Úsporná dřevostavba pana Miroslava krásně zapadá do horské oblasti Valašska

Úsporná dřevostavba pana Miroslava krásně zapadá do horské oblasti Valašska

Dana Jakoubková | Pondělí, 05. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Energetická úspora, přírodní materiál, rychlost a čistota suché výstavby – to byly důležité body na seznamu výhod dřevostavby, která se dobře sžije s okolím. Rozhodujícím však bylo najít pro výstavbu seriózního a flexibilního partnera.


Dřevostavba pro tradiční zástavbu vesnice

Ačkoliv by si dřevostavba – vzhledem k rozlehlému pozemku i absenci kompaktní blízké zástavby – mohla dovolit mnohem výraznější tvář, s úctou ke staletími utvářenému stavebnímu obrazu Valašska se projektant držel střídmých architektonických motivů. Pro tradiční zástavbu vesnice je charakteristické založení stavby v úrovni terénu. Podlaha prvního nadzemního patra tedy odpovídá této tradici a zároveň jde naproti požadavkům moderní doby na přímé propojení domu se zahradou.

Téměř čtvercovým půdorysem se tato dřevostavba sice odklání od klasické formy obdélníkových venkovských staveb, charakter deklarující začlenění do historického obrazu Beskyd ovšem pokrývá strmá sedlová střecha, která je klasicky výškově nasazena na úrovni stropu přízemí. Tvarosloví vesnických staveb odpovídá i bedněný štít a přesah střechy.

Hlavní obytné místnosti jsou směrovány do prostoru zahrady zcela prosté cizích pohledů a propojují se s ní přes terasu velkým posuvným oknem s trojsklem. Zbývající kontakt s exteriérem zprostředkovávají výrazně menší, nedělená okna čtvercového tvaru.

Zvenčí je dřevostavba poplatná tradičnímu materiálu původních beskydských staveb – dřevu v konstrukci i na fasádě. Za touto slupkou se však skrývá interiér bez jakékoli známky rustikální nostalgie. Více ke genezi domu nám sdělil sám majitel, pan Miroslav.

panel-PURLIVE-kamenna-cesta

Oáza: Největší radost majitelům přináší 2600 metrů čtverečních naprosto soukromé zahrady plné stromů a výhled do valašské krajiny. Než však získal pozemek novou tvář, bylo třeba dovézt dvě stě tater hlíny, aby se vyrovnaly terénní nerovnosti a zabránilo přívalům vody při dešti.

panel-PURLIVE-stit-domu

Odpočinek: Veliká terasa s integrovaným bazénem je plně vytížená hlavně v létě. Tou dobou se využívají i rolety Climax s inteligentním ovládáním a dřevěná pergola. Netuctovým technickým prvkem je pak kryt bazénu. Foto: Martin Zeman

panel-PURLIVE-terasa


"Pro možnost začlenění do historického sídelního útvaru nesmí být změna proporcí moderního domu příliš výrazná."


panel-PURLIVE-bazen-s-puldekem

Foto: Martin Zeman

panel-PURLIVE-welness-domek

Soulad: Zahradní dřevěné wellness poskytuje příjemný odpočinek i za špatného počasí a v zimě. Současně doplňuje architekturu zahrady o přírodě blízký designový prvek. Foto: Martin Zeman

Dům v této podobě odpovídá vaší prvotní představě?

Původně měl vypadat naprosto jinak, ale vzhledem k tomu, že do jeho podoby zásadně zasáhly regulativy CHKO , díváte se na něco, co nebylo původně v našich hlavách.

Kde jste ke své představě a k dodavateli získávali informace?

Využili jsme jediný zdroj – internet. Tam jsme našli i dodavatele stavby, který nebyl firmou trpící charakteristickými problémy hodně firem, které se skokově rozrostou a nedokážou uhlídat koordinaci a kvalitu. Navíc disponovali opravdu vynikající technologií konstrukčních panelů s pěnovou izolací.  Od nich jsme si nechali zhotovit hrubou stavbu a zbytek byli subdodavatelé v naší režii.

Neměli jste z toho obavy?

Trochu ano. Bohužel, kvalitní řemeslníci se dnes platí více než zlatem a často ani za to zlato nejsou schopni dostát svým slibům.

Měli jste tedy s dostavbou starosti?

Ty největší nám bohužel způsobovala závist lidí v sousedství. Posílat na nás kontrolní instituce brali jako sport. V podstatě administrativa kolem úředních záležitostí nám vzala roky života.

Jak dlouho trvala výstavba?

Až do finále, tedy po zařízení interiéru a nastěhování, trvala dva a půl roku. Přitom stavba jako taková by byla s drobnými prostoji hotová za osm měsíců.

Podařilo se alespoň dodržet rozpočet?

Oproti původnímu záměru jsme „přetáhli" o více jak sto procent. Ale to byla daň za to, že jsme chtěli ty nejlepší stavební materiály od litých podlah po hliníková okna, nejmodernější zařizovací prvky a „nejchytřejší" technologie jako třeba rolety a vytápění domu. Bylo to náročné, ale dům teď naprosto plní naše představy.

Jsou mezi nimi i nějaké nestandardní prvky, vychytávky?

Ano, je jich celá řada. Za zmínku určitě stojí, že pod omítkou stěny toalety nemáme klasický splachovací systém, který je podle mě dost archaický. Naše toaletní mísy mají integrované splachovací nádoby a čerpadla od firmy Roca, model Meridian In-Tank. Je to naprostá pecka a nikdy bych už jinou toaletu nechtěl.

Jste spokojeni s plynovým kondenzačním kotlem?

Považuji ho obecně za velmi úspornou možnost vytápění a ohřevu vody. Vzhledem k tomu, že je navržen tak, aby se k němu mohl připojit solární systém, máme v plánu to udělat, pokud to technologie stavby dodatečně dovolí a nebude to extrémní stavební zásah do domu. Nicméně náš model Viessmann 222, který patří mezi top produkty, jsem už třikrát reklamoval a osobně jej nedoporučuji. Budeme ho muset vyměnit za něco spolehlivějšího.

Můžete provoz ovládat dálkově?

Ano, nejen topení, ale prakticky celý dům je „chytrý" a funguje jen díky velmi stabilnímu a rychlému wifi připojení. Prozradíte nám roční spotřebu energie? prvkem je pak kryt bazénu Za rok 2017 činila 29 000 korun, což je velmi slušné, vezmete-li v úvahu, že zahrnuje spotřebu pro vířivku i bazén s protiproudem, který můžete používat celoročně při teplotě až 40 °C.

Jste po dvouleté zkušenosti s bydlením něčím překvapeni?

Nečekali jsme ani zdaleka tak příjemnou atmosféru života v dřevostavbě, na které se významně podílí úžasné tepelněizolační vlastnosti našeho domu.

Kdybyste měli začít znovu, změnili nebo zohlednili byste něco po stavební stránce?

Asi ne, zatím jsme se vším spokojeni.

Jak byste hodnotil přístup a kvalitu stavební firmy? V čem byla jiná?

Jiná byla co do stavební technologie, ta je skutečně vynikající. Co se týká lidí, měli jsme pár zádrhelů v komunikaci a nějaké prostoje, ale v globálu byla firma celkem fajn.

panel-PURLIVE-cela-kuchyn

Praktičnost: Hlavní přednosti domu skrývá přehledný čtvercový půdorys. Zařízení je zcela moderní a minimalistické. Prioritou bylo, aby se dům dal naprosto precizně uklidit jedním člověkem v co nejkratším čase. Majitelé objevili i kouzlo lidé podlahy, která je dokonale hladká a bezúdržbová. Stěny, stropy, podlahy v jednom tónu prostor zvětšují, přičemž nejvýraznějšími body interiéru jsou nápadité modré prvky, které prostupují celým domem.

panel-PURLIVE-sedacka

Design: Interiér vylaďují pouze tři základní barvy – bílá, šedá a odstín dubového dřeva, které je vždy použito pouze jako masiv nebo dýha. Doplňkovou barvou je nápaditá modrá a okrová. Design si vzali na starost sami majitelé. Foto: Martin Zeman

panel-PURLIVE-interier-pokoj


"Interiér je tak lehký a osvěžující, důsledně oproštěný od jakýchkoli neúčelných dekorativních prvků."


panel-PURLIVE-koupelna

Jednoduchost: Stěny nemají žádné obklady, ale omyvatelné stěrky v dekoru surového betonu, kombinované s výmalbou. Foto: Martin Zeman

Komentář projektanta


Tvar domu je poplatný lokalitě?

Tvar domu vychází ze zvyklostí zdejších staveb; má tedy sedlovou střechu s větším sklonem a tím pádem i využitelné podkroví. Jinak je dispozice řešena jednoduše a prakticky pro účely bydlení čtyř až pětičlenné rodiny.

Co byste označil za originální prvek domu?

Dům z uličního pohledu vyniká předsazeným štítem, který vystupuje před zbývající plochu fasády a dále navazuje na přesah střechy. Celkově to působí velice originálně.

panel-PURLIVE-zdena-drevena-cast

Lámal jste si hlavu s nějakým oříškem?

Trochu netradičně je řešen technický prostor za koupelnou v patře. Jeho využitelnost od nadezdívky pod šikminou střechy je značně omezená a pohyb v něm vyžaduje značnou míru opatrnosti a trpělivosti.

Co vás na tomto projektu nejvíce těšilo?

Příjemné bylo, že investor nestavěl dům poprvé a už se vyznal v technických záležitostech. Na nový domov byl pečlivě připraven a například vybavení měl vybrané už v počátcích vzniku projektové dokumentace. Komunikace s ním tedy byla velice příjemná a jednoduchá.

Za co byste dal investorovi nejvíce bodů?

Za to, že se rozhodl pro fasádu s dřevěným obkladem, čímž domek krásně zapadl do horské oblasti Valaška. A samo sebou za výběr stavebního systému PURLIVE.

Ing-Marek-Kuchar-PURLIVE
Ing. Marek Kuchař
PURLIVE, spol. s.r.o.


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 96,6 m2
  • Užitná plocha: 151,7 m2 / 4+kk
  • Konstrukční systém: stavební systém PURLIVE, prefabrikované panely s izolací z PUR pěny
  • Teplo: plynový kondenzační kotel
  • Větrání: přirozené okny s mikroventilací
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,176 W/(m2.K)
  • Roční spotřeba energie: 1,62 MWh
  • Autor návrhu domu: Ing. Tomáš Ďuriš
  • Realizace: 2016, PURLIVE spol. s r. o., www.purlive.cz

panel-PURLIVE-pudorys


mail-ico-poptavka

Chcete si také postavit dřevostavbu podobného typu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost PURLIVE s.r.o. realizuje individuální i typová řešení rodinných domů z vlastního stavebního systému PURLIVE. Díky certifikaci Dřevařského institutu v Praze nachází systém široké uplatnění nejen při individuální výstavbě, ale také u komerčních staveb a staveb občanské vybavenosti. Firma splňuje přísné certifikace a kvality a proto je členem Asociace dodavatelů montovaných domů.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 6-2018
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop