Nové technologické zařízení pro výrobu dřevostaveb

Nové technologické zařízení pro výrobu dřevostaveb

Komerční sdělení | Pondělí, 08. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Třístolový systém WEINMANN by měl vyrábět stěnové, střešní a stropní panely v rámové a masivní dřevěné konstrukci dřevostaveb. Konkrétně tento výrobní systém si k modernizaci výrobního závodu vybrala dodavatelská společnost dřevostaveb NEMA, která kladla důraz na individuální řešení.


Dřevostavby na vzestupu

Z boomu ve stavebnictví těží také dřevostavby, které stejně jako v jiných evropských zemích neustále zvyšují svůj podíl na trhu. K tomu přicházejí impulsy především od soukromých stavebníků: společnosti zabývající se výstavbou dřevostaveb jsou zvláště dobře zastoupeny v segmentu rodinných domů a dvojdomků. Z přibližně 600 společností působících v České republice v oboru dřevostaveb má většina kapacitu přibližně do pěti domů ročně.

Zhruba 20 výrobců vyrábí větší množství, někdy až 200 domů ročně. K těmto lídrům trhu patří i společnost NEMA z jihočeské Olešnice, která staví ročně asi sto dřevostaveb rámové konstrukce a roubenek. Většina domů jde na místní trh, asi čtvrtina se vyváží do sousedního Rakouska a k tomu všemu společnost vyrobí a montuje přibližně 700 střech ročně. Obratem se NEMA řadí mezi první tři v žebříčku českých výrobců dřevostaveb.

vyroba-panelu-drevostaveb

obr.: Vertikální sklad stěn.


WEINMANN – Nové technologické zařízení pro výrobu dřevostaveb

Jelikož i v Olešnici očekávají v příštích letech nárůst objednávek, rozhodl se generální ředitel Tomáš Nemrava masivně investovat do nových moderních technologií. V roce 2019 firma investovala do čtyřstolového řešení od WEINMANN Holzbausystemtechnik.

Nové výrobní zařízení WEINMANN zahrnuje klasický systém s otáčecím tesařským stolem a multifunkčním mostem WALLTEQ M-380, před který je doplněn čtvrtý stůl pro skládání rámů. Tato konstelace je jedním z několika přizpůsobení systému konkrétním potřebám zákazníka: Jelikož je na otáčecím stole také montována instalační předstěna s chránícími trubkami a následným vnitřním opláštěním, umožňuje využít první stůl pro optimalizaci výrobního toku a zvýšení kapacity systému.

Zařízení je doplněno pilovým agregátem Flex-25, který umožňuje opracování masivních prvků. Flexibilita výrobního zařízení WEINMANN je dána také tím, že jej lze použít nejen ke zpracování stěnových, ale i střešních a stropních panelů. Multifunkční most je dále vybaven vřetenem se zásobníkem nástrojů a druhým nosičem agregátů se třemi dalšími upínači pro dodatečné agregáty.

1-vyrobni-hala-drevostaveb2-stoj-pro-vyrobu-drevostaveb-WEINMANN3-proces-vyroby-drevostaveb-na-stroji-WEINMANN

 

Investice do výrobní linky stroje WEINMANN se vyplatila

Všechny prvky pro toto individuální uspořádání zařízení pocházejí z modulární standardní sady WEINMANN. Totéž platí pro individuální přizpůsobení vzpřimovacího a třídícího vozíku, který dopravuje hotové panely do zásobníku panelů. Tato adaptace umožnila společnosti i nadále využívat stávající zásobník panelů.

Tomáš Nemrava považuje investici do čtyřstolového systému za správné rozhodnutí, které by kdykoli provedl znovu. Už zvažuje i další investiční kroky. Jeho očekávání týkající se modernizace byla plně splněna a díky automatizaci se jim podařilo zvýšit kvalitu komponent a zlepšit tak pozici na trhu dodavatelů dřevostaveb.

Třístolovým systémem WEINMANN vybavila firmu NEMA společnost EPIMEX, dodavatel dřevoobráběcích strojů výrobců světových značek. Portfolio produktů pokrývá potřeby velkého spektra zákazníků – od řemeslník s malou truhlárnou až po velké průmyslové hráče z oblasti výroby nábytku nebo dřevostaveb.

4-system-naklapeni-stroje-pro-vyrobu-drevostaveb5-system-ovladani-stroje-WEINMANN6-detail-drevoobrabeciho-stroje-WEINMANN

 

Přehled strojů WEINMANN pro výrobu dřevostaveb

  • Tesařské stroje.
  • Stroje pro sestavování rámových konstrukcí a panelů dřevostaveb.
  • Montážní stoly a linky pro výrobu dřevostaveb.
  • CNC multifunkční obráběcí mosty.
  • Portály, sklady, zakladače, manipulátory.

WALLTEQ-M-340

obr.: Příklad jednoho ze strojů WEINMANN, kde po umístění dílců přejíždí multifukční most nad dílcem a obrábí jej příslušnými agregáty dle dat vytvořených CAD nebo přímo ručně ve stroji. Vizualizace: EPIMEX

Více informací o strojích WEINMANN pro výrobu dřevostaveb→

EPEMIX-logo

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop