Dům na bázi dřeva

Tisk

Zrekonstruovaná dřevostavba uprostřed lesa

Dagmar Šimonová | Pondělí, 15. srpen 2011 |

Přidat na Seznam.cz Exteriér dřevostavby Lake Forest Park25 mil od severoamerického Seattlu zrekonstruovalo architektonické studio Finne Architects malebnou dřevostavbu z roku 1950. Dřevěný dům, který potřeboval kompletní renovaci, si v mnohém ponechal své původní kouzlo, přesto však při jeho přestavbě došlo k dramatickým změnám. Původní dřevěná konstrukce dostala několik rázných zásahů v podobě masivního prosklení stěn a střechy. Z původně uzavřené dřevostavby se tak stal prosvětlený skleněný pavilon, obklopený všudypřítomným lesem.

Krása absolutního soukromí

Interiér dřevostavby Lake Forest Park - vana v proskleném rohuK výrazným změnám došlo především v rámci vnitřních dispozic, kde se celý program výrazně podřídil vybudování ložnice majitelů a prostorné koupelny. Maximální důraz byl při tom dán na prosklení stěny proti manželské posteli, ze které se tak naskýtá úžasný výhled do lesa. Volně stojící vana je umístěna v rohu dvou celoprosklených stěn a umožňuje tak požitek z horké relaxační koupele uprostřed přírody. Hlavní obytný prostor byl oproti původním rozměrům také zvětšen. Do dřevěné stěny bylo prolomeno několikadílné okno, k dosvětlení hlubokého prostoru bylo do střešního pláště aplikováno ještě velké okno střešní.

Zařízení dřevostavby v moderním hávu

Interiér dřevostavby Lake Forest Park - zařízeníRenovace malebné dřevostavby proběhla samozřejmě i v rámci zařízení. Architektonická kancelář Finne Architects ve všech svých projektech obecně uplatňuje filozofii o použití co možná nejkvalitnějších materiálů a hodnotných řemesel, proto i zde můžeme najít zajímavé detaily v rozličném materiálovém provedení. Nábytek v obývacím pokoji je vyroben z třešňového dřeva, některé kusy jsou hladké, jiné vyfrézované pomocí CNC strojů a jejich povrch má tak působit jemným, rozvlněným dojmem. V interiéru se uplatňuje i použití skla a nerezové oceli. Skleněná příčka mezi ložnicí a koupelnou je leptaná ručně vyvedeným motivem.

Dřevostavby jsou především o ekologickém bydlení

Exteriér dřevostavby Lake Forest ParkVýstavba dřevostaveb je obecně velmi často spojená s úsporou energií a se zásadami trvale udržitelného rozvoje. Tak je tomu i u tohoto domu. Nejde zde ale jen o efektivní vytápění, vhodnou orientaci prosklených ploch a výčet použitých přírodních materiálů. Architekti se snažili poukázat na to, jak lze vyrobit zcela moderní a hodnotnou stavbu i jiným způsobem než na zelené louce. Revitalizací již postavené dřevostavby z roku 1950 dosáhli úspor materiálů a připravili dům pro další léta bezstarostného fungování.

Interiér dřevostavby Lake Forest ParkInteriér dřevostavby Lake Forest ParkInteriér dřevostavby Lake Forest Park - ručně leptané sklo

Zdroj: www.finne.com


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop