Jak vybrat nosnou konstrukci pro novou střechu dřevostavby?

Jak vybrat nosnou konstrukci pro novou střechu dřevostavby?

Redakce | Úterý, 01. září 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud se chystáte stavět dřevostavbu, budete během celého procesu muset učinit mnohá zásadní rozhodnutí, a to i v případě, že budete stavět svépomocí nebo prostřednictvím dodavatelské firmy. Ve všech fázích stavby je třeba se zorientovat ve způsobech provedení, dostupných materiálech a technických možnostech, abyste se mohli informovaně rozhodnout, která varianta je pro vás ta nejlepší. Pojďme si tedy stručně a srozumitelně vysvětlit problematiku střešních konstrukcí.


Co očekávat od dodavatelské firmy?

Existuje několik typů střešních konstrukcí a každá má svá specifika, výhody i nevýhody. Je tedy na vás, abyste určili, který je právě pro vaši dřevostavbu ten nejvhodnější. Doporučujeme tedy komunikovat vše potřebné co nejdříve jak s projektantem, tak také s dodavatelskou firmou. Správná dodavatelská firma by vám totiž měla poskytnout veškerý servis včetně seriózního a důkladného poradenství.

Trutnovská firma KASPER CZ je schopna dokonale posoudit to nejvhodnější řešení právě pro vás, a to díky bohatým zkušenostem s realizacemi stovek zastřešení rodinných domů i dřevostaveb ročně a pětadvacetileté praxi v oboru. Během této doby se podílela i na některých atypických projektech, během jejichž realizace čelila specifickým výzvám jak ohledně netradičního konstrukčního zpracování, tak zvýšených požadavků na kvalitu (příkladem může být třeba pavilon ájurvédské medicíny v Resortu Svatá Kateřina nebo chodník stezky v korunách stromů aj.).

Od firmy KASPER CZ se každému stavebníkovi dostane technické podpory již ve fázi projektování. Předloží vám možné varianty zastřešení vaší stavby a nabídne vždy to nejlepší a nejekonomičtější řešení. Klíčovým a často nejobtížnějším bodem v rozhodování je určit, zda zvolit klasický tesařsky vázaný krov nebo vazníkovou konstrukci. Jaká jsou tedy specifika obou možností?

jak-vybrat-konstrukci-strech-stezka

obr.: Dřevěné chodníky stezky v korunách stromů. Foto: KASPER


1. Tradiční tesařský vázaný krov

Tradičním řešením nosných konstrukcí střech dřevostaveb jsou tesařsky vázané dřevěné krovy. Samotnému montování krovu předchází vždy precizní technologická příprava. Konstrukce je vyrobena na míru dané stavbě, díky čemuž dochází k úspoře materiálu a tedy i financí. Další podstatnou výhodou vázaných krovů je možnost využití půdního prostoru do posledního centimetru. Dřevěné krovy nabízí skutečně dlouhou životnost a v neposlední řadě také estetickou hodnotu, osobitost a možnost realizace uměleckých a okrasných prvků. Hodí se pro zastřešení rodinných domů, garáží, atypických dřevostaveb, ale také teras, pergol a dalších objektů zahradní architektury.

jak-vybrat-konstrukci-strech-lepeny-krov-2

obr.: Podlahová konstrukce na pískovcových kamenech z lepených lamelových trámů. Foto: KASPER

jak-vybrat-konstrukci-strech-lepeny-krov-3

obr.: Detail lepeného krovu. Foto: KASPER


2. Dřevěné vazníky šetří čas i peníze

Vazníky se styčníkovými deskami jsou dnes běžnou alternativou klasických vázaných krovů. Kromě výrazné úspory času šetří také finance - spotřeba materiálu může být oproti vázaným krovům nižší až o 40%. Montáž vazníku lze provést velmi rychle a bez ohledu na roční období. Dřevěné vazníky jsou vhodné pro zastřešení téměř jakékoliv stavby, včetně těch s velkým rozpětím či atypickým půdorysem. Výhodami takového zastřešení jsou tedy tvarová variabilita, stoprocentní pevnost a snadná manipulace, pročež jsou vazníky často využívány pro zastřešení nejen rodinných domů, ale například také sportovních, obchodních a průmyslových objektů a také dřevostaveb.

jak-vybrat-konstrukci-strech-vaznik

obr.: Ukázka vazníkové konstrukce střechy. Foto: KASPER


Jaké výhody přináší spolupráce s firmou KASPER CZ

Oproti konkurenci mají vazníky od firmy KASPER značnou výhodu - možnost využití půdního prostoru, přičemž jeho velikost se samozřejmě odvíjí od sklonu střechy a dalších faktorů. Dalším oceňovaným benefitem spolupráce s touto firmou je velmi rychlá realizace projektu - zpracování cenové nabídky zhruba do týdne od obdržení podkladů, dodání konstrukce během šesti až osmi týdnů a montáž za dva až pět dnů. Samozřejmostí je poté vysoká kvalita jak používaných materiálů, tak celkového provedení konstrukce.

jak-vybrat-konstrukci-strech-slavetin

obr.: Další příklad konstrukce střechy z vázaného krovu. Foto: KASPER

KASPER-logo

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop