Dům na bázi dřeva

Tisk

Roubené prázdniny. Přehlídka historických dřevostaveb

Čtvrtek, 25. srpen 2011 |

Přidat na Seznam.cz 72_spychar_truskavnaDSCF6767Prázdniny jsou skoro u konce a jejich povaha nahrávala více putování po vlasti a poznávání než koupání. Při výletech a prázdninových pobytech jsme na různých místech narazili na svědky bydlení a života našich předků: historické roubenky. Některé jsme jenom cestou zahlédli, jiné zblízka obdivovali. A další jsou otevřené , takže si lze důkladně prohlédnout jejich interiéry. A konečně v jiných můžete i přespat. Na začátku 3. tisíciletí jsou v různém stavu – jejich dokonalá konstrukce jim v době vzniku – a jejich život se dnes počítá na staletí – dala do vínku dlouhý život a krásu pro potěchu oka obyvatel i návštěvníků. Dnes jsou některé tyto historické dřevostavby  skvěle opravené, jiné procházejí rekonstrukcí a další na opravu teprve čekají. Podívejme se na některé z nich, stojí v různých koutech naší vlasti a jsou pozoruhodné.

Středověký vodní mlýn v Hoslovicích na Strakonicku

72mlyn_hosloviceČástečně roubený mlýn zřejmě z konce 16. století. Středověký vodní mlýn najdeme zachovaný v autentickém stavu. V areálu mlýna se návštěvníci mohou seznámit se starými způsoby sklizně a zpracování obilí, například vázáním posečeného obilí do snopů a stavbou panáků. Mlýn spravuje Muzeum středního Pootaví.

Penzion Roubenka v Truskavně na Kokořínsku

72_zaprazi_truskavnaDSCF6766Stavení se špejcharem a stodolou prošly totální rekonstrukcí a ve spolupráci s Ústavem památkové péče a díky osvícenosti majitele se podařilo dotáhnout všechny detaily do původního vzhledu konce 18. století. Penzion nabízí příjemné ubytování v původních autentických pojích, pokojíčcích a komůrkách v hlavním stavení i na špejchaře. Krásu této dřevostavby můžeme obdivovat i v restauraci v přízemí.

Roubený Mlýn z Bělče nad Orlicí

72mlyn_krnovice.P1060746Roubený patrový mlýn z 20. let 20. století byl skoro úplně zdevastovaný. Díky obrovskému nadšení se znovu staví včetně všech původních prvků v areálu Podorlického skanzenu Krňovice. Nyní má mlýn už krov a práce pokračují, jak se lze přesvědčit při návštěvě tohoto východočeského skanzenu.

Kostel ve Velinách na Pardubicku

72kostel_veliny.celekP1040267Kostel s márnicí a osmiúhelníkovou zvonicí ve Velinách tvoří unikátní soubor památek lidové architektury. Všechny stavby jsou roubené a mají šindelové střechy. Pokud máte zájem o prohlídku interiéru, můžete se domluvit s obecním úřadem Holice. A to nejdůležitější – vidět můžete i opravy roubení: kostel prochází náročnou rekonstrukcí, kterou provádí Dřevozpracující družstvo, provozovatel Podorlického skanzenu Krňovice.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop