Žádáte o dotace na zateplení domu? Pak využijte také dotaci na předokenní rolety či žaluzie

Žádáte o dotace na zateplení domu? Pak využijte také dotaci na předokenní rolety či žaluzie

Komerční sdělení | Úterý, 01. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud zrovna řešíte rekonstrukci nebo dodatečné zateplení rodinného či bytového domu, neměli byste opomenout ani stínicí techniku, kterou si s programem Nová zelená úsporám nyní navíc můžete pořídit s nezanedbatelnou úsporou v podobě dotace!

V zimě vám mohou venkovní žaluzie a venkovní rolety ušetřit až 30 % nákladů na vytápění, v létě zase nepropustí do domu teplé sluneční paprsky a udržují tak v interiéru příjemnou teplotu. Obojí je v dnešní době, kdy ceny energií rostou enormní rychlostí velmi vítaným pozitivem. Moderní a chytře ovládané stínění oken přináší samé výhody a kromě praktického využití navíc vkusně doplňuje exteriér domu.

S programem Nová zelená úsporám si nyní navíc můžete pořídit venkovní stínění oken s nezanedbatelnou úsporou v podobě dotace. Tu lze využít například na venkovní hliníkové rolety, látkové screenové rolety i na nejčastěji pořizované předokenní žaluzie. Stínicí technika však musí být vybavena i pohyblivými prvky pro nastavení intenzity zastínění.

V praxi to znamená, že můžete využít různou výši dotace na venkovní žaluzie a rolety na základě toho, jakým způsobem je budete ovládat. Moderní stínění s širokou nabídkou chytrého automatického i manuálního ovládání nabízí například největší český výrobce Climax.

DrevoaStavby.cz | Dotace na venkovní žaluzie a rolety CLIMAX

obr.: Pokud zateplujete dům, pořiďte si také venkovní žaluzie nebo rolety. Kromě úspor na vytápění vás potěší i možnosti dotačního programu Nová zelená úsporám 2022. Foto: CLIMAX

Manuální nebo inteligentní automatické ovládání?


A o jaké výši dotace se bavíme? Konkrétní úspora při pořízení venkovních žaluzií nebo rolet se liší podle zmiňovaného typu ovládacího systému:

  • Pokud plánujete ovládat venkovní stínění manuálně (ručně), získáte dotaci 1 000 Kč na metr čtvereční zastíněné plochy.
  • V případě, že zvolíte předokenní rolety či venkovní žaluzie s inteligentním řízením, činí dotace dokonce 1 500 Kč na metr čtvereční zastíněné plochy.

Celková výše dotace na venkovní žaluzie, o kterou můžete zažádat, je pak maximálně 50 tisíc korun pro rodinné domy a až stovky tisíc pro bytové domy. Na manuálně ovládané stínění se tedy vztahuje nižší podpora. Za takové ovládání se považuje jak čistě mechanické, tak i motorické - např. ovládání pomocí dálkového ovladače nebo mobilního telefonu.

Vyšší částka na pořízení předokenních rolet a žaluzií se týká pouze stínicí techniky s inteligentním automatickým ovládáním. Tedy takovým, kdy stínicí systém využívá informace z různých zdrojů, jako je poloha slunce, poloha vašeho domu i jednotlivých oken, vnitřní a vnější teplota, nebo třeba předpověď počasí. Na základě toho pak vyhodnocuje a automaticky přizpůsobuje vytažení a stažení žaluzií či rolet.

Využít můžete také větrná a sluneční čidla. Venkovní stínění s inteligentním ovládáním nabízí také například Climax ve spolupráci se Somfy - expertem pro chytrou domácnost.

DrevoaStavby.cz | Dotace na venkovní žaluzie a rolety CLIMAX

obr.: Na venkovní žaluzie a rolety s ručním ovládáním lze získat dotaci 1000 korun/m². Foto: CLIMAX

DrevoaStavby.cz | Dotace na venkovní žaluzie a rolety CLIMAX

obr.: Předokenní žaluzie se mohou automaticky vytahovat a stahovat podle počasí. Foto: CLIMAX

Jak získat dotaci na venkovní žaluzie?


Pokud chcete požádat o dotaci na venkovní stínění, nezbytnou podmínkou je současně podání žádosti o dotaci na zateplení domu. V rámci programu Nová zelená úsporám 2022 je totiž stínění součástí širšího balíčku opatření na snížení energetické náročnosti budov.

Žádost o dotaci může podat pouze vlastník rodinného domu, popřípadě vlastníci bytových jednotek, tedy bytová družstva nebo společenství vlastníků bytových jednotek. Dotaci však lze využít pouze na budovy, u kterých byla provedena kolaudace do 1. 7. 2013.

Dobrou zprávou je, že podání žádosti je poměrně jednoduché, i když bez pomoci specialisty se nejspíš neobejdete. Úřady totiž požadují formální i technickou dokumentaci. Formální část tvoří žádost o dotaci a případné další dokumenty, jako je plná moc nebo souhlasné prohlášení spoluvlastníků nemovitosti. Technické dokumenty vám pomohou zajistit odborníci - projektant a energetický specialista. Jedná se například o následující:

  • výkresová dokumentace,
  • odborný posudek, pomocí kterého dosvědčíte splnění podmínek pro získání dotace – skládá se z projektové dokumentace a hodnocení energetické náročnosti budovy
  • krycí list technických parametrů použitých produktů.

Fond přijímá žádosti o dotace již od října 2021 a předpokladem je, že program poběží až do roku 2030. Kvalitní stínicí technika je tak nejen pro rodinné domy zase o něco dostupnější. Pokud uvažujete o rekonstrukci a zateplení domu, určitě pořízení venkovních žaluzií nebo rolet zahrňte do svých plánů.

DrevoaStavby.cz | Dotace na venkovní žaluzie a rolety CLIMAX

obr.: Venkovní žaluzie snižují náklady na vytápění i klimatizaci. Foto: CLIMAX

Více informací o stínících systémech CLIMAX→

Vaše komentáře (2)

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop