Tisk
6 důvodů pro zelenou střechu

6 důvodů pro zelenou střechu

Komerční sdělení | Pondělí, 01. říjen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Vegetační střecha je prvek, díky němuž zlepšujeme prostředí, ve kterém žijeme. Ať už se jedná o dřevostavbu, kancelářskou budovu, nebo rozsáhlé skladiště, zelená střecha potěší oko a přináší množství ekonomických i environmentálních výhod.

Úspora energie

Zelené střechy působí jako aktivní tepelná izolace. Při letním slunném dni se může prostá plochá střecha rozpálit až na 70 °C, na stejné ploché střeše pokryté vegetačním souvrstvím však bude teplota sotva poloviční. Takový teplotní rozdíl znamená u vegetačních střech účinnou regulaci teplotních výkyvů, stálejší tepelný komfort a s tím spojenou markantní úsporu na nákladech za klimatizaci vnitřních prostor. Opačný efekt můžeme očekávat v zimě, kdy dochází ke snížení tepelných ztrát.

Prodloužení životnosti střechy

Střešní hydroizolace bývá vystavena obrovským tepelným extrémům a klimatickým vlivům (například kroupám). Zelená střecha poskytuje ochranu a prodlužuje její životnost až na dvojnásobek.

2017-06-09-TOBAKOS KOSICE_tenisovahalaZadržování srážek

Při přívalových deštích dochází v zastavených oblastech často k zahlcení kanalizačních sítí. Voda nestíhá odtékat a způsobuje množství problémů. Díky své retenční schopnosti dokážou zelené střechy pojmout značné množství vody a postupně jej pak uvolňovat. S pomocí zelených střech lze zredukovat náklady na vsakovací či retenční zařízení i na odvádění srážek do kanalizace.

Ochlazování prostředí

Městské tepelné ostrovy (urban heat islands) jsou stále diskutovanějším problémem městských aglomerací. Zastavěné plochy s minimem zeleně akumulují sluneční energii a posléze ji (i během nočních hodin) vyzařují. Tyto plochy pak mají citelně vyšší teplotu než prostředí se zelení. Vegetační střechy dokáží odpařovat nashromážděnou vodu a tím ochlazovat své okolí.

Ekologický prvek

Zelená střecha je sama o sobě biotopem, který přitahuje množství malých živočichů a přispívá tak k větší biodiverzitě, ať už je instalována kdekoli.

Zlepšení kvality ovzduší

Rostliny na střechách produkují kyslík a spotřebovávají oxid uhličitý při fotosyntéze. Filtrují také částice prachu a nečistot ve vzduchu. Částice se zachycují na povrchu lístků a déšť je pak spláchne do substrátu. Rostliny rovněž absorbují plynné škodliviny a aerosoly – 1 m2 zeleně na střeše může absorbovat cca 0,2 kg aerosolového prachu a dalších škodlivin za rok. Rostliny také vážou těžké kovy.

IMG 0009Extenzivní zelená střecha s technologií předpěstovaných rozchodníkových rohoží nevyžaduje zvýšené statické nároky a dokáže poskytnout všechny zmiňované výhody okamžitě po instalaci. Odpadá dlouhé čekání na zapojení celé plochy s rizikem eroze, jako je tomu při realizaci rozhozem řízků i výsadbou z kontejnerů. Tyto rohože pěstuje ve vlastní školce v České Republice firma Sedum Top Solution s.r.o. Na předpěstované rohože je používán speciální substrát od firmy BBCom s.r.o. – největšího producenta střešních substrátů v ČR. Celkový výsledek závisí také na kvalitě realizace a použitých materiálů. Spolehlivým dodavatelem celkových řešení je firma Roagrotex s.r.o.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop