Dům na bázi dřeva

Tisk

Nebojte se vody

Petr Houška | Středa, 29. srpen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

lety2Voda není pro stavbu domu nepřítel, jen je třeba respektovat její zákony a navrhnout správně opatření s reflexí daného místa. Představovanou stavby navrhl před deseti lety Ing. arch. Josef Smola a osobně ji i zde představí. Břeh řeky není zrovna nejpříznivější a nejlehčí pro výstavbu rodinného domu z mého ani pohledu statika Ing. Václava Jandáčka. Parcela v Letech u Dobřichovic je v krásném prostředí, avšak na velmi problematickém geologickém podloží na břehu řeky Berounky. A tak se od začátku počítalo s vysokou pravděpodobností záplavové vlny.

Se záplavou je počítáno

lety3lety1Majitelé se původně nechtěli s domem vyvyšovat nad ostatní zástavbu, ale náš projekt je natolik přesvědčil, že stavba vyrostla dle našeho návrhu. Dům je vyvýšený na náspu, suterén má opatření pro rychlé zaplavení, ale i rychlý odtok vody díky PVC trubkám v základech a vstupu, který nemá klasické dveře – pouze mříž. Základní konstrukce suterénu je vyzděna z betonových prefabrikátů – na nich jsou uloženy kovové I profily – na kterých už spočívá podlahová konstrukce prvního nadzemního podlaží. Ze základů suterénu až do vrcholu stavby procházejí 4 nosné ocelové sloupy.

Zkouška byla těžká – dům však obstál

lety5Stavba záhy po svém dokončení prošla zkouškou nejtěžší – obec nechala na břehu postavit hráz proti cca 50 leté vodě, ta však v roce 2002 nestačila – odhad záplavy byl na 100 letou vodu. Dům se s přírodní pohromou vypořádal na výbornou – suterén byl zatopen cca 100mm pod úroveň vodorovné konstrukce prvního nadzemního podlaží. Ostatní domy v sousedství, které jsou oproti domu typu KADET ® níže položeny, byl tento rok opravdu nešťastným. Vrchní montovaná dřevostavba byla zvolena z důvodu své nízké hmotnosti – tím tedy nezatěžuje už tak nestabilní podloží. Uprostřed domu jsem navrhl centrální schodiště a nad ním takzvané bazilikální osvětlení – dům má tak přirozené osvětlení nejen obvodovými okny.

podklady a foto: Ing. arch. Josef Smola
foto: Daniel Veselovský


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop