Originální dřevostavba na klíč

Originální dřevostavba na klíč

Radek Beneš | Středa, 01. září 2010 |

Přidat na Seznam.cz

Myslet si, že projekt rodinného domu – dřevostavby podle individuálních představ stavebníka zvládne připravit pouze renomovaná architektonická kancelář, je velkou chybou. Řada společností realizující typové dřevostavby na klíč se totiž dokáže s požadavky investora na moderní bydlení vypořádat se ctí. Jeden z důkazů přinášíme. Přijměte tedy pozvání do dřevostavby z produkce jednoho z předních členů Asociace dodavatelů montovaných domů.

Tady za Českými Budějovicemi, v babiččině chaloupce, jsem trávila každé prázdniny a na rozlehlé zahradě bylo vždycky dostatek místa i pro dva domy. Ani manžel ani já jsme však neměli s realizací domu zkušenost a nejsme ani nijak zvlášť technicky zdatní, proto jsme pátrali po dodavateli, který je schopen dům postavit takzvaně na klíč. A protože pocházím z Třebíče, zvolit místního dodavatele bylo nasnadě. Na projektanta, který s firmou Domy D.N.E.S. spolupracuje, jsem měla stejně jako na firmu samotnou pozitivní reference. Nakonec jsme po dohodě souhlasili s tím, že dům dodají „bez interiérů", protože vozit k nám všechny řemeslníky až z Třebíče by bylo poněkud náročné.

 DSC2827 DSC2829 DSC2859

 

Všichni zúčastnění velmi rychle pochopili, o co nám při stavbě nového bydlení jde – o menší pohodlný dům, který se svou podobou nedotkne architektury vesnice, ale zároveň zohlední trendy moderního bydlení. Na půdorysu zhruba 8 x12 metrů tak máme v přízemí kuchyni s jídelnou a obývákem v jednom společném prostoru, dále technickou místnost, pracovnu, sociální zařízení a pod schody spíž. Nahoře je pak klidová zóna s ložnicí a šatnou, dva pokoje, sociální zařízení a malá půdička, za kterou jsme velmi rádi. Časem se naše rodina určitě rozroste a každý úložný prostor navíc se bude rozhodně hodit.

 DSC2904 DSC2918 DSC2926

Boj dřevostavby s úředním šimlem

Stavba systémem K-kontrol proběhla rychle a hladce – v únoru 2008 byly založeny základy, v červnu toho samého roku nám dům firma předala. My jsme si potom od místních řemeslníků nechali během následujících asi tří měsíců položit podlahy, obložit schodiště, zařídit kuchyň a koupelny, osadit vnitřní dveře. Rychlý časový průběh realizace nového domu vzbuzoval u místních samozřejmě obdiv, údiv a nedůvěru zároveň. Jsme tu tedy tak trochu za „exoty". Dřevostavbu tady totiž široko daleko nenajdete, starousedlíci stále očekávají spíše něco jako podnikatelské baroko, domek budovaný svépomocí ze starých dobrých cihel, a ne něco, co je z jejich pohledu stodola nebo dům s příliš strohými tvary a navíc postavené za zlomek času ve srovnání se zděnou stavbou!

Pět měsíců trvající stavba pro nás byla proti dvanácti měsícům papírování úplná legrace. Pro úřady jsme totiž představovali jen samé problémy. Stavět jsme nakonec mohli jen na tak malém kousku rozlehlé zahrady, že se sem dům skoro nevešel.

 DSC2909 DSC2921 DSC2925

 

Dřevostavba po několika měsících

Po roce a půl bydlení v novém nízkoenergetickém domě už můžeme zhodnotit, co se povedlo a co bychom možná udělali jinak. Při zařizování jsme velmi ocenili úpravu vnitřních stěn – sádrovláknité desky Fermacell vykazují lepší zvukově izolační vlastnosti, což se tady u rušné silnice určitě hodí, nemusíme se také bát cokoli připevnit na zeď a navíc malba až na pár drobných míst nepraská. To jsou pro nás oproti paneláku spolu s pravými úhly a vodorovnou podlahou překvapivě dobré parametry. Pokud se zastavím u spotřeby energie naší domácnosti, mohu dům označit za opravdu energeticky úsporný. Vytápí se elektřinou na takzvaný noční proud, k tepelné pohodě přispěla rovněž trojitá okna a vzduchotechnika s rekuperací. Celkové náklady na elektrickou energii našeho domu se pohybují okolo necelých 14 000 Kč za rok při započtení spotřeby energií na provoz čističky odpadních vod, vzduchotechniky, počítačů, chladničky, na ohřev vody, a prostě všeho, co funguje na elektřinu.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop