Dům na bázi dřeva

Tisk

Bungalovy OKAL bourají zažitá klišé

Lucie Němcová | Úterý, 05. srpen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

FN 110-170 A upravaJen výjimečně skvělé řešení konstrukce obvodové stěny rodinného domu dovolí přistoupit ke členitému půdorysu. Typová řada bungalovů OKAL je v tomto směru příkladem velmi kreativního pojetí zadaného úkolu.


Obvodové stěny jakékoli stavby jsou místem, kde dochází k nežádoucím tepelným ztrátám. Proto v případě každého domu s vyššími ambicemi energetických úspor, bývá obvyklou zásadou plochu obvodových stěn minimalizovat. Uvedená zásada však do značné míry limituje podobu dispozičního řešení, jakákoli snaha o zajímavější pojetí je potlačena už v zárodku. Výsledkem se pak stávají i z různých tvůrčích dílen víceméně stejně pojaté domy, lišící se často jen v detailech. Dobře je tento fakt patrný hlavně v rámci oboru bungalov. Právem se říká, že bungalov znamená sám o sobě luxusní stavbu. Míněn je fakt, že plocha základů i plocha střechy jsou v porovnání s dvoupodlažním stavením dvojnásobné. Ale bungalov je přesto velmi lákavý hlavně svým komfortem. Dům bez schodů, v jedné výškové úrovni... Mají-li však provozní vazby mezi místnostmi na jednoduchém půdorysu fungovat, marně budeme očekávat jakoukoli revoluci.

bungalow-von-okal-2Přitom možnost využití přilehlých teras a prostoru zahrady přímo vybízí k mohutnějšímu rozletu a bourání zažitých klišé. Tak se čas od času dočkáme půdorysného řešení bungalovu ve tvaru písmene L, někdo se odvážně pustí dokonce do téčka... OKAL však jde v těchto inovativních snahách ještě mnohem dál! Jeho bungalovy se běžně rozprostírají i na půdorysech připomínajících písmeno U a dokonce také H.
Složitější podobu půdorysů bungalovů OKAL jistí právě výjimečně kvalitní stěnový systém. Thermo pasivní stěna o síle pouhých 34,5 cm dosahuje v běžném profilu hodnoty koeficientu prostupu tepla konstrukcí U 0,125 W/m2K. Už tento parametr následně významně šetří náklady na vytápění. Hlavně však právě toto řešení umožňuje skutečně kreativní přístup k podobě domů OKAL.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop