Posuvné dveře šetří místo a zároveň nabízí zajímavé řešení do každé dřevostavby či bytu

Posuvné dveře šetří místo a zároveň nabízí zajímavé řešení do každé dřevostavby či bytu

Dana Jakoubková | Úterý, 19. listopad 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Posuvné dveře jsou dokonalým řešením pro řadu malých prostorů. Stále více je na ně pohlíženo ale i z hlediska moderního designu. Mohou ušetřit spoustu místa, být použity jako efektivní oddělovač místností nebo představovat skutečné stylové prvky interiéru. I v kuchyních a koupelnách může být tento typ dveří darem z nebes. A výrobci neustávají v hledání konstruktivních technologií, které mohou lépe kombinovat funkční aspekt s designem.

Dveře posuvné podél zdi

Lze je instalovat všude tam, kde je dostatek místa pro odsuv křídla po otevření. V tomto prostoru ale nelze umístit nábytek ani závěsné skříňky či dekorace. Dveře jsou zavěšeny v kolejnici (pojezdové liště) skryté v garnýži umístěné na stěně či ve stropě. Odspodu dveře obvykle nic nepodporuje, tedy ve výsledku mají určitou „vůli". Umístěním vodicí lišty do podlahy lze tento efekt eliminovat, dveře se pak neodchylují od stěny, ale jde už o větší stavební zásah a kolejnice bude vystavena prachu a nečistotám. Pokud cílíte na minimalistické provedení, zvolte subtilní garnýž kovovou. V opačném případě můžete mít garnýž ve stejném designu jako zárubeň i dveře samotné. K instalaci posuvu není třeba zásadních stavebních úprav a vyrábějí se i dveře zkosené pro instalaci v podkroví.

dvere-posuvne-podel-zdi

Foto: Hörmann

Dveře posuvné do stěny

Jejich nespornou výhodou je úspora místa, neboť dveře zajíždějí do takzvaného pouzdra vsazeného do stěny. Stavebně jde o větší zásah, oproti posuvu po zdi ale ušetříte místo, které by odsunuté dveře zabraly. Pouzdro tvoří kapsa, vodicí kolejnice a dorazový díl a vlastně přesně vymezuje oblast, do které dveře „zmizí". Nejčastěji používaným materiálem pro výrobu stavebních pouzder je pozinkovaný plech. Stejně jako u předchozí varianty je možné pouzdro osadit obložkou, nebo zvolit bezobložkovou variantu. Do stavebního pouzdra lze osadit drtivou většinu interiérových posuvných dveří.

Dveře posuvné ve stropě

Speciální posuvný systém pro velkoformátové dveře, kotvený přímo do stavebně „surového" stropu (dvojkolejnice je skrytá ve stropě), krytého pohledovým interiérovým stropem. Systém je ideální do prostor se sníženými sádrokartonovými stropy, které neumožňují kotvení jiných posuvných systémů, přičemž dveřní křídla se zasouvají jedno za druhé. Jde o velice působivé a designové řešení ve vysoce moderním až funkcionalistickém stylu.

dvere-posuvne-ve-strope

Foto: JAP FUTURE

Z hlediska provedení posuvných dveří se jedná o tři varianty, které lze aplikovat jak u dveří jednokřídlých, tak u dvoukřídlých.

Ztvárnění prostoru

Je jedno, jaký máte styl interiéru. Dveře musí umět více než jenom propojit místnosti. Musí vás těšit po celý život, svým příjemným vzhledem, dokonalou funkčností a musí vašemu domovu dávat něco navíc, oživovat fantazii vnitřní architektury a umožňovat individuální ztvárnění prostoru.

posuvne-dvere-ztvarneni-prostoru

Foto: Wippro

Vzhled posuvných dveří vytváří neobvyklou atmosféru. Interiér se s nimi může stát až rafinovaným.

Vhodné kování

Pro dveře posuvné po stěně jsou vhodnou volbou dlouhá madla, která značně usnadňují manipulaci s dveřním křídlem. Pro dveře zasouvané do stavebního pouzdra je pak vhodnější kování zapuštěné v podobě misek nebo mušlí, které umožní dveřnímu křídlu zcela zajet do zdi a zachovají tak průchozí otvor v plné šíři.

vhodne-kovani

Foto: MT kliky

Zvukotěsnost

Na šíření zvuku má vliv mnoho faktorů – materiál vnitřních příček, obložení dveří a výplně, materiál podlahy, omítky... Obecně lze říci, že zvukotěsnost stavebního pouzdra je o třetinu lepší než u klasických otočných dveří. Co se týká dveří samotných, je třeba počítat s tím, že stoprocentní zvukotěsnosti u nich nelze dosáhnout.


Otázky pro odborníka

Lze u posuvných dveří dosáhnout zvukotěsnosti?

Posuvné dveře do pouzdra nedosahují co do akustiky zdaleka takových kladných hodnot jako dveře klasické. Nicméně letos jsme představili nové akustické posuvné dveře, které mají izolační výplň, jsou doplněny speciálně vyvinutými těsnícími prvky a obložky mají akustické těsnění, aby se zvukově izoloval celý průchod. Dokážeme tak snížit hladinu zvuku o 38 decibelů. A to už je znát. Eclisse má na kontě řadu patentů. Jedním z nich je i řešení pro usnadnění pohybu zdravotně postižených osob. Systém posuvných dveří v těchto případech dává vyšší smysl. Nejen, že uspoří místo, ale ulehčí každodenní život.

Můžete ho, prosím, přiblížit?

Pouzdra s posuvnými dveřmi jsou sama o sobě velmi účinným řešením pro zdravotně postižené osoby pohybující se na vozíčku. Je mnohem snazší projíždět průchodem s posuvnými dveřmi, kde nejsou žádné prahy a kde si jednoduše můžete otevřít i zavřít dveře, aniž byste se musela složitě otáčet. Stejné výhody mají posuvné dveře pro osoby používající chodítka nebo pro osoby slepé či zrakově postižené. My jsme pro posuvné dveře vyvinuli speciální jednokřídlé stavební pouzdro se zkrácenou kolejnicí a upravenými vozíčky, do kterého lze instalovat traťové zdvihací zařízení s motorovým pohonem, které usnadňuje manipulaci se zdravotně postiženým člověkem.

Když mluvíte o motorovém pohonu, jste první firmou na trhu, která motorizaci pro posuvné dveře představila. To posouvá systém na úplně jiný level, je to tak?

Ano, je pravda, že máme v sortimentu také motorizaci, která automaticky zavírá a otevírá dveře buď na stisk tlačítka, na dálkové ovládání nebo třeba na pohybové čidlo. Produkt je to praktický, nejen pro hendikepované osoby. Ale nemáme v ČR moc štěstí na šikovné elektrikáře, kteří by jej zákazníkovi namontovali.

karel-krizek-eclisse

Karel Křížek
hlavní technik společnosti ECLISSE ČR, s.r.o.

 

Elektroinstalace

V místě stavebního pouzdra posuvných dveří je možné vést i elektrické kabely. Uvnitř kapsy pouzdra je pro ně vytvořen speciální kanálek. Díky tomu můžete přímo na kapsu pouzdra umístit světlo, vypínače i zásuvky.

elektroinstalace

Foto: ECLISSE

Neviditelné obložky

Pro ty, kteří chtějí něco mezi obložkovou a bezobložkovou verzí, pro všechny vyznavače jednoduchosti, jsou k dispozici varianty s obložkami zalícovanými do roviny se stěnou.

neviditelne-oblozky

Foto: DORSIS

Barvy

V oblibě jsou v posledních několika letech zemité barvy a oblíbený minimalismus nemusí být definován pouze bílou barvou. Barevně mohou dveře doplnit podobně laděný interiér, nebo naopak vytvořit kontrastní protiváhu podlahám, stěnám i nábytku.

barvy

Foto: JAP FUTURE

Jedno, nebo dvě křídla?

Stavebně a prostorově náročnější je volba posuvných dveří s dvěma křídly. Určujícím je to, které místnosti dveřmi propojujeme. Zatímco v zázemí domu bude dostačující jedno křídlo, chceme-li vytvořit příjemný, otevřený prostor zvolíme nejspíše dvoukřídlo.

Bezobložkové pouzdro

Rovné linie stěny neruší vystouplé zárubně, ale stěny navazují téměř neviditelně na posuvné dveře. Design dveří je tak maximálně odlehčený a vzdušný. Stavební otvor není zatížen další hmotou a mnohem plynuleji navazuje na další prostor. Dveře v pouzdru se skrytou zárubní dokonale splynou se stěnou a nechají tak vyniknout interiér.

bezoblozkove-pouzdro

Foto: SAPELI

Materiály a design

Křídlo posuvných dveří může být dřevěné, laminátové, skleněné, z MDF desky, dýhované, fóliované či lakované..., prostě co si zákazník přeje a to v mnoha dekorech. Mezi designéry vede materiál s autentickým přírodním vzhledem oproštěný od neduhů masivního dřeva a který snese hrubší zacházení i expozici UV záření, a strukturované povrchy (3D), které s mimořádnou věrností napodobují vzhled dřeva.

materialy-design

Foto: DORSIS

Synchronizace

Stavební pouzdro lze doplnit nejrůznějšími „vychytávkami", které zvyšují komfort. U dvoukřídlých dveří je to například synchronizace, kdy se křídla pohybují simultánně za sebou. Existuje synchronizace pro teleskop, kdy se dvoje dveře posouvají synchronně do jedné kapsy, dále synchronizace pro dvoukřídlé dveře proti sobě a novinkou je synchronizace pro dvoukřídlé bezobložkové pouzdro. Všechny uvedené synchronizace lze navíc kombinovat s tichým dorazem, to znamená, že posuv je synchronní a dovření tlumené.

synchronizace

Foto ECLISSE

Samozavírání

Komfortním doplňkem posuvných systémů je samozavírání. Znamená to, že dveře se otevírají manuálně, případně dálkově či jinak, a samy se zavřou. Tento doplněk lze kombinovat s tichým dorazem, aby se dveře zavřely pomalu a tiše.

Bezbariérový prostor

Technologie posuvu dveří primárně nevyžaduje vodící lišty ani práh v podlaze. Umožňuje tak vytvářet bezbariérový prostor a skýtá velký potenciál pro velkorysé proměny interiéru.

bezbarierovy-prostor

Foto: Hörmann


Otázka pro odborníka

Pokud zvolím variantu bezobložkových posuvných dveří do pouzdra, do jaké maximální výšky a šířky je lze použít? Mohou být dveře i celé prosklené?

Bezobložková pouzdra jsou dostupná v atypických šířkách až 1500 mm a výškách až 3000 mm. Tyto parametry jsou platné pro jednokřídlé provedení. Dvoukřídlé provedení je díky technickým možnostem pouzdra Belport možné dovést až do šířky tří metrů. Naše modelová řada dveří je dostupná v plné, částečně prosklené i celoskleněné variantě. Vše záleží na možnostech klienta i na prostoru. Stavební pouzdra pro posuvné dveře jsou univerzální pro sádrokartonové desky i zdivo a lze je použít i ve dřevostavbě.

david-velimsky-dorsis

David Velimský
Jednatel DORSIS s.r.o.

 

Dekorace

Subtilní rám s tenkými svislými či horizontálními hliníkovými profily nabízí neotřelé provedení skleněných dveří. Jedinečný otisk dá dveřím i kovová síťka ve zlaté či stříbrné barvě, zalaminovaná mezi skleněné tabule.

dekorace

Foto: JAP FUTURE

Závěsný nábytek

Speciální pouzdra mají vlastnosti skutečné stěny a přímo na pouzdro můžete umístit nábytek, například zavěsit kuchyňskou linku nebo polici.

zavesny-nabytek

Foto: ECLISSE

Skleněná stěna

Posuvné dveře v proskleném nebo celoskleněném provedení lze doplnit o prosklenou nebo celoskleněnou stěnu. Díky tomu lze oddělit dvě místnosti se zachováním průchodu světla a díky matnému neprůhlednému sklu si tak zachováte i soukromí.

sklenena-stena

Foto: SAPELI

DaS 3-2019
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop