Bezpečnostní kliky odradí zloděje

Bezpečnostní kliky odradí zloděje

Komerční sdělení | Pondělí, 01. srpen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Každý rok řeší policie víc než šest tisíc vykradených domácností a jen každého čtvrtého pachatele se podaří dopadnout. Škoda se pohybuje kolem 330 milionů korun a jen část se podaří majitelům nahradit. Určitě nechcete být mezi podobně postiženými.

Jak svůj dům ochránit proti zlodějům?


Asi nechcete zloděje přímo vyzývat, aby vás navštívili, když nejste doma, že? Každý zloděj si dopředu vytipovává lokality a domy, které jsou dobře přístupné a bez obyvatel, s nadějí na bohatý lup uvnitř. (Někteří ale s návštěvou neváhají, ani když je dům plný spících lidí.) Důležité proto je, neposkytovat lupičům zbytečnou příležitost, aby si vybrali zrovna váš dům. Máme pár tipů, jak svůj majetek lépe ochránit.

Soubor preventivních opatření


  • Dobré sousedské vztahy vám umožní žít mnohem spokojeněji, ve větším klidu a radosti. Když si uděláte ze svých sousedů přátele, tak vám nenechají uschnout vaše pokojové květiny, vyvenčí a nakrmí vašeho domácího mazlíčka, vyvětrají, vyberou schránku a dají pozor na váš dům. Můžete pak odjet i na delší dobu – o váš majetek bude dobře postaráno.
  • Velké obnosy peněz, šperky a starožitnosti nenechávejte doma, uložte je v bance. Pokud je chcete mít na očích, třeba obrazy, pořiďte si jejich fotografie, uchovejte doklady o koupi.
  • Nedávejte na sociální sítě aktuální informace a fotografie z výletů a dovolených, někdo by to mohl brát jako pozvání.
  • Nezapomeňte před odjezdem dobře zamknout a zavřít okna. Nenechávejte stažené rolety a zatažené závěsy, abyste nedávali najevo, že nikdo není doma.

S bezpečnostními opatřeními začněte u vchodových dveří


Dveře jsou jedním z nejsnadnějších způsobů, jak se vloupat do domu. Doporučujeme investovat do kvalitních bezpečnostních dveří, které budou pevně ukotveny v bezpečnostní zárubni a budou mít dostatečný počet jisticích bodů. Takové dveře zabrání lupičům, aby dveře vypáčili, vytrhli (třeba i autem) nebo je jinak otevřeli.

Ochranné prvky jako bezpečnostní kování, bezpečnostní štít, zadlabací zámek zvýší odolnost vstupních dveří. U rodinných domů se zaměřte na všechny dveře a okna do sklepa (ty nejlépe opatřete mříží). Obecně platí, že je téměř nemožné překonat dveře ve třetí, lépe však ve čtvrté bezpečnostní třídě s klikou na dveře ve stejné bezpečnostní třídě.

DrevoaStavby.cz | KOVÁNÍ-DESIGN.cz | Dveřní kliky a kování

Výběr bezpečnostní třídy dveří


Bezpečnostní prvky jako dveře, mříže, zámky, zámkové vložky, kování a jiné mají podle norem ČSN EN 1627 až ČSN EN 1630 vždy označení takzvané bezpečnostní třídy. Bezpečnostních tříd je celkem šest:

  • RC1 (k zabezpečení méně rizikových objektů – k zabezpečení kůlen, nenákladně zařízených dílen, stodol)
  • RC2 (k zabezpečení méně rizikových objektů)
  • RC3 (odolávají méně zkušeným zlodějům)
  • RC4 (k zabezpečení rizikových objektů – chrání před velmi zkušenými zloději)
  • RC5 (vysoký stupeň ochrany, kvality trezoru)
  • RC6 (vysoký stupeň ochrany, kvality trezoru)

Většina pojišťoven vyžaduje ve svých podmínkách u pojištění domácnosti proti krádeži zabezpečení dveřmi 3. a 4. bezpečnostní třídy. Pokud nedodržíte úroveň zabezpečení, porušujete pojistné podmínky. Některé pojišťovny navíc nabízejí různé bonusy a slevy při ještě vyšší úrovni zabezpečení.

DrevoaStavby.cz | Bezpečnostní cylindrické vložky

Bezpečnostní prvky dveří


Bezpečnostní vložka (lidově zámek) chrání nejen před vloupáním, ale také si k němu nikdo nemůže nechat přidělat klíče ani vy, třeba když vám je někdo ukradne nebo je ztratíte. Pro zamykání dveří je optimální rozvorový systém, který je propojen s čepy, v nejlepším případě s nimi tvoří jeden nerozebíratelný celek. Ideální je cylindrická vložka, která odolá odvrtání a vyhmatání planžetou. Důležitá je také bezpečnostní třída vložky, která by měla vždy odpovídat třídě zabezpečení samotných dveří a zárubně, případně může být i vyšší třídy. Mezi další bezpečnostní prvky patří pevný ocelový skelet dveří, jistící čepy a také kvalitní kování s větším počtem bezpečnostních bodů.

DrevoaStavby.cz | Dveřní vložky a zámky

Bezpečnostní kliky a kování


V kategorii bezpečnostní kování a bezpečnostní kliky jsme pro vás připravili širokou nabídku bezpečnostního kování od českých i zahraničních výrobců. Najdete zde kování a kliky určené výhradně pro vstupní, vchodové a bezpečnostní dveře. Většina nabízeného sortimentu je certifikována národním bezpečnostním úřadem (NBÚ) a je držitelem certifikátu bezpečnosti. V naší nabídce najdete velice kvalitní bezpečnostní kliky od českého výrobce Rostex, ale i designové kousky v bezpečnostním provedení od firmy Tupai.

Jak vybrat bezpečnostní kování?


Bezpečnostní kování je kování, jehož základní funkční vlastností je chránit zámek a cylindrickou vložku před útokem zvenčí. Proto je obvykle umisťujeme na vstupní dveře do bytu či domu. Kování je uchyceno do dveřní konstrukce speciálními pevnými šrouby. Jeho bezpečnostní charakteristika je dána rozdělením do jednotlivých tříd podle ČSN P ENV 1627. Tato norma definuje odolnost výrobků například proti odvrtání, vyhmatání, vytržení, hrubému násilí atd. Hodnocení a certifikaci výrobků zajišťuje nezávislá akreditovaná zkušební laboratoř.

DrevoaStavby.cz | Bezpečnostní dveřní kování

Bezpečnostní kování může být i velmi stylové


Napadlo vás, že bezpečnostní kování by mohlo být i krásné a stylové? U nás nabízíme bezpečnostní kování s překrytkou vložky, kování vybavené řetízkem, kování v provedení klika/klika či klika/madlo, kování štítové nebo rozetové. Kromě toho, že v našem sortimentu najdete zdobené kování vhodné do stylově romanticky zařízeného domova, najdete tam i moderní designové kousky. Zkrátka u nás si každý vybere to svoje, protože bezpečí může jít s krásou ruku v ruce.

KOVÁNÍ-DESIGN.CZ | Kliky a kování na dveře→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop