Jak ušetřit náklady za energie s inteligentní domácností

Jak ušetřit náklady za energie s inteligentní domácností

Redakce | Středa, 18. říjen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Inteligentní domovy už nejsou žádnou žhavou novinkou. Na trhu existuje široká škála inteligentních systémů, díky kterým dokážete pomocí aplikace v mobilním telefonu nebo na tabletu na dálku ovládat vaši domácnost, či dokonce takové, které ji řídí samy bez vašich zásahů. Věděli jste ale, že díky inteligentnímu ovládání domu či bytu můžete ušetřit až 30 % nákladů za energie?

Inteligentní systémy dokážou kdykoliv reagovat na to, co se v domácnosti či venku děje. Ovládají tak rolety, dveře, spotřebiče, vytápění i osvětlení. Inteligentní domácnost navíc spojuje jednotlivé technologie, aby fungovaly jako bezpečný, automatizovaný a přitom snadno ovladatelný systém. Stačí vše nastavit podle vašich přání. Ráno se samy roztáhnou žaluzie, aby do prostoru pustily první paprsky slunce, za letního vedra se naopak zatáhnou a ochrání místnosti před přehřátím. Jakmile zapadne slunce a nastane tma, žaluzie se spustí.

Systém dokáže sledovat venkovní počasí i teplotu a vlhkost v domácnosti a díky propojení topení, klimatizace a ventilace zajistí příjemné klima ve všech pokojích. V neposlední řadě je inteligentní systém i systémem bezpečnostním. Zvládne nejen ohlídat dům či byt před nežádoucími osobami, ale varuje vás také před nebezpečím požáru, vytopením či hrozbě úniku plynu.

1 Inteligentní domácnost zvládne i malé dítě

obr.: Ovládat chytře domácnost zvládne i malé dítě. Foto: Loxone

Nástěnné ovladače


Většina firem má v nabídce designové ovladače, které jsou jednoduše a intuitivně ovladatelné pomocí tlačítek či dotykového displeje pro každého člena rodiny. Jelikož jsou jednou z nejviditelnějších a zároveň nejzatěžovanějších částí systému, není radno na nich šetřit. Vybírat můžete z různých designů tak, aby ovladače ladily s interiérem a nijak ho nenarušovaly.

9 Designové ovládací panely

obr.: Ovládací panely jsou dnes už často designovými kousky, které krásně zapadnou do moderního interiéru. Foto: Loxone

Smartphone a počítač


Speciální aplikace v chytrém telefonu nebo na počítači majitelům umožňují nejen nastavit veškeré fungování systému pohodlně z jednoho přístroje, ale také ho ovládat na dálku. Prodloužili jste si pobyt na chalupě o pár dní a nechcete, aby se v bytě zbytečně topilo? Stačí v mobilu vypnout topení a zbytečné plýtvání energiemi je zažehnáno. Aplikace jsou uživatelsky přívětivé a zvládne je člověk v každém věku.

5 Ovladač Granite Display

obr.: Ovladačem Granite Display lze jednoduše nastavit správný jas osvětlení. Foto: HDL Automation

Ovládání hlasem


Nejnovější nástroj ovládání inteligentního řízení domácnosti je lidský hlas. Většina z nás ho zná z amerických filmů, kde tento způsob ovládání vymysleli. V posledních letech se zabydlel i u nás a i české firmy hlasového asistenta zaintegrovaly do svých systémů. Výhodou je, že se nemusíte ani pohnout, stačí říct pokyn a systém ho provede. Z křesla tak snadno zapnete klimatizaci, rozsvítíte světlo nebo zatáhnete žaluzie. Nejčastěji využívané jsou hlasové ovladače Google od stejnojmenné firmy, Alexa od Amazonu a Siri od Applu. Prozatím ale nedokážou komunikovat česky, což jejich využívání v České republice omezuje.

2 Řídíce jednotka Smart Home by hornbach

obr.: Řídicí jednotka SMART HOME by hornbach je kompatibilní se systémy Amazon Alexa, Google Home, Philips Hue a Gardena smart system. Foto: Hornbach

Inteligentní domov přináší spoustu výhod


Časy, kdy byly systémy inteligentního ovládání domu či bytu naprostým luxusem, který si mohl dovolit pouze málokterý, jsou naštěstí pryč. Dnes může svůj domov ovládat pomocí telefonu či tabletu kdokoliv. Řízení domova pomocí chytrých technologií přináší oproti těm klasickým několik výhod. Zcela nespornou je pohodlí, které vám systém díky automatizaci určitých úkonů poskytuje.

Odpadnou vám každodenní starosti se stahováním žaluzií, neřešíte přetopený byt nebo odemčené dveře přes noc. Stačí vše jednou nastavit a systém už pracuje za vás. A hlavně celou dobu monitoruje podmínky venku i uvnitř domu či bytu a přizpůsobuje se jim. Vy si můžete klidně odjet na dovolenou bez toho, abyste se celou dobu báli, že jste zapomněli vypnout topení či vodu. Také úspora času, který byste jinak ovládání všech technologií věnovali, není zanedbatelná.

6 Podsvícené panely Granite

obr.: Na barevně podsvícené ovládací panely Granite lze nagravírovat ikony dle přání uživatele. Foto: HDL Automation

„Mezi hlavní výhody systémových instalací patří sjednocení ovládání všech, nebo alespoň většiny technologií použitých v budově. A technologií v budovách je dnes opravdu hodně. Použitím standardizovaných systémových instalací se předchází situacím, kdy má každá technologie svůj řídící systém, který pak velmi složitě komunikuje s ostatními zařízeními. Rovněž každé takové zařízení vyžaduje svoje vlastní ovládání. Systémové instalace dokážou zajistit spolupráci jednotlivých technologií (např. nespustí se topení proti klimatizaci apod.) a tím přináší i úspory. Další výhodou je variabilita systémových instalací – funkčnost systému lze velmi jednoduše softwarově změnit, případně systém rozšířit bez větších stavebních zásahů – což zákazník ocení při různých úpravách bydlení nebo jiném využití budovy," vysvětluje Lubomír Milfait, obchodní manažer firmy HDL Automation s.r.o.

4 Součinnost klimatizace, vytápění a stínění

obr.: Součinnost klimatizace, vytápění a stínění přispívá k úsporám energií. Foto: HDL Automation

TIP ODBORNÍKA


Startovací sada topení SMART HOME by hornbach včetně gateway a dvou radiátorových termostatů Eutronic nabízí robustní řešení chytré domácnosti, díky kterému lze snadno ovládat topení, ať jste venku nebo doma. Ušetříte tak až 30 % nákladů na vytápění.

3 LED bodové osvětlení

obr.: LED bodové osvětlení nabízí širokou paletu barev a odstínů světla. Foto: Hornbach

Systém využívá rádiové protokoly Z-Wave, ZigBee a WLAN. Pokud již používáte jiné chytré domácí systémy, jako je Amazon Alexa nebo Google Home, můžete startovací sadu integrovat i tam. Radiátory lze sledovat a ovládat pomocí aplikace SMART HOME by hornbach odkudkoli, kde jste připojeni k internetu.

Zlatko Slebodnik Hornbach
Zlatko Slebodník
HORNBACH

Ušetřete až 30 procent nákladů na energie


Inteligentní řízení domácností je na českém trhu už přes 30 let a podle statistik má nějaké chytré řešení přes 90 tisíc českých domácností. Většina klientů ho zvolila především kvůli bezstarostnosti a komfortu, který uživatelům nabízí. V posledních letech se ale situace mění a jedním z hlavních důvodů, proč si lidé chytrá řešení pořizují, je šetření energiemi. Situace na trhu s energiemi se v posledních třech letech výrazně změnila a donutila domácnosti hledat řešení, která přinášejí úspory.

Jedním z nich je právě instalace chytrého ovládání, které díky neustálému monitoringu dokáže ihned reagovat na nastalou situaci a tím zbytečně neplýtvat energií. Systémy jsou vybavené senzory, které srovnávají povětrnostní podmínky venku se situací uvnitř domu a nastaví vhodnou kombinaci vytápění a klimatizace tak, aby se neplýtvalo energiemi a vy se zároveň cítili příjemně. Dokážou zavřít okna, zatáhnout či roztáhnout rolety a dokonce i detekovat únik vody. Kombinace toho všeho přináší poměrně vysokou úsporu energie a peněz.

8 Inteligentní domácnost pomocí mobilu či tabletu

obr.: Domácnost můžete pohodlně ovládat pomocí tabletu či mobilního telefonu. Foto: Loxone

RADA ODBORNÍKA


Dříve byl systém inteligentního ovládání domácnosti považovaný za luxus, případně zábavu pro technologické nadšence. Dnes už lidé naštěstí chápou, že spíš opak je pravdou. V domech a někdy i bytech je tolik technologií, že ovládat je tradičním způsobem chce pomalu technika, a hlavně neustálé přemýšlení. Nemluvě o narůstajícím počtu ovladačů, tlačítek a jiných krabiček.

7 Loxone- zabezpečení domácnosti před vloupáním

obr.: Součástí systému od firmy Loxone je také zabezpečení domácnosti před vloupáním a kontrola přístupu. Foto: Loxone

Se správným systémem může ale vše fungovat prostě tak, jako by vše nějaký inteligentní správce ovládal 24 hodin denně za vás. Když něco chcete jinak, stačí jedno tlačítko. Přitom ušetříte za spoustu dílčí elektroniky, kterou vlastně nepotřebujete. Cena je tak ve finále srovnatelná a jako bonus získáte ovládání z aplikace, notifikace, statistiky a tak dále. K modernímu domovu chytré ovládání dnes už prostě patří a nemá smysl se o něj připravit.

Pavel Lískovec Loxone
Pavel Lískovec
LOXONE Česko

Zabraňte letnímu přehřívání domácnosti


Letošní vedra byla úmorná a všichni jsme určitě neustále zatahovali rolety, zapínali klimatizaci nebo aspoň plánovali její okamžité pořízení a proklínali to příšerné horko, které nás čekalo po návratu domů. Přitom právě chytré ovládání domácnosti nás dokáže těchto starostí zbavit. Můžeme klidně sedět v práci a systém za nás stáhne žaluzie, jakmile do okna začne svítit sluníčko. V noci, kdy je nejchladněji, se postará o intenzivnější výměnu vzduchu. Nemusíte dopředu studovat počasí, koukat ven, jestli je zataženo, nebo pálí slunce, systém vše hlídá za vás a sám vytváří co nejoptimálnější klima. A co je důležité, ušetří vám tak nejen starosti, ale i peníze. Mít totiž neustále zapnutou klimatizaci je dnes velmi drahá záležitost.

Výhody převažují nad nevýhodami


Jako každá technologie, i chytré řízení domácnosti má své nevýhody. Nejčastěji zmiňovanou je bezpečnostní riziko, které hrozí v případě proniknutí hackera do systému. Ten by tak mohl získat nějaké cenné informace o vaší domácnosti. Toto riziko se dá naštěstí výrazně eliminovat výběrem vhodného systému. Vybírejte pouze certifikované a ověřené partnery a přístroje a nesnažte se ušetřit na kvalitním zabezpečení.

10 Elektronický vstupní zámek

obr.: Elektronický vstupní zámek Yale monitoruje příchody a odchody. Lze jej snadno ovládat přes WiFi a Bluetooth. Foto: Hornbach

AUTOR ČLÁNKU: EVA ZUPANČIČ pro časopis DŘEVO&stavby

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop