Letní ochlazení? Venkovní žaluzie předčí klimatizaci z hlediska zdraví i ekologie

Letní ochlazení? Venkovní žaluzie předčí klimatizaci z hlediska zdraví i ekologie

Komerční sdělení | Úterý, 15. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Rostoucí letní teploty začínají pomalu narušovat tepelnou pohodu v domácnostech. Lidé proto hledají možnosti, jak interiér co nejefektivněji ochladit. V jádru se nabízí dvě varianty – klimatizace nebo stínicí technika. Pokud uživatel sáhne po druhé variantě, dostane se mu na rozdíl od klimatizace ekologického a zdravotně nezávadného řešení.


Venkovní žaluzie představují ekologičtější řešení

„Venkovní žaluzie představují ideální variantu pro letní ochlazení interiéru, které v sobě kombinuje extrémně vysokou účinnost a oproti klasické klimatizaci také zdravotní nezávadnost a ekologičtější řešení. Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, venkovní žaluzie umí domácnost ochladit. Činí tak ovšem pasivně, bez aktivního proudění studeného vzduchu," shrnuje hlavní přínosy venkovní stínicí techniky Petr Přichystal, marketingový manažer společnosti LOMAX

Typickým rysem klimatizace je naopak využívání aktivního chlazení interiéru, které se zjednodušeně projevuje prouděním studeného vzduchu po místnosti. Toto řešení však v sobě nese některá zdravotní rizika. Vzduch proudící z klimatizační jednotky je totiž suchý, při menším příjmu tekutin tak lidem vysychají sliznice, což může mít za následek škrábání či bolest v krku. Ačkoliv nemocí v létě obecně ubývá, jsou to právě klimatizace, které bývají jednou z hlavních příčin vzniku letních viróz či angín.

Zdravotně nevhodné jsou pak také přechody mezi příliš klimatizovanými, a naopak nechlazenými prostory – pokud je totiž rozdíl mezi oběma prostředími větší než 6 °C, zadělává si člověk na zdravotní problém. Stejně tak pokud vzduch z klimatizace míří přímo na člověka, například na jeho záda či záhlaví. U těchto míst při výraznějším ochlazení totiž dochází ke křečím ve svalech a následné bolesti.


Pasivní způsob chlazení interiéru

Zmíněný pasivní způsob chlazení interiéru, který je typický pro venkovní žaluzie, možnost vzniku těchto rizik eliminuje. Zároveň je díky tomuto řešení možné i v místnosti orientované na západ v nejparnějších letních dnech docílit příjemných teplot. Přitom ale nehrozí, že by byl mezi venkovní a vnitřní teplotou nějaký výrazný rozdíl, aby to znamenalo například riziko angíny či letní virózy.

Klíč k efektivitě tohoto řešení spočívá v umístění venkovních žaluzií ještě před okny. „Díky tomu nepouští do interiéru teplý vzduch a zvládnou zadržet až 94 % tepelné energie. I z hlediska výdajů se přitom jedná o výhodnější řešení než klimatizace. Počáteční investice může být u extrémně dlouhých lamel sice srovnatelná s klimatizací, tím nicméně výdaje končí. I v případě motorizovaných žaluzií činí jejich spotřeba zanedbatelný zlomek toho, co běžný provoz klimatizace. Pořízením žaluzií tak výdaje na chlazení končí, nikoliv začínají," doplňuje ekonomické výhody stínění Petr Přichystal.

U klimatizací mohou být finální finanční náklady i násobně vyšší. Pokud je totiž přehřívaný prostor domácnosti velký, znamená to pro uživatele nákup hned několika klimatizačních jednotek. K tomu je nutné přičíst také stavební úpravy.

Klimatizace kromě toho stejně jako další přístroje v domácnosti spotřebují určité množství elektrické energie. Ba co víc, mezi domácími spotřebiči patří v tomto ohledu mezi ty náročnější. Ani po pořízení poměrně drahého zařízení tak výdaje domácnosti neskončí.

Podle Petra Přichystala by se přitom při porovnávání venkovních žaluzií a klimatizací nemělo zapomínat ani na ekologické hledisko. „Vyšší spotřeba energie u klimatizací samozřejmě znamená i vyšší emise, což se jednoznačně vyplatí zohledňovat. Zapomínat bychom neměli ani na srovnání z hlediska ekologie Zároveň jsou zajímavým designovým prvkem, naproti tomu venkovní jednotka klimatizace prostory fasády spíše hyzdí," uzavřel marketingový manažer společnosti LOMAX.

venkovní žaluzie lomax

obr.: Venkovní žaluzie zajistí přirozené ochlazení interiéru. Foto: LOMAX

lomax žaluzie

obr.: Předokenní žaluzie jsou praktické a doplňují vhodně moderní domy. Foto: LOMAX

Více informací o venkovních žaluziích LOMAX→

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop