Půvaby modřínového šindele

Půvaby modřínového šindele

Komerční sdělení | Pátek, 23. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Mezi tradiční střešní krytiny původních lidových staveb patří bezesporu šindel. Zatímco dříve se pro jeho výrobu používalo dobře dostupné smrkové dřevo, v současné době ho stále častěji vytlačuje modřín. Jeho výhodou je především podstatně delší životnost, což souvisí s vysokým obsahem smůly a silic. Na další výhody se ptáme Josefa Výborného ze společnosti LANDWOOD s.r.o.


Proč je modřín nejvhodnějším druhem dřeva pro výrobu šindelů?

Vysoký obsah pryskyřice dává modřínovým šindelům dlouhou životnost a odolnost proti povětrnostním vlivům. Jeho nádherné červeno-hnědé zabarvení sice časem přirozeně zešedne, ale ani to neubere na jeho kráse. Nevyžaduje údržbu či nátěr.

Nezanedbatelné nejsou ani tepelně-izolační vlastnosti modřínu, doporučí vám ho každý architekt nejen na střechu, ale i jako obklad fasády. Životnost šindelů v podmínkách alpských zemí je na střeše asi 40 let, na fasádě přes sto let. V našich podmínkách bude tedy životnost určitě delší.

LANDWOOD-modrinove-sindele-hotova-strecha

Foto: LANDWOOD s.r.o.


Na objednávku vyrábíte také šindele smrkové a dubové. K čemu jsou vhodnější než modřínové?

V zásadě se používají stejně jako modřínové na střechy a stěny (fasády). Smrkové doporučuji spíše pro fasády, protože jejich životnost je kratší (na střeše 15–20 let, na fasádě max. 50 let. Nátěry se dá životnost prodloužit, ale to už ztrácí krásu dřeva a z pohledu ekologie jsou nátěry dalším znečišťováním životního prostředí.

Dubové šindele jsou svými vlastnostmi zejména životností podobné modřínovým, jsou ale podstatně dražší. Díky své struktuře jsou to nejhezčí šindele, které se hodí i do interiéru.

Naše šindele vyrábíme dle evropské normy DIN 68119. Typ našeho šindele nazývaný také jako alpský šindel patří k nejvíce používaným i kvůli použití na složitější tvary střech či fasád a nejspolehlivějším šindelům v Evropě už od dob starých Římanů.

LANDWOOD-modrinove-sindele-zpracovani-dreva

Foto: LANDWOOD s.r.o.


V jaké délce a tloušťce byste doporučil šindele pro pokrytí střechy obytného domu?

Doporučil bych šindel o délce 50 cm, tloušťce 10–11 mm, trojité krytí, to znamená, že na střeše jsou vždy přes sebe (na sobě) tři šindele v řadě.

LANDWOOD-modrinove-sindele-odbornik

Foto: LANDWOOD s.r.o.


Je pravda, že je dřevěný šindel nejdražší střešní krytinou?

Nejdražší není, například břidlice či hliník jej svou cenu převyšují. Oproti pálené tašce je dřevěný šindel o asi tisíc korun na metr čtvereční dražší, resp. asi o 1500 Kč včetně pokládky.

LANDWOOD-modrinove-sindele-baleni

Foto: LANDWOOD s.r.o.


Kdo si u vás šindele nejčastěji objednává?

Převážně jsou to privátní zákazníci a v dnešní době i investoři moderních staveb, kde šindel kontrastuje s moderními stavebními materiály a designem stavby. Z veřejného sektoru jde třeba o zázemí lyžařských areálů, vyhlídkové budovy, altány a další.

LANDWOOD-drevene-sindele

Foto: LANDWOOD s.r.o.


Jak doporučujete pečovat o šindelovou krytinu po dobu její životnosti?

Modřínový šindel nevyžaduje na rozdíl od smrkového žádný nátěr, takže půjde pouze o mechanickou péči. Pokud se usadí na střeše mech, listí či jiné nečistoty, je třeba odstranit je pomocí hrubého koštěte nebo kartáče a vody nebo tlakovým čističem s přiměřeným tlakem vody, aby se šindel nepoškodil. Postupujeme samozřejmě vždy shora dolů.

LANDWOOD-modrinove-sindele-detail

Foto: LANDWOOD s.r.o.

Více informací o výrobě dřevěných šindelí firmou LANDWOOD s.r.o.→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop