Jsou venkovní žaluzie a rolety vhodné na zimu? Zajisté – chrání okna před námrazou a šetří finance

Jsou venkovní žaluzie a rolety vhodné na zimu? Zajisté – chrání okna před námrazou a šetří finance

Komerční sdělení | Pondělí, 17. říjen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Přemýšlíte nad tím, že si do nového domu pořídíte venkovní žaluzie nebo rolety, ale obáváte se, co s nimi bude v zimě? Starosti hoďte za hlavu. Venkovní žaluzie a rolety se vyrábí z kvalitních materiálů a zima jim rozhodně nevadí. Naopak jsou výtečnou volbou do každého domu, jelikož chrání okna před námrazou a šetří vaše finance za vytápění.

Proč jsou venkovní žaluzie a rolety v zimě důležité?


Když se řeknou rolety nebo žaluzie, lidé si je často spojí s ochranou před slunečními paprsky. Rozhodně se jedná o jednu z nejdůležitějších funkcí rolet. Ovšem venkovní stínění má mnohem více praktických funkcí. V zimě s sebou nesou venkovní žaluzie a rolety velké výhody. Během chladných měsíců dokáží místnost zateplit a chránit před zimou.

Proč řešit stínění na zimu?

  • izolují okna a zabrání nechtěnému úniku tepla,
  • chrání okna před námrazou,
  • v zimě sníží náklady na teplo až o 30 %,
  • vytváří příjemné prostředí pro rodiny,
  • venkovní rolety snižují hluk v místnosti

DrevoaStavby.cz | Venkovní žaluzie a rolety CLIMAX v zimě

obr.: V zimě mají venkovní rolety několik výhod. Například chrání okna před námrazou | Foto: Climax.cz

DrevoaStavby.cz | Dotace na venkovní žaluzie a rolety CLIMAX
 

Jak využívat stínicí techniku v zimě?


Známe to všichni. V zimě se velmi brzy stmívá a vy pak doma musíte již třeba od čtyř hodin odpoledne svítit. Pokud máte v domě mnoho oken nebo velké francouzské okno, najednou se z domu stane výkladní skříň. A to nechce nikdo z nás, jelikož soukromí si každý chrání. Venkovní rolety a žaluzie dokáží vytvořit intimní prostředí a ochrání váš domov před zraky zvědavých sousedů a kolemjdoucích.

Stínění si nechte zpracovat na míru přímo na váš dům. Jednou z nejlepších venkovních žaluzií, která je taktéž cenově dostupná, je žaluzie Z-90 Noval. Lamely těchto žaluzií jsou široké 90 mm a a jsou ve tvaru písmene Z. Spodní strana lamel má plastové těsnění pro ještě lepší a tišší dovření. Zajistí vám vysoký komfort bydlení a je dostupná ve 23 různých barvách.

DrevoaStavby.cz | Venkovní žaluzie a rolety CLIMAX v zimě

obr.: Venkovní žaluzie Z-90 Noval jsou vhodné stínění i na zimní období | Foto: Climax.cz

Údržba o venkovní stínění je snadná


Venkovní žaluzie i rolety vyrobené z hliníku jsou vysoce odolné vůči mechanickému poškození. Vydrží nejen ostré sluneční paprsky, ale také nápor větru a deště. Je ale potřeba se o ně dobře starat, aby plnily svou funkci řadu let. Údržba venkovního stínění není nikterak náročná. V zimě stačí občas stínění zbavit sněhu a omést kartáčkem. Kompletní čištění si nechejte na jaro nebo podzim, kdy není příliš ostré slunce nebo silný mráz.

Na co si dávat v zimě pozor?

  • kontrolujte, zda lamely nepřimrzly k sobě,
  • poslouchejte, zda rolety nebo žaluzie při vytahování nebo stahování pískají,
  • hlídejte, zda se vytahují a spouští vodorovně a plynule

Jestliže chcete prodloužit životnost žaluzií a rolet, opatřete je senzory a čidly. Pokud přijde silný vítr nebo déšť, rolety se raději vytáhnou a schovají. Vy nemusíte na nic myslet, nebo dokonce být doma.

DrevoaStavby.cz | Venkovní žaluzie a rolety CLIMAX v zimě

obr.: Údržba venkovního stínění v zimě je poměrně snadná a časově nenáročná | Foto: Climax.cz

Venkovní stínění aneb co dělat, když k sobě přimrznou lamely?


Riziko u venkovního stínění je v zimě snad jen jedno — lamely k sobě mohou přimrznout. Co rozhodně v takové situaci nedělat? Snažit se je silou odtrhnout nebo polévat vlažnou vodou v domnění, že zmrznutí povolí. Musíte být trpěliví, a vyčkat, až námraza povolí sama od sebe.

Případnému poškození lze zabránit jen tak, že necháte po dobu silných mrazů žaluzie ve stejné poloze. Někdy se však stane, že s roletami potřebujete přeci jen manipulovat. Pokud nejsou přimrzlé k sobě ale jen lehce namrzlé, šetrně námrazu odstraňte.

Zvýšenou pozornost věnujte venkovnímu stínění, které je v koupelně a kuchyni. Když větráte, z okna vychází horká pára a ta na okenních žaluziích poté v chladném počasí zamrzá. Právě z tohoto důvodu venkovní stínění v koupelnách a kuchyni kontrolujte obzvláště pečlivě.

Více informací o stínících systémech CLIMAX→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop