 7 % z nich – tedy ještě méně, než je tomu třeba u domů a bytů. Majitelé do zabezpečení systematicky neinvestují a podceňují jeho význam.

Koupit můžete buď klasickou „pružinkovou“ (ty však rychle opotřebují klíč - v takovém případě chtějte vylepšenou, např. systém TOKOZ TECH, který není o nic dražší, ale je takřka neopotřebitelný) nebo specializovanější – třeba systém TOKOZ PRO, který je velmi dostupný a přesto ho zatím nikdo nedokázal překonat takzvanými „tichými zlodějskými metodami“.

219-0400REZ

Vložku kupujte vždy pouze ve specializovaných prodejnách, jen tak budete mít jistotu, že je kvalitní. Naprosto se vyhněte tržnicím, kde vás sice lákají na nízkou cenu, ale vložka nevydrží doslova vůbec nic – natož pak metody zkušeného recidivisty.

Krok 3: Vychytávky pro vaše pohodlí

Vložky 3 a 4. bezpečnostní třídy od kvalitních výrobců nabízí celou řadu zajímavých vychytávek, které vám značně zjednoduší život. Pokud se doma chcete cítit bezpečně, kupte vložku s uzamykatelnou olivou. Můžete se doma uzamknout bez nutnosti mít „klíče v zámku“, přičemž zámek je z druhé strany pomocí klíče možné jednoduše odemknout. Pokud někdo z vaší rodiny například ztratí klíč, je možné olivu povytáhnout přes bezpečnostní pojistku a pak se do zevnitř uzamčeného bytu nedostane nikdo, i kdyby měl správné klíče. Pokud budete u rodinného domu měnit více cylindrických vložek, není problém odemykat je jediným klíčem – stačí poprosit prodejce, aby vám je sjednotil na tzv. společný uzávěr.

Krok 4: Demontáž staré vložky

výměna 2Máte koupenou novou vložku? Můžeme začít s výměnou. Zasuňte klíč do zámku a pomocí šroubováku s odpovídajícím hrotem (buď bude klasický, nebo křížový, nemáte-li křížový šroubovák, s trochou štěstí ho nahradí ten klasický) vyšroubujte šroub, od kterého jste měřili velikost zámkové vložky. Pokud máte vložku ve dveřích dlouho, je možné, že šroubek bude zarezlý a nepůjde s ním otáčet. V takových případech není potřeba propadat panice, pokud zrovna nemáte po ruce nějakého siláka.

Za hlavičku šroubku se pokuste dostat co nejvíce oleje, který vrut šroubu promaže a usnadní vám jeho vymontování. K tomu vám úplně bohatě postačí třeba olej pro šicí stroje nebo kuchyňský. Až bude šroub venku, tak ještě nemusíte mít vyhráno. Pokud vložka nejde vytáhnout, zkuste do ní zasunout klíč a pootočit. Zub, který slouží k samotnému zamykání dveří, nemusí být totiž v zákrytu s vložkou. Jakmile ho srovnáte, půjde vložka ven jednoduše.

Krok 5: Zasuňte novou vložku

výměna 3Opačným způsobem, než jste vložku vyjmuli, vložíte novou. Opět do vložky zastrčte klíč, srovnejte zub a vsuňte ji do mezery. Zašroubujte šroub zpátky a přiměřeně dotáhněte. Vložka by v ideálním případě neměla vyčnívat víc než 3mm na venkovní straně dveří. Je to z důvodů bezpečnosti a ochranou před vytržením vložky. Prodejní velikosti vložek jsou odstupňované po pěti milimetrech, takže pokud jste na začátku měřili nepřesně, můžete poprosit o výměnu na lepší rozměr. A pak už si jen stačí pogratulovat k výkonu a těšit se z vyšší bezpečnosti vlastního domova!

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop