Moderní dům venkovského stylu není ani tak o vzhledu jako o filozofii

Moderní dům venkovského stylu není ani tak o vzhledu jako o filozofii

Dana Jakoubková | Čtvrtek, 14. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Také znáte ten pocit, kdy se obklopeni krásou cítíte na jedné straně klidně a zakotveně a na druhé vnímáte její prchavou proměnu k nedokonalosti? Onu smyslnost stárnutí materiálu a formy, která v toku času odhaluje podstatu, aniž by z ní vymizela poezie? Pak už nejspíš víte, jak se asi cítí majitel tohoto domu, a také snad tušíte, že „tohle“ si nepřinesl v krabici z obchoďáku.


Dům vyžadoval jiný přístup

Byť dům vychází z klasického venkovského tvarosloví, je více alegorický než archetypální. Kombinace perfektně nedokonalé vnější a zcela jinak zjednodušené vnitřní krásy skrývá totiž potenciál, jehož rozsah lze pouze tušit. Je to obraz plný tajemné, bohaté předtuchy, jak asi bude tenhle domov vypadat v kontextu velké, staré zahrady – bývalého ovocného sadu za rok, za pět či za dvacet let, jak bude v čase působit na obyvatele i jak jej budou vnímat.

Podle mého soudu k něčemu tak nejistému, otevřenému je třeba nutné dávky odvahy a sebepoznání, přičemž se patrně nevyhneme setkání s vlastním stínem. Když jsem plánovala vlastní domek, neustále jsem se potýkala s pochybnostmi a mohu potvrdit, že „stín" je trýznivě těsná štěrbina v mysli, která vám nedá nic zadarmo.

Když jsem se jí, sice hodně sedřená, ale protáhla, byla jsem šokována rozsáhlým prostorem ke spočinutí mysli, který se přede mnou rozprostřel.

Krajina „sympatiku", kde se všechno prolnulo a člověk s tím splynul, mi ukázala onu bezprostřední sounáležitost se světem kolem, bez kterého si domov už neumím představit. Takovéto domy vyžadují jiný přístup. Nejsou to jen šablony přenesené z papíru na pozemek. Pro svět, který sleduje dokonalost často na úkor zdraví, blahobytu a dokonce i vztahů, je koncept otevřené jednoduchosti a přirozenosti dozajista balzámem.

Nordic-style-dum-zahrada

obr.: Fištrón: Kompozičně jde o dvě budovy se stejným sklonem střechy a rozdílnou výškou, lehce od sebe uskočené a spojené proskleným krčkem. Foto: Jan Vrabec

Nordic-style-dum-terasa

obr.: Prvky: Vzduch a sluneční světlo zcela mění způsob, jakým vnímáme interiér a jak se v něm cítíme. Francouzi si to uvědomili již v sedmnáctém století, když dali základ francouzskému oknu. Vzdušný prostor plný světla a průhledů do velké zahrady představuje současný pohodlný interiér moderního bungalovu. Foto: Jan Vrabec

15161

obr.: Podstata: Fasády včetně šikmé střechy jsou obalené do hloubkově ručně opalovaných modřínových prken starou japonskou technikou. Proces odklonu od dokonalého až k dokonale nedokonalému pomáhá vnímat každodennost bezstarostněji a s ohledem na podstatné věci. Minimalistický výraz domu podtrhuje skrytý zaatikový dešťový žlab. Foto: Jan Vrabec


Nordic styl a Wabi-sabi

Není těžké pochopit, proč je severský styl tak oblíbený. Kromě čistých linií, elegantního designu a celkově vzdušného dojmu však existuje jeden klíčový rozdíl mezi severským a jinými minimalistickými interiéry. Je to pohodlí.

Zatímco mnoho interiérů může vypadat trochu přísně nebo chladně, skandinávské prostory jsou teplé a útulné, a to i přes značné zastoupení světlých odstínů a hladkých povrchů. A právě uklidňující přízvuk severu je klíčem k příjemnému interiéru tohoto domu.

Barevná kompozice je velmi minimalistická. Zvenčí je dům černý a uvnitř převážně bílý. Barevnost a design vytvářejí hlavně detaily a nábytek, pohodu a útulno pak krb na dřevo a množství polštářů, dek a svíček v lampionech. „Propojení interiéru s exteriérem velkými okny a terasami je hlavním motivem našeho konceptu rodinného domu, který se stává Domovem," uvádí autor návrhu architekt Michal Kunc.

„Stavba stojí na výjimečném místě – uprostřed zeleně, kde bylo možné dům perfektně propojit se zahradou. Je do ní zakomponován tak, aby ji minimálně zatížil a časem se stal její nedílnou součástí. Při navrhování jsme hodně mysleli na japonskou filozofii wabi-sabi, krásu v nedokonalosti. Počítáme s tím, že černá fasáda časem dostane patinu, oprší, dřevěné terasy zestříbří, doroste tráva a luční kytky, vše se nádherně propojí a splyne do jednoho organického celku, dům, místo... i lidé."

Étos wabi-sabi zjednodušeně znamená naučit se milovat nedokonalost života ve všech jeho podobách, přijímat přirozený cyklus růstu, rozkladu a smrti. Je založen na hlubokém spojení se zemí a na autenticitě ve všech aspektech života

Není ani tak o vzhledu jako o filozofii, která nabízí cestu k domovu jako svatyni, jednoduchému místu zbavenému nadbytku věcí a rušivého rozptýlení. Wabi-sabi je objektiv, který oceňuje fenomén času a promítá jej do života obyvatel domu. To a nejen to bylo důvodem, že tento dům získal už mnohá ocenění.

Nordic-style-dum-interier

obr.: Černobílá: Veškerý nábytek navrhli architekti jako vestavný na míru interiéru: jde o kombinaci bílých lakovaných MDF desek a přírodního olejovaného dubu. Drobné, kontrastní detaily jsou v barvě černé a stejné ladění, jen v matu pak mají zařizovací prvky koupelny. Foto: Jan Vrabec

Nordic-style-dum-obyvaci-pokoj


drevostavba-roku-ico

Zvolte nejhezčí dřevostavby v anketě Dřevostavby roku

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Každý rok vyhlašujeme čtenářskou anketu Dřevostavba roku, ve které soutěží domy představené v časopisech DŘEVO&stavby a sruby&roubenky. V anketě nevyhrávají pouze soutěžící, ale i hlasující účastníci. Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Nordic-style-dum-kuchyn

obr.: Styl: Prkna obvodových konstrukcí natřená nabílo jsou velmi netypickým pojetím interiéru, který půvabně sekunduje lité cementové stěrce podlahy. Ta je použitá i na stěnách koupelny, kde spolu černobílými obklady a ojedinělým zařízením vzbuzuje otázku, zda jde skutečně o koupelnu, nebo už o pokoj. Foto: Jan Vrabec

Nordic-style-dum-obyvaci-prostor

Komentář architekta

Měl projekt domu nějaký návrhový oříšek?

Byl jím prosklený štít ložnice směřované do zahrady a velký rozpon krovu bez kleštin otevřený do hřebene v obývacím pokoji, kde střešní podhled navazuje na prosklené stěny. Tedy oříšek ze statického hlediska – pro dodržení subtilního vzhledu byla konstrukce vyztužena ocelovými průvlaky.

Dřevo jako střešní krytina moderního domu je poměrně výjimečné. Nepředstavuje nějaké riziko?

Dřevěná střešní krytina je čistě architektonická věc. Střešní plášť pod dřevem je vytvořen z PVC fólie. Střecha je odvodněna skrytým zaatikovým žlabem a skrytými svody. Pohledová krytina z českého modřínu je povrchově upravena opálením pomocí japonské techniky „shou sugi ban".

Celý dům je pod krytinou ale i pod fasádou opláštěn dřevovláknitou deskou, která zabezpečuje výbornou tepelnou stabilitu a pohodu v letních měsících.

S čím jste se nejvíce potrápil?

S velikostí prosklených ploch v návaznosti na střešní subtilní plášť. Dalším atypem byla betonová pohledová podlaha, která musela být provedena ještě před vnitřními skladbami interiérových stěn, příček a podhledů. Technologicky musel být volen jiný sled prací, zejména kvůli požadavku na propojení stěn a podlah bez soklů, soklových lišt a jiných nevzhledných připojovacích spár. Nejdříve se dělala finální podlaha a pak až záklopy ostatních ploch.

MgA-Michal-Kunc
MgA. Michal Kunc
autor návrhu domu

Nordic-style-dum-loznice

obr.: Promyšlenost: V obývacím pokoji a v koncovém segmentu ložnice je dům v interiéru otevřený do krovu obloženého bílými prkny, což také umožnilo, aby se podoba domu se sedlovou střechou otiskla do proskleného čela ložnice. Foto: Jan Vrabec

Nordic-style-dum-koupelna

Komentář redaktorky

Vzrůstající ochuzení symboliky v bydlení může vést v nesnesitelně vyhrocený vztah já – a to ostatní. Podlehnout kouzlu svěží neobvyklosti však může být dokladem otevřenosti a životnosti našeho cítění.

Dana-Jakoubkova
Dana Jakoubková
redaktorka

Nordic-style-dum-umyvadla-v-koupelne


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Základy: betonová deska
  • Zastavěná plocha: 462,5 m2 vč. teras
  • Užitná plocha: 337 m2
  • Konstrukční systém: lehký dřevěný skelet – difuzně otevřená skladba
  • Teplo: tepelné čerpadlo, podlahové teplovodní vytápění
  • Větrání: přirozené okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,162 W/m2K
  • Roční náklady na energie (vše na elektřinu): cca 25 000–30 000 Kč
  • Autor arch. návrhu a projektu: MgA. Michal Kunc / Ateliér Kunc Architects a Ing. arch. Alžběta Vrabcová, www.atelierkunc.cz

Nordic-style-dum-pudorys

Foto: Jan Vrabec

DaS 4-2018
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop