Rozvody vody s hygienicky čistou vodou

Rozvody vody s hygienicky čistou vodou

Komerční sdělení | Neděle, 23. duben 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Shodneme se, že voda je pro náš život extrémně důležitou surovinou, bez které se sotva obejdeme. Faktem je, že její spotřeba stoupá, a příroda již několikrát zvedla varovný prst, aby nám naznačila, že zdroje pitné vody nejsou neomezené. Co z toho vyplývá? S vodou bychom měli každopádně šetřit a efektivně s ní hospodařit. To je také úkol pro rozvody vody v domě, které musí být spolehlivé a bezchybně navržené.

Voda, která teče, je zdravá


Rozvody v domě jsou pulsující páteří domu. Proudí v nich životadárná tekutina, která musí být na výstupu z armatury hygienicky stoprocentně nezávadná a čistá. Spolehlivost rozvodů se netýká jen kvality materiálu potrubí, ale vše začíná v okamžiku návrhu projektu. Firma REHAU, tradiční dodavatel systémů pro rozvody vody (RAUTITAN), v této souvislosti poukazuje rovněž na riziko úniků vody a doporučuje zařazovat do skladby instalací chytrý a praktický detektor úniků vody (RE.GUARD).

Ale vraťme se k projektu. Při návrhu instalace rozvodů je důležité ctít základní pravidlo, které říká, že voda musí téct. Co to znamená? Ve vodě, která neustále proudí, se nevytvoří podhoubí škodlivých bakterií a mikroorganismů, což je po hygienické stránce a kvality vody zcela zásadní. Řešení je poměrně jednoduché. V místech, kde nedochází k pravidelnému odběru se navrhne tzv. kruhové vedení instalace. Voda se v tomto systému dává do pohybu vždy, když dojde v kterémkoliv místě rozvodů k nějakému odběru.

Hydraulika v kruhovém zapojení rozvodů umožňuje, že voda teče k odběrnému místu vždy dvěma cestami. Existuje ovšem ještě jedno řešení zapojení, kdy je průtočná instalace zapojena v řadě, což na jednu stranu zvýší tlakovou ztrátu a je proto nutná vyšší dimenze potrubí, a na druhou stranu zajistí pohyb vody v potrubí. Podmínkou je na konec řady umístit nejčastěji používané odběrové místo.

REHAU detektor úniku vody

Zdroj: REHAU

Jaký materiál zvolit?


Volba komponentů a materiálu potrubí primárně záleží na tom, zda investor chce dát přednost nižší investici na úkor vyššího rizika možných problémů, které mohou přijít i po delší době, ale náprava škody bývá mnohonásobně dražší, než první investice do kvality. Pro investory, kteří naopak upřednostňují maximální míru jistoty, že rozvody budou bezpečně fungovat, doporučuje REHAU systém RAUTITAN.

Za vysokou kvalitou potrubí RAUTITAN stojí na jedné straně kvalita materiálu, ale na straně druhé také postup výroby. Potrubí je vyrobeno z high-tech materiálu, což je polyetylen typu PE-Xa zesítěný za vysokého tlaku. Takové potrubí vykazuje oproti běžnému plastu vysokou pevnost, trvanlivost a odolnost proti otěru, proto se v něm netvoří usazeniny nebo inkrustace. K dispozici jsou všechny obvyklé rozměry potrubí, dále příslušenství ke kruhovému vedení instalace, fitinky, izolace atd.

Technologie spojování potrubí RAUTITAN


Ke kvalitnímu potrubí je potřeba zajistit kvalitní spoj. Společnost REHAU k tomuto účelu vyvinula technologii, při které dochází ke spoji pomocí násuvných objímek. Objímky, plastové nebo mosazné, mají obdobný průměr jako vlastní trubka. Při realizaci spoje se trubka s pomocí speciálního expandéru nejprve roztáhne a pak se bez jakéhokoliv těsnění nasadí na objímku. Vše trvá jen pár vteřin. Potrubí k objímce těsně přilne, přičemž se nemusí nic svařovat, lepit apod. Spoj je to ovšem velmi pevný a naprosto bezpečný.

Touto v principu jednoduchou technologií jsou práce provedeny extrémně rychle a eliminují na minimum chybu řemeslníka. Mezi další výhody této technologie patří stálý průměr potrubí, protože nasunutím potrubí na objímku nedojde k zúžení vnitřního průměru. Proto také při distribuci vody nedochází ani v těchto místech k tvorbě usazenin a nemnoží se zde bakterie.

REHAU detektor úniku vody

Zdroj: REHAU

Jak s odvodem vody?


S podobnou filozofií, založenou na nekompromisní kvalitě, přistupuje REHAU také k odvodu vody, to znamená odpadnímu potrubí, jež prezentuje systém RAUPIANO. V tomto případě ale nepůjde o hygienu, ale o komfort bezhlučného provozu, ke kterému přispívá opět kvalitní a odolný materiál potrubí, ale také odhlučněné objímky, jež sníží akustický hluk až o 50 %.

Více informací ZDE→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop