Benefity a úskalí velkoformátových oken

Benefity a úskalí velkoformátových oken

Redakce | Středa, 10. listopad 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Velkoformátová okna jsou dnes znakem moderní architektury. Nabízejí dokonalé propojení interiéru s exteriérem a samozřejmě také vynikající prosvětlení. Díky neustále se zlepšujícím technologiím jsou jejich tepelně-technické charakteristiky na takové úrovni, že se masivního prosklení nemusíme bát ani v nízkoenergetických a pasivních domech. Benefity velkoformátových oken určitě převažují, ovšem jsou tu i jistá úskalí, která musíme mít na zřeteli.

Rozměry okenních otvorů se samozřejmě začínají řešit jako jedna z prvních záležitostí v projektu. Ve chvíli, kdy přecházíme z ideové studie, kde si architekt může dovolit maličko popustit uzdu své fantazii, potřebujeme stanovit, jak budou okna velká, jakým způsobem budou konstrukčně řešená (ve smyslu počtu křídel a případného dělení prosklené plochy) a podobně.

Často pak samozřejmě dochází ještě k dodatečným změnám a úpravám, například i ke změně konstrukčního materiálu, ze kterého si okna necháme vyrobit.

„Jasným trendem je poptávka po výplních, které mají minimální nebo na první pohled žádný rám a jsou pozoruhodným designovým prvkem. Stále častějším požadavkem pak bývá vybavit stavbu prosklenými stěnami, které působí co nejvíce minimalisticky a vyplňují prostor od stropu po podlahu a od příčky k příčce. Tady je již nutné na konkrétní typ oken a balkonových dveří myslet při tvorbě projektu, aby bylo možné všechny požadavky splnit," říká Ing. Pavel Kamír ze společnosti Slavona.

A je vůbec dřevo vhodným materiálem pro výrobu velkoformátových oken? „Dřevo je ideální materiál pro výrobu velkých okenních prvků – má vysokou tvarovou stálost, minimální teplotní roztažnost a výborné tepelně izolační vlastnosti. Velkou výhodou je také vysoká estetická hodnota a to, že se jedná o obnovitelný zdroj. Plastové profily nemají pro velké a těžké prvky potřebnou tuhost, dochází k zátěžové deformaci a tím špatné funkci prvků," vysvětluje Jakub Jalůvka ze společnosti TP EUROokna.

Ing. Josef Neubauer, technický poradce z firmy POL-SKONE CZ, ještě upřesňuje: „Materiálem pro výrobu velkoformátových oken bývá nejčastěji severská borovice, ale i dub nebo meranti. My například používáme pouze dřevo s označením FSC, protože jedině tak je garantovaný jeho původ. Pro výrobu oken se používá křížem napojovaný profil lepený k sobě, vyrobený z vysušeného dřeva, opracovaného na CNC."

DrevoStavby-velkoformatova-okna-u-drevostavby

obr.: Velkoformátové zasklení se hodí i k moderním masivním dřevostavbám. Pokud jsou i vnitřní stěny vyvedené v přírodním dřevěném materiálu, velká okna krásně prosvětlí jinak temnější zákoutí. Foto: POL-SKONE

Propojení a dokonalé prosvětlení oken


Je také třeba vždycky promyslet i možná zdánlivě nesouvisející náležitosti, které nám společně s velkým prosklením vyvstanou.

„Posezení za velkoformátovým oknem má své kouzlo v každém ročním období a všichni majitelé takových prvků to jistě rádi potvrdí. Jednou z největších předností velkých oken je propojení vnitřních prostor s okolním prostředím, což opticky zvětšuje interiér a dodává mu příjemnou atmosféru. Velkými prosklenými plochami také samozřejmě proniká do interiéru více světla. Ve výsledku taková okna šetří náklady na vnitřní osvětlení a obyvatelé se ve svých přirozeně prosvětlených domovech cítí komfortněji," potvrzuje Ing. Pavel Kamír.

Odvrácenou stranou mince ale může být třeba ztráta soukromí. Velké prosklení působí v projektu a potažmo na vizualizacích nebo fotografiích vzdušně a vizuálně perfektně, pokud ale nemáme velký pozemek nebo je prosklení orientováno do ulice, musíme si uvědomit, že budeme bydlet ve výkladní skříni.

Je pak třeba dobře promyslet, zda je vůbec vhodné se v takové chvíli k velkoformátovému prosklení uchylovat, popřípadě jak ho budeme v případě potřeby zakrývat.

DrevoStavby-velkoformatova-okna-u-skeletove-drevostavby

obr.: Skeletové dřevostavby jsou pro maximální možné prosklení jako stvořené. Je třeba ale myslet na soukromí a pocit bezpečí – pokud není pozemek dostatečně velký nebo odstíněný od sousedů a ulice, mohou velká okna majitele pořádně potrápit. Foto: TP EUROokna

Rada odborníka


Mezi největší úskalí při volbě "velká okna ano, či ne" patří samozřejmě jejich cena. Velká okna jsou nákladná již proto, že je u nich takřka nezbytné použití tvrzených skel.

Navíc musí být izolační sklo složeno ze silnějších tabulí s různými úpravami. Montáž těchto oken probíhá pomocí speciální manipulační techniky, která cenu rovněž výrazně zvyšuje, a ve většině případů je navíc nutné provést zasklení do rámu přímo na stavbě, což v sobě nese opět větší finanční i časové nároky.

Rozměry jsou také limitujícím faktorem, který v případě trojskel hraje velkou roli. Pokud má sklo plochu kolem 5 m2, mluvíme o něm již jako o velkoformátovém.

S nárůstem rozměrů úzce souvisí i váha, která v extrémních případech překračuje u izolačního trojskla i 1 000 kg. Z praktického hlediska je nezbytné myslet u velkých oken na jejich pojištění.

Náklady na výměnu rozbitého skla velkého okna jsou vysoké a rozhodně se nevyplatí spoléhat na náhodu. Při úvahách o pořízení velkých oken je dobré pomyslet na všechny okolnosti pro i proti.

Pokud se však již pro velkoformátovou výplň rozhodnete, věřím, že nebudete litovat a že Vaší stavbě dodá patřičné kouzlo.

Pavel-Kamír-SLAVONA
Ing. Pavel Kamír
SLAVONA, s.r.o.

DrevoStavby-velkoformatova-okna-SLAVONA

Foto: Slavona

Dobré konstrukční řešení , ale i kvalitní kování oken


Pokud už tedy máme představu, jak velká okna chceme, přichází na řadu výběr kvalitní a prověřené firmy a konzultace možných konstrukčních řešení. Vyrobit je totiž možné téměř všechno, my ale potřebuje řešení, které bude dlouho a dobře fungovat.

„Výroba velkoformátových dřevěných oken má samozřejmě svá specifika. Jsou jimi nároky na prostor, strojní vybavení, speciální manipulační technika s velkoformátovými skly, ale i doprava a montáž," doplňuje Jakub Jalůvka.

Vliv na velikost okenních prvků má nejen materiál okna, ale třeba i barva a světová strana, na kterou je okno orientované, nebo třeba zeměpisná poloha stavby či výška, do které se okno instaluje – čím větší okno, tím nebezpečnější jsou velké poryvy větru.

Firma by měla při návrhu řešení pro velké okenní a dveřní systémy počítat s řadou faktorů a dobře propočítat statiku skel a profilových sloupků a spojů.

Velké okno, osazené ještě izolačním tvrzeným sklem, váží stovky kilogramů. Dobrý výrobce popřípadě prodejce oken by měl proto řešit i způsob, jakým se ke stavbě dostane, a jakou manipulační techniku bude muset pro montáž oken použít.

Těžká posuvně zdvižná křídla HS portálů potřebují pro svůj hladký a především bezpečný pohyb také velmi kvalitní kování a dobré podvozky.

Šetřit se na těchto detailech rozhodně nevyplácí, protože i když může okenní systém nějakou dobu po nainstalování zdánlivě dobře fungovat, poměrně brzo mohou nastat problémy, které značně znepříjemní užívání okna a vyžádají si nákladné opravy.

„Existuje velká řada příslušenství, které může výrazně zvýšit komfort při užívání HS portálu – tlumiče, háková převodovka, bezbariérový práh. Důležitý je rovněž podkladový profil pod prahem – musí mít dostatečnou pevnost (nosnost) a zároveň dobré izolační vlastnosti. Pro správnou funkci je esenciální kvalitní montáž, především rovinnost prahu, který tvoří hlavní nosný prvek pro pohyb křídla. Důležité je se rozhodnout, zda preferuji design (bezrámové zasklení) nebo tepelně izolační vlastnosti (klasické rámové provedení)," dodává Jakub Jalůvka.

DrevoStavby-velkoformatova-okna-montaz

obr.: Montáž velkoformátových oken probíhá za pomoci speciální manipulační techniky a ve většině případů je navíc nutné provést zasklení do rámu přímo na stavbě. Foto: Slavona

Otázky pro odborníka


Co je to HS portál?

Velké prosklené plochy směrem ke slunci a propojení obytné části domu se zahradou jsou u moderní výstavby standardem. Funkčně a esteticky nejvhodnějším řešením jsou dřevěné a dřevohliníkové zdvižně posuvné dveře nazývané HS Portál.

Tento systém si poradí s plochami do 12 m šířky a přitom posuvné dveře do 400 kg se pohybují tak lehce, že je zvládnou ovládat i děti.

Speciální posuvné stěny HS portál jsou konstrukčně zcela odlišné od standardních posuvných dveří. Sestavu tvoří masivní hlubší rám, do něhož jsou speciálním systémem s odsuvně zdvižným kováním osazeny posuvné a pevné části.

Posuvná křídla jsou umístěna v jiné rovině než pevné prvky. Manipulace s posuvnými křídly je pohodlná a snadná - jednoduchým pohybem kliky je křídlo nadzvednuto a lze ho pak snadno odsunout.

Váha z posouvaného křídla je přenášena přímo do prahu, proto tento systém umožňuje použití mnohem větších křídel než standardně používaná provedení posuvných dveří.

Spodní část tvoří snížený hliníkový práh, který je z větší části zasazený pod čistou podlahou a pouze 5 mm nad čistou podlahou.

Naše firma nabízí dvě základní provedení HS portálů – CLASSIC, který má fixní část tvořenou standardním dřevěným rámem a typy SKY a SKY PLUS, u nichž je fixní část bezrámová pro co největší prostup světla a ničím nerušený výhled.

Jakub-Jaluvka-TP-EUROokna
Jakub Jalůvka
TP EUROokna s.r.o.

Když je stínění oken nutností


S prosvětlením jdou ruku v ruce i solární zisky, které mohou výrazně pomoci šetřit peníze za vytápění – zejména na podzim a z jara.

„Samozřejmostí a nutnou podmínkou pro správné proudění tepla dovnitř a ne ven je kvalitní izolační sklo. Důležitá je také orientace oken vzhledem ke světovým stranám – velkoformátové výplně budou šetřit vaše výdaje na teplo pouze v případě, že budou orientovány na ty světové strany, u nichž nějaká šance na solární zisky je – tedy ne na sever," dodává Ing. Pavel Kamír.

V případě orientace na zbylé světové strany je ale zase třeba promyslet dokonalé stínění – ať už přesahem střechy nebo slunolamem, který pustí nízké podzimní a zimní slunce, ale ubrání se paprskům vysokého slunce letního, popřípadě formou předokenních rolet nebo žaluzií.

Možností je instalace i speciálních protislunečních skel. Základem je dodržet princip odstínění slunečních paprsků ještě před tím, než projdou sklem. Vnitřní stínění je vždy efektivní mnohonásobně méně.

DrevoStavby-velkoformatova-okna-TP-EUROokna

Foto: TP EUROokna

Jak je to s maximálními rozměry oken?


Návrh velkoformátových a atypických oken každopádně vyžaduje šikovného projektanta, který má zkušenosti i s přípravou ve výrobě.

Skleněná výplň se u velkých oken z ekonomických i technologických důvodů osazuje přímo na stavbě, takže kromě poměrně náročné manipulace s velmi křehkým materiálem je třeba myslet i na dokonalé utěsnění připojovací spáry.

Běžně se dnes můžeme setkat s dřevěnými okny na výšku klasického podlaží, o šířce musí i s ohledem na statiku objektu rozhodnout projektant.

Společnost SLAVONA, tuzemský výrobce dřevěných oken a dveří, v nedávné době osazovala svými výrobky nádhernou stavbu Ájurvédského pavilonu v resortu Svatá Kateřina.

Nejvíce bezrámových oken mělo rozměry 3 230 × 3 043 mm a byla osazena trojskly s tabulemi, kde vnější měla tloušťku 8 mm, prostřední 6 mm a vnitřní tvořilo bezpečnostní VSG sklo ve složení 55.2 (tedy lepené sklo, kde jsou dvě 5 mm tabule s dvojitou PVB fólií mezi nimi). Pod skly byly použity dubové výztuhy.

Největší dřevěné okno, které ve svém závodě ve Slavonicích vyrobili, mělo rozměry 5 384 × 2 490 mm, bylo osazené trojsklem ve složení ES G 10 mm / ES G 8 mm ECLAZ / VSG 66.2.

Ve výrobním závodě společnosti TP EUROokna ve Velkých Karlovicích to byl zase čtyřkřídlý HS portál o rozměrech 8 000 × 2 300 mm se dvěma křídly otevíracími a dvěma fixními.

Společnost POL-SKONE zase v ČR montovala největší okno o velikosti 3 000 × 2 500 mm. Největší okenní sestavou z několika segmentů pak bylo okno o rozměrech 8 000 × 2 500 mm.

DrevoStavby-velkoformatova-okna-propojeni-interieru-s-exterierem

obr.: Propojení interiéru s exteriérem je nejimpozantnější u staveb, obklopených nádhernou přírodou. Skrze dřevěná velkoformátová okna se Ájurvédský pavilon v resortu Svatá Kateřina otevírá na tři strany a nabízí svým hostům tři odlišné scenérie – výhled do otevřené krajiny, blízkost lesa a uzavřenou meditační zahradu. Foto: Slavona

Otázky pro odborníka


Jak mít připravenou stavbu na montáž velkoformátových oken?

Montáž velkoformátových oken zahrnuje několik různých specifik, která je nutné před samotnou montáží zajistit. Pokud budeme realizovat osazení velkoformátového okna, je třeba pamatovat na to, že je téměř vždy nutné použití doplňkové manipulační techniky v podobě venkovního minijeřábu a případně i vnitřního speciálního manipulátoru na skleněné prvky.

Základem je tedy zpevněná příjezdová cesta a kvalitní zpevněný povrch pro pohyb manipulační techniky. Tyto všechny předpoklady a požadavky zajišťuje technik při zaměření, který vidí danou situaci na stavbě na vlastní oči, a musí zákazníka resp. realizační firmu instruovat, jak má být daná stavba před montáží připravena.

V případě, že není možné zajistit dopravu velkoformátového prvku do dostatečné blízkosti místa montáže, nezřídka se využívá i služeb doplňkových autojeřábů.

Dalším důležitým bodem je správně připravený otvor, který musí rozměrově odpovídat zaměřenému. Existují dva základní typy montáže – do konstrukce (otvoru), nebo před otvor, tzv. předsazená montáž.

Každý druh má svá specifika a odlišnou přípravu otvoru před samotnou montáží. Neméně důležitý je i samotný pořádek na stavbě, protože při manipulaci s velkoformátovými okny není prostor se něčemu složitě vyhýbat a manévrovat s velmi těžkými břemeny.

Mohlo by tak snadno dojít ke zranění montážníků či defektu na oknech. Předpokladem úspěšné montáže je kooperace a komunikace na ose zákazník, příprava otvoru od stavební firmy, technik pro zaměření, montážníci a detailní projektová dokumentace.

Pokud se vzájemně nesejdou a „nepropojí" všechna uvedená opatření a požadavky, ani sebezručnější montážník s tím nic neudělá a nebude tedy docíleno kvalitního výsledku.

josef-neubauer-pol-skone
Ing. Josef Neubauer
technický poradce POL-SKONE CZ s.r.o.

Autor článku: Dagmar Česká


casopis-drevostavby-5-2021-titulka-228x272

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 5-2021
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop