Svou dřevostavbu si do detailu navrhli úplně sami

Svou dřevostavbu si do detailu navrhli úplně sami

Lucie Němcová | Středa, 29. červenec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Ela s Kryštofem nestavěli dům poprvé, měli však poprvé možnost navrhovat dům spolu. Je synergií jejich přání, zkušeností a postojů. V mnoha ohledech vystupuje z tradičních standardů, zachovává si však svoji skromnost a jednoduchost, aby harmonicky splynul s prostředím. Měl být v prvé řadě místem tak příjemným, že se jeho obyvatelům ani návštěvníkům nebude chtít odcházet. Co myslíte, podařilo se?

Mít místo, kde se cítíte dobře a které vás baví, když se ráno probudíte, je asi přirozenou potřebou každého z nás. Během života představy o něm zrají, rozvíjejí se v aktuální životní etapě, a hlavně získávají konkrétnější obrysy. Tento dům není naším prvním a díky tomu v něm jsou otištěny nejen naše předchozí zkušenosti s bydlením, ale i některé smělé nápady a splněná přání.


Architekt laik a investor v jednom

V celém procesu jsme byli sami sobě architekty, což je případ sám pro sebe. Záměrně jsme vedle kvalitního dodavatele a konstruktéra nepřizvali i zkušeného architekta, který by nám dával rámec a usměrňoval naše představy.

Nicméně tato volba z pochopitelných důvodů nese i své nevýhody. Pokud byly naše nápady realizovatelné konstrukčně, pak jsme je mohli mít. Nikdo se vám do hledání vašeho ideálu neplete. Jenže když člověk v dané činnosti není kovaný, k ideálu se přibližuje mnohem pomaleji a pomocí doslova desítek a stovek pokusů.

Znamená to spoustu „přemýšlecí" práce. Jen kuchyni jsme předělávali asi osmkrát. Řada prvků procházela svojí evolucí – každé řešení bylo lepší a lepší, vždy však muselo být prověřeno z hlediska realizovatelnosti. Vřelé díky patří trpělivým konstruktérům, kteří byli ochotni s námi trávit čas a vycházet vstříc našim někdy hodně zvláštním nápadům a požadavkům.

drevostavba-RD-Rymarov-pohled-skalka-s-domem

Foto: Martin Zeman


Vnitřní svět dřevostavby

Dispozice je dělena na dvě hlavní zóny – soukromou a společnou. Pracovna, ložnice a zázemí v podobě šatny a velkorysé koupelny se saunou tvoří samostatnou část, ve které můžeme mít své soukromí. Druhá část je společný prostor pro setkávání – navzájem a s přírodou.

Když přijede návštěva, má k dispozici dva nezávislé pokoje a svou koupelnu, takže se vzájemně nerušíme. Navíc je tu venkovní prostor a terasa, kde každá návštěva stejně skončí užaslým pohledem na kompletní panorama Ještědského hřebenu. Tam i my trávíme čas nejraději.

Sledovat krajinu je lepší než akvárium nebo cokoli uměle vytvořeného. Dům jsme navrhovali podle toho, jak jsme to cítili. Věděli jsme například, že nechceme klasickou chodbu, ale galerii s obrazy.

Neměli jsme však zkušenost, jak je taková galerie široká. Poradit si jen s výkresem ve 2D a představit si, jak naše nápady budou vypadat v realitě, bylo náročné.

drevostavba-RD-Rymarov-obyvaci-pokoj

Obytný prostor: Obývací pokoj s kuchyní se nesou v duchu: méně je více. Neutrální barevnost a umírněné množství věcí navozují klid a nechává spočinout zrak spíše na okolních panoramatech skrze velké prosklené plochy. Foto: Martin Zeman

drevostavba-RD-Rymarov-kuchyn

Řešení kuchyně: V moderním bílém provedení, bez úchytek, ve vysokém lesku a se stříbrnými spotřebiči. V takové podobě kuchyně nepřebíjí interiér obytného prostoru a současně prvotřídně slouží svému účelu. Foto: Martin Zeman

drevostavba-RD-Rymarov-hlavni-obytny-prostor


"Shodli jsme se, že chceme mít doma co nejméně věcí, protože nás rozptylují. Minimalisticky zařízený interiér nám připadá útulnější."


drevostavba-RD-Rymarov-pohled-obyvaci-pokoj

Prosklené plochy: Skrze okna je člověk neustále propojen s okolní krajinou, sluncem a vzrostlými stromy. Díky usazení domu v horní části pozemku je navíc k dispozici určitý nadhled, světlo a pocit vzdušnosti. Foto: Martin Zeman

drevostavba-RD-Rymarov-loznice

Ložnice: Výhled na Ještěd přímo z postele a bazén pro ranní rozplavbu na dosah. K dokonalosti už nic nechybí. Foto: Martin Zeman

drevostavba-RD-Rymarov-koupelna

Wellness: Koupelna soukromé části je doplněná o saunu, na které se dá i ležet a odpočívat. Foto: Martin Zeman


Úskalí nevyšlapaných cest

Mnoho detailů jsme vymysleli způsobem, který není v praxi obvyklý. Neustále jsme bojovali se zažitými klišé. Znali jsme své důvody, nad každým řešením hodně přemýšleli a občas nezbývalo, než si postavit hlavu a prosadit si svou proti zkušeným odborníkům, kteří jsou z praxe zvyklí na jiné postupy.

Dotáhnout tyto debaty do konce někdy dalo pořádně zabrat. A když nadejde den „D", na několika kamiónech vám vezou komponenty domu a vy víte, že už není cesty zpět, je ve vás takhle malá dušička. Bude skutečně všechno fungovat, jak si myslíme?

Zkrátka riziko našeho přístupu je nemalé. Může se stát cokoli. Naštěstí se všechno ukázalo jako funkční, dokonce v mnoha ohledech předčilo i ta nejsmělejší očekávání. Nejlepším důkazem budiž, že po pěti letech užívání bychom zde neměnili vůbec nic.

drevostavba-RD-Rymarov-bazen-podel-domu

Usazení na pozemku: Záměrem bylo nevyčnívat, a tak je dům zapuštěn dva a půl metru do svahu. Během realizace toto rozhodnutí obnášelo i odstranění skály pomocí sbíječek. Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato moderní dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Na dovolené doma". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Příroda v dřevostavbě jako největší hodnota

Západ slunce se odráží v celém domě. Můžete si jej vychutnat skoro v každém pokoji. Stejně tak odraz vodní hladiny. Nesnažili jsme se konstrukčně vytvořit něco výjimečného. Za rok dva se takové věci stejně okoukají a zdají se běžné. Co se však neokouká, je příroda.

Proto je dům navržen hodně otevřený, abychom mohli užívat přírodu kolem spolu s jejími živly a výhledem. Tam, kde už nešlo přizvat přírodu, jsme s pokorou využili i technologie. Proto například nucená výměna vzduchu, která je občas potřeba.

Po předchozích zkušenostech víme, že čistota vzduchu zejména v původní zástavbě je v domě alfou omegou. Hlavně pokud pracujete i z domu a živíte se hlavou, o spánku ani nemluvě.

Příroda pro nás také znamená, že jsme v kontaktu s vnějším prostředím a jeho proměnami – že si zacvičíme venku, i když je venku mínus pět, že si zaplaveme, i když má voda tři stupně. Taková prostě příroda je. Jít do vytopené tělocvičny? Ani náhodou.

drevostavba-RD-Rymarov-parkovani

Členění domu: Jednoduchá přízemní hmota domu obsáhne vše důležité. Svou polohou i usazením je objekt dostatečně otevřen svému krásnému okolí, zároveň vytváří dostatek soukromí pro jeho obyvatele. Foto: Martin Zeman

drevostavba-RD-Rymarov-u-domu

Vstup: Chytrý přesah střechy chrání vstup do domu, dřevo na topení v krbových kamnech a současně opticky propojuje s garáží. Foto: Martin Zeman


drevoastavby-casopis-titulka-4-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Hospodaření s energiemi v dřevostavbě

Jako zdroj tepla jsme si vybrali tepelné čerpadlo voda-voda. Pod pozemkem je nataženo asi 300 metrů trubek, odkud se bere teplo a zpracovává se v technické místnosti, kde je umístěno tepelné čerpadlo.

Velkými výhodami jsou vysoká účinnost a tichý provoz, který vás neruší, ani když je v domě naprosté ticho. Zvolili jsme silné čerpadlo, abychom jej mohli využít i na ohřev bazénu, nyní ho ale stejně moc nezapínáme.

drevostavba-RD-Rymarov-dum-s-bazenem

Foto: Martin Zeman


Odvaha při stavbě dřevostavby se vyplatila

Zpětně jsme rádi, že jsme se odvážili navrhnout si dům sami a udělat si jej opravdu do detailu podle svých představ. Přeci jen se do vás nikdo neumí vžít na 100 procent. Díky tomu, že jsme se nenechali odradit delším procesem, máme to štěstí, že žijeme v domě, který nás i po pěti letech stále baví.

drevostavba-RD-Rymarov

Terasa: Místo s fantastickým výhledem, které plně slouží během celého roku. Bylo důležité, aby terasa přímo navazovala na podlahu obytného prostoru a nevznikal žádný nepříjemný výškový rozdíl. Musela být proto zvednuta na piloty. Foto: Martin Zeman

Praktické postřehy majitelů


Plochá střecha – méně práce

Záměr mít dům co nejvíce bezúdržbový podporuje například plochá střecha, ze které nesjíždí sníh. Když vám sjede sníh ze střechy, znamená to někdy i hodinu odhazování, abyste se vůbec dostali do práce. Taková situace třikrát do měsíce vás přiměje si šikmou střechu příště pořádně rozmyslet. Tyto zkušenosti jsou k nezaplacení.

Efektivní chlazení bazénu

Bazén kryje plovoucí roleta. Klasické zastřešení bazénu způsobí nepříjemně teplou vodu, ve které se nedá plavat. Roleta má v tomto obrovskou výhodu - izoluje teplo i chlad. Voda má 20 stupňů a díky roletě je schopná si je udržet, přestože vzduch má třeba 35.

V dnešní době tropických veder je tento faktor o to důležitější. Ohřát vodu můžeme vždycky a relativně snadno, zchladit ji však není tak jednoduché.

Prověřená dřevostavba

Máme zkušenost s bydlením v dřevostavbě, shodou okolností i od stejné firmy. Celkově nás nadchla svou funkčností. V minulosti jsme se setkali s úskalími klasické zedničiny a už s ní nechceme mít nic společného.

Akumulace není třeba

Jak funguje akumulace v dřevostavbě, jsme si mohli vyzkoušet již v předchozím domě. Jedna věc je tepelná akumulace a druhá tepelná izolace.

Akumulace sama o sobě nic neřeší. Pokud je stavba špatně udělaná, za tři dny horkého počasí se díky velké akumulaci natolik vytopí, že je neobyvatelná.

Takové teplo nejde vyvětrat. Když je horko v dřevostavbě s minimální akumulací, v noci otevřete okna a za chvilku je zde příjemně. Nic zde netopí. Klimatizace není třeba.


Tuto povedenou dřevostavbu si můžete pohodlně prohlédnout ve videonávštěvě

Komentář dodavatele

Dům je jedinečný svým nadčasovým dispozičním řešením. Obnovitelné zdroje energie (tepelné čerpadlo voda-voda, řízené větrání a příprava na fotovolatickou elektrárnu) řadí dům do kategorie „energeticky efektivní" a významně šetří finanční náklady v rámci provozu a užívání stavby. Přestože byl dům projektován v roce 2015, splňuje i dnešní zpřísněné požadavky pro výstavbu nových obytných objektů s téměř nulovou spotřebou energie.

Ing-David-Ondra-RD-Rymarov
Ing. David Ondra
RD Rýmařov s.r.o.

 

drevostavba-RD-Rymarov-rez-stenou

Řez stěnou celé dřevostavby.

Komentář redaktorky

Dům, který na sebe nestrhává pozornost, ale návštěva v něm přesto zanechá silný příjemný pocit. Do paměti se nezapisuje okázalou výjimečností, ale spíš svou jednoduchostí, přímostí a účelností, kterou podtrhuje to nejdůležitější. Smysluplný klidný život, propojení s přírodou a její neustálou proměnlivostí.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
architektka


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 239 m2
  • Užitná plocha: 128 m2
  • Konstrukční systém: panelová dřevostavba
  • Teplo a větrání: tepelné čerpadlo voda-voda + teplovodní podlahové vytápění. Řízené větrání s rekuperací
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,16 W/m2K
  • Projekt a realizace: RD Rýmařov s.r.o., www.rdrymarov.cz

drevostavba-RD-Rymarov-pudorys


mail-ico-poptavka

Chtěli byste bydlet v podobné dřevostavbě? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost RD Rýmařov je největším výrobcem dřevostaveb v rámci celé České republiky. Působí na českém stavebním trhu 50 let a má za sebou 25 tisíc realizovaných staveb v ČR i zahraničí. S historií firmy je neodmyslitelně spojen průmyslový rozvoj moderního stavění na bázi lehké prefabrikace dřeva. Dodávané montované dřevostavby se vyznačují nízkými energetickými nároky a díky tomu je lze zařadit do kategorie energeticky úsporných domů.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 4-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop