Dům na bázi dřeva

Tisk

5 důvodů pro těžký dřevěný skelet

Dagmar Čechová | Úterý, 09. září 2014 |

Přidat na Seznam.cz

06 haus05-10 malaHlavním důvodem pro konstrukce těžkých dřevěných skeletů bývá vysoce atraktivní design. Proč tomu tak je a jaké jsou jejich další výhody?

1. Kostra domu nosná i estetická

01 DSC04892 malaNosnou funkci zde má kostra z masivních dřevěných profilů. U předchůdců těžkých dřevěných skeletů, tzv. hrázděných staveb, byla zvenku přiznaná, dnes se kvůli tepelným mostům doporučuje obvodový plášť montovat vně nosné konstrukce, a tu vizuálně přiznat v interiéru. Podmínkou dosažení estetického efektu je dokonalé řemeslné zpracování konstrukčních detailů, které jsou pohledově začleněny do interiéru i exteriéru domu.

2. Stabilita bez betonu

02 DSC05003 malaNosný skelet přenáší zatížení bodově přes sloupy, na rozdíl od lehkých skeletů, kde je nosná celá stěna. Proto se většina těžkých skeletů zakládá na patkách, bez časově a finančně náročného betonování základové desky. Tyčové prvky z lepeného dřeva spojují ocelové svorníky a styčníky. Sloupy jsou v pravidelném rastru s vodorovnými průvlaky v obou směrech. Vodorovné ztužení zajišťují stropy, svislé obvodový plášť a tuhá jádra.

3. Variabilita

04 DE 017 malaDřevostavby z těžkého skeletu umožňují vytvářet v obvodovém plášti velké otevřené části, které bývají často prosklené. Výhodou těchto konstrukcí je možnost kombinovat je s jinými technologiemi dřevostaveb. To ocení zejména stavebníci, kterým například hustá zástavba nedovoluje otevřít dům určitým směrem.

4. Kompoziční volnost

03 BER 012 malaStěny, které tvoří rozdělení místností, jsou nenosné, a mohou tak být rozmístěny velice variabilně a nezávisle na skeletu. Díky tomu mohou vznikat flexibilní a variabilní dispozice, takže každý dům vynikne svou originalitou a architektonickou výjimečností. Lehké sádrokartonové či sádrovláknité příčky lze navíc libovolně uspořádávat i během životnosti stavby. Stejně tak je kdykoli možné rozšířit dům o eventuální přístavbu.

5. Šetrně na dosah přírody

05 haus02-15 malaSystém umožňuje zavěšené i plně prosklené fasády, aniž by konstrukce musela být v místě prosklení upravována a zesilována. Bohaté prosklení obvodových stěn umožňuje dokonalý kontakt s venkovním prostředím a bydlení doslova na dosah přírody. Zejména v zimních měsících pak funguje jako zajímavý zdroj tepelných zisků.

Připraveno na základě textu Ondřeje Zaorálka


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop