Tisk
Aby zelená střecha měla úspěch

Aby zelená střecha měla úspěch

Komerční sdělení | Pondělí, 01. říjen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Klimatické změny začínají ovlivňovat životní prostředí a tento fakt zákonitě vyvolává určité reakce. Souvisí s tím i energetická náročnost budov, jíž se začínají zabývat i státní instituce. Byl stanoven Národní akční plán energetické účinnosti a Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR. Oba tyto dokumenty se odkazují třeba na přehřívání budov, městské tepelné ostrovy a různé izolační technologie, což jsou témata přímo související se zelenými střechami, které mohou účinně pomoci s jejich řešením.

Dotační program Nová zelená úsporám již dokonce umožňuje získat finanční podporu ve výši až 500 Kč/m2 půdorysné plochy vegetačního souvrství zelené střechy. Zeptali jsme se proto realizačních a dodavatelských firem, co je důležité pro správně zhotovení zelené střechy.

IMG 1953Firma BB Com s.r.o. je dodavatelem širokého sortimentu substrátů. Naše otázka zněla, jaké vlastnosti by měl mít správný střešní substrát pro extenzivní, lehkou střechu? „Kvalitní profesionální střešní substrát má především jasně dané parametry. Těmi hlavními jsou objemová hmotnost v plně nasyceném stavu, maximální vodní kapacita, objem vzduchových pórů, vodopropustnost a zároveň schopnost poutat živiny a vodu v definovaném objemu. Záleží samozřejmě také na chemickém složení a obsahu živin. Důležitou vlastností střešního substrátu je jeho dlouhodobá funkčnost čili zachování hodnot parametrů i po desetiletí. Proto je důležité použití kvalitních surovin, správný a nízký podíl organické hmoty a jílových částic, které se časem vyplavují a degradují filtrační vrstvy i drenážní vlastnosti. Při dodržení všech standardů rostliny prosperují i v extrémním počasí (delší sucha či deště), a to po mnoho let bez nutnosti výměny souvrství a nadměrné údržby."

IMG 1955Firmy Roagrotex, která zelené střechy zhotovuje, jsme se zeptali co je důležité pro správnou, funkční realizaci: „Pro správně provedenou zelenou střechu je nutné zvolit kvalitní hydroizolaci a její odborné provedení včetně správného řešení odvodu vody z konstrukce. Hydroizolace musí také splňovat odolnost proti prorůstání kořenů. Další důležitou věcí je plošné zatížení střešní konstrukce vegetační skladbou odvíjející se od toho, zda je zelená střecha extenzivní, nebo intenzivní. Bez ohledu na tvar a sklon střechy je důležité, aby vegetační skladbu navrhovala odborná firma, která má s realizacemi zkušenosti. Taková firma je vám schopna navrhnout a poskytnout systémová řešení z kvalitních materiálů, případně zajistit následnou údržbu v prvních letech od samotné instalace zelené střechy."

Pěstitel předpěstovaných rozchodníkových rohoží, firma Sedum Top Solution s.r.o., nám odpověděl na otázku, proč použít tuto technologii namísto standardní výsadby: „Jedná se o rychlý a spolehlivý způsob, jak zabezpečit vegetační vrstvu zelené střechy. Vzhledem k tomu, že dodávaná rohož je již plně pokryta vzrostlými rozchodníky, není třeba obávat se větrné a vodní eroze. Není třeba pravidelně střechu zavlažovat a veškeré benefity vegetační střechy jsou k dispozici okamžitě po instalaci."

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop