Tisk
Ploché střechy - jaké jsou jejich výhody a nevýhody

Ploché střechy - jaké jsou jejich výhody a nevýhody

Michal Doležel | Úterý, 12. leden 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Především v městském prostředí se stále častěji setkáváme s dřevostavbami s plochými střechami. Stavba s plochou střechou je výhodnější z energetického hlediska, plochá střecha jde také často ruku v ruce s požadavky na moderní estetiku domu. Jaké jsou výhody a nevýhody plochých střech?

 

Výběr typu střešní konstrukce není pouze estetickou záležitostí. Střecha musí především plnit svou základní funkci – tedy chránit dům. V 70. letech se velmi hojně objevovaly ploché střechy, jež můžeme charakterizovat jako střechy se spádem 0–5°. Ploché střechy se však tehdy ukázaly jako velmi poruchové, a proto částečně se porto od nich ustupovalo. V současnosti je ale situace úplně jiná. K dispozici jsou moderní izolační materiály a technologie plochých střech je plně zvládnutá.

Konstrukce plochých střech

Ploché střechy lze podle konstrukce rozdělit na jednoplášťové, dvouplášťové a víceplášťové (ty se ovšem vyskytují minimálně). V případě nejčastější jednoplášťové střechy je vnitřní prostředí střechy odděleno od vnějšího jedním pláštěm. Střešní plášť je kromě nosné konstrukce tvořen parozábranou, tepelnou izolací a povlakovou hydroizolací. Dvouplášťová plochá střecha je složena z horního (hydroizolační vrstva a její nosná konstrukce) a spodního pláště (nosná konstrukce a tepelná izolace). Tyto dvě vrstvy jsou od sebe odděleny větranou vzduchovou dutinou.

Plochá střecha pomáhá k úsporám energie

Z energetického hlediska je plochá střecha výhodná, protože na rozdíl od šikmé střechy vytváří jen minimální prostor, který je nutné vytápět. To se výrazně projeví na spotřebě energie. Jednoplášťové ploché střechy jsou výborným prostředkem, jak eliminovat tepelné mosty nosnými prvky střechy, které se často vyskytují u střech šikmých s izolací mezi krokvemi. Kromě toho jsou ploché střechy praktičtější, co se týká údržby, opravy komína, čištění odvodňovacích prvků apod.

obr - střecha

 

Ploché střechy však mají i stinné stránky. Netěsnosti v povlakové krytině mohou způsobit velké problémy, při jejich realizaci je proto nutná velká pečlivost a vysoká technologický kázeň. Přestože je jejich velkou předností pochůznost, vstup na plochu střechy není možný kdykoliv. Při velkém horku nebo naopak v zimě je vstupování na střechu značně omezené, neboť hrozí poškození asfaltových pásů.

Základem je kvalitní hydroizolace

Aby střechou nezatékalo, využívá se hydroizolačních materiálů určených konkrétně pro ploché střechy. Vhodným materiálem jsou povlakové hydroizolace (pásy nebo fólie). Hydroizolační pásy jsou vyrobeny z modifikovaných (odolných proti praskání za mrazu a roztékání za vyšších teplot) nebo oxidovaných (nejméně odolných teplotnímu namáhání) asfaltů a využívají se v jedné nebo běžněji ve dvou vrstvách.

plochá střechaHydroizolační fólie jsou tenčí než asfaltové pásy, jsou vysoce elastické, dobře tvarovatelné a odolné proti UV záření, kyselým dešťům a prorůstání kořenů. Nejčastěji se vyrábějí z měkčeného PVC. Fólie se překrývají a vzájemně spojují, takže vytvoří kompaktní vodotěsný povlak. Na trhu se můžeme setkat také s litými nebo stříkanými hydroizolacemi na bázi PUR, které mají tu výhodu, že se nanáší tepelná i vodotěsná izolace zároveň a konstrukce je utěsněna beze spár a tepelných mostů. Na druhou stranu pěna poměrně rychle degraduje a jen těžko se opravuje.

Stále častěji se také objevují materiály na bázi syntetické gumy - EPDM folie. Ty nabízí vysokou odolnost, velmi dlouhou životnost, snadnou opravitelnost a měly by být také výhodnější z hlediska ochrany životního prostředí. Stavebníci si také pochvalují širokou škálu rozměrů dodávaných EPDM folií - výjimkou není třeba čtyřmetrová šířka. EPDM folie jsou však dražší a je také potřeba počítat s vyšší cenou za potřebná lepidla a tmely.

Úroveň technologických postupů a použitých materiálů u plochých střech je v současné době vysoká, proto zmíněná poruchovost z předešlých dob za současných možností neplatí. Dnes je výběr typu střešní konstrukce spíše otázkou vkusu investora a                                                                                                   architektonickém řešení daného objektu.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop