Věříme, že nám bude dřevostavba sloužit více jak padesát let

Věříme, že nám bude dřevostavba sloužit více jak padesát let

Dana Jakoubková | Úterý, 28. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Úroveň zapojení investorů do procesu návrhu domu architektem bývá zdrojem neshod mezi stranami. Návrh může být spojen s nezdary a vynucenými změnami. Zabřednout se dá do procesu pokusů a omylů. Možná budete muset čelit tomu, kdo chce vaše přání a potřeby „přepsat". Nadměrná aktivita investora může omezit schopnost návrháře dodat nejlepší řešení a nedostatečná zase nemusí vést k uspokojivému naplnění zadání. Proto by každý měl znát své hranice a nedopustit, aby ho druhý nutil je překročit. Naučit se stát sám za sebou je jako jízda na kole; nakonec najdete správnou rovnováhu. Své o tom ví Tomáš s Janou, pro které nebyl návrh individuálního domu bez komplikací.

Už nějaký čas jsme bydleli v malém montovaném domku, který jsme postavili jako dočasnou stavbu, než budeme mít podmínky pro stavbu regulérního rodinného domu. Původně na parcele stávala zděná chatička. Když jsme ji bourali, uvědomili jsme si, že v budoucnu rozhodně nebudeme chtít zděnou stavbu. I z tak malé chaty bylo totiž značné množství odpadu a nepořádku, který skončil na skládce. A protože další člen rodiny tou dobou stavěl na vedlejším pozemku dřevostavbu, získali jsme nejen inspiraci, ale i reálnou zkušenost, jak to při výstavbě dřevostavby chodí, a hlavně se nám líbilo, že taková stavba je přirozenější, udržitelná a voňavá.

Eskapády


Firma, se kterou jsme podepsali smlouvu na vypracování projektu a vyřízení stavebního povolení, měla partnerský architektonický atelier, který měl připravit návrh domu. S architekty ale byla od začátku nesnadná komunikace. Ačkoli jsme jim sdělili svoje představy a plánovaný rozpočet, navrhli dům mnohem větší a za dvojnásobnou cenu. Že prý to je jen takový základní návrh a z něj se bude „ubírat". Přišlo nám to jako zbytečné mrhání časem a energií. Čekali jsme od nich nápady, které my nemáme, doufali jsme, že zohlední naše potřeby a možnosti. Jenže oni jenom tlačili svoje vize proti našim a neposlouchali, co jim říkáme.

Ve stejném duchu se odehrávala veškerá jednání s atelierem. Byli jsme z toho otráveni, ale na druhou stranu jsme získali novou zkušenost, protože při konzultacích jsme si uvědomili, co vlastně opravdu nechceme. Nakonec v domě z původního návrhu zůstalo jen velké okno, a prostorové uspořádání museli upravit podle našeho vlastního návrhu. Následné navýšení nákladů na vypracování studie bylo pro nás rozčarováním.

DrevoaStavby.cz | Individuálně navržená dřevostavba

Přirozenost: Modřínová prkna na terase i na fasádě získají časem šedou patinu, která se majitelům líbí stejně, jako to, že mají dům zateplený foukanou celulózou a dřevovláknitými deskami. Pro relaxaci po sportování bude v budoucnu u terasy namísto bazénu instalovaná vířivka. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Individuálně navržená dřevostavba

Ku prospěchu: Standardně umístěnou šatnu u ložnice si majitelé nepřáli. Praktičtější bylo její umístění v přízemí blízko vstupních dveří a vedle malé koupelny. Protože oba sportují, mohou tak hned po příchodu domů svršky svléknout, hodit do pračky a tělo do sprchy. Když na terase prádlo uschne, uložení do skříně v šatně je pak otázkou chvilky. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Individuálně navržená dřevostavba

Foto: Martin Zeman

Ztráta důvěry v architekty


Dočasný domek, který stál na pozemku a bylo třeba jej odstranit, vyžadoval podle architektů samostatný projekt na odstranění stavby, za který chtěli sto tisíc. Přišlo nám to hodně, tak jsme se zašli na stavební úřad poptat sami. Že k tomu stačí jen vyplnit formulář a zaplatit sto korun poplatek, bylo velkým překvapením. Když nám došla trpělivost, zaplatili jsme za projekt a začali hledat jinou stavební firmu. Uvědomili jsme si v tu chvíli, jak bylo prozřetelné, že jsme odmítli podepsat smlouvu o smlouvě budoucí na stavbu domu, kterou si už na začátku chtěla stavební firma patrně pojistit, že necukneme. Už to mělo být pro nás varováním. Kdybychom měli stavět znova, řešili bychom vše jinak. Nejprve bychom vybrali architekta, se kterým bychom se ideově i lidsky „potkali", nechali udělat studii a pak teprve bychom hledali stavební firmu.

DrevoaStavby.cz | Individuálně navržená dřevostavba

Foto: Martin Zeman


"Věříme, že dům nám bude sloužit více jak padesát let."


DrevoaStavby.cz | Individuálně navržená dřevostavba

Zařízení: Vkusně vyladěný interiér si majitelé navrhli sami včetně kuchyně, vyrobené na zakázku truhlářem. Stůl, šatní skříně a další drobné zařizovací a dekorační prvky jsou originálem, kterému vdechly život šikovné Tomášovy ruce. Protože se do domu dispozičně nevešlo zamýšlené atrium, nechali si majitelé vyrobit na míru vzdušné kovové schodiště, které dotváří estetiku interiéru. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Individuálně navržená dřevostavba

Teplo: Akumulační krbová kamna mají obestavbu z mastku se součinitelem akumulace sedmkrát vyšším než šamot. Stačí tři hodiny topit a hřejí pak až dva dny. Elektřinou se dům dotápí jen výjimečně. Kamna mají jediné mínus – mastek je měkký a náchylný na poškrábání. Foto: Martin Zeman

Napodruhé a už dobře


Projekt už jsme měli v ruce, takže jsme vybírali firmu, která nebude mít problém postavit dům podle individuálního návrhu. Napodruhé už jsme měli ruku šťastnou. Firma měla na kontě spoustu pěkných realizací i reference, za které se nemuseli stydět. Zatímco původně vybraný dodavatel by začal stavět až na podzim dalšího roku, po jeho výměně bylo kopnuto do země do dvou měsíců od podepsání smlouvy.

Rozhodli jsme se pro stavbu „na klíč", kde se o vše kromě oken postarala realizační firma. Na konci února jsme nechali odvézt dočasný domek a v březnu byla hotova základová deska. Hrubou stavbu z panelů pak smontovali dělníci za dva dny a zbytek se dodělával pět měsíců. Dílem šlo zpoždění na vrub dřevohliníkových oken s trojsklem, která neměl dodavatel standardně v nabídce a zařizovali jsme si je sami.

Drobný, ale ke spokojenosti vyřešený problém nastal i při instalaci vinylové podlahy. Jinak nám ale ve všem vyšel dodavatel maximálně vstříc. Řemeslníci byli dokonce ochotni a schopni realizovat i hexagonové obklady v koupelnách a dlažbu v zádveří, což je dost pracné. Pokud bychom měli stavět znova, s důvěrou bychom se na dodavatele opět obrátili.

DrevoaStavby.cz | Individuálně navržená dřevostavba

Foto: Martin Zeman

Rada majitelů


„Neustupujte ze svých potřeb jen proto, abyste splynuli s proudem a nevytvářeli vlny."

Tomáš a Jana
Tomáš a Jana
majitelé dřevostavby

DrevoaStavby.cz | Individuálně navržená dřevostavba

Meziprostor: Hala v patře odděluje ložnici od budoucích dětských pokojů a slouží zároveň jako pracovna i čítárna. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Individuálně navržená dřevostavba

Očistný relax: Vedle ložnice v patře je namísto šatny velkorysá koupelna, s níž si obkladači dodavatele stavby řemeslně vyhráli. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele


Mladí stavebníci = moderní dům. To je rovnice pro stavbu domu Jany a Tomáše. Když se po měsících díváme na dům s již upravenou zahradou, usmíváme se, protože se nám dům prostě líbí. Ta dobrá nálada z fotek není dána jen souborem detailů, které dům dělají „šik", ale i vzpomínkou na komunikativní přístup stavebníků v době realizace domu. Ke každému domu vzniká u naší společnosti jedinečná výrobní dokumentace, ve které se snažíme promítnout všechna přání stavebníků, respektovat v maximální možné míře dokumentaci pro stavební povolení.

Při sestavování 3D modelu stavby se lépe odhalují kolizní místa. V případě tohoto domu jsme museli nakombinovat dřevěnou nosnou konstrukci s konstrukcemi z ocelových profilů, v detailech spojů ocel-dřevo bylo potřeba najít nová řešení. Při dokončování fasády jsme s investory hledali co nejčistší detail pro oplechování části fasády. Z vertikálního obkladu z falcovaného plechu sešlo, vkusnější náhradou jsou bondové desky.

Jaromír Eisman ml. PALIS Plzeň spol. s.r.o.
Jaromír Eisman ml.
PALIS Plzeň spol. s.r.o.

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato krásná dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Domov ťipťop, ale tvrdá zkušenost". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 102 m2
  • Užitná plocha: 136 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: lehký skelet
  • Zdroj energie / teplo: elektrické podlahové vytápění, akumulační krbová kamna, příprava na fotovoltaiku
  • Větrání: přirozené okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,12 W/m2K
  • Okna: dřevohliníková s izolačním trojsklem
  • Autor arch. návrhu: MgA. Albert Pražák, Ing. arch. Lucie Svobodová; Labor 13 s. r. o.
  • Autor projektu: Ing. Petr Pejsar
  • Realizace stavby: 2020, PALIS Plzeň, spol. s r.o., www.palis.cz

DrevoaStavby.cz | Půdorys 1NP

DrevoaStavby.cz | Půdorys 2NP


drevostavby-casopis-6-2021-titulka-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 6/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 6-2021
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop