Dům na bázi dřeva

Tisk

Dvě dřevostavby - jedna technologie

Úterý, 27. září 2011 |

Přidat na Seznam.cz 72dum_moderni_1Podívejme se, jak rozdílné domy lze postavit  jedinou technologií. Máme vedle sebe dva domy, zcela jiného vzhledu a charakteru, a přece s totožným stavebním systémem.. Systém Europanel na jedné straně dal vzniknou moderní přízemní dřevostavbě – bungalovu a na straně druhé zcela tradiční stavbě – chatě. A u té by asi nikdo nehádal, že se pod dřevěným obkladem skrývá sofistikovaný stavební systém, určený k výstavbě nízkoenergetických a pasivních domů.

Rozdílný vzhled domů

72_europanelchatka_172dum_moderni_3Ačkoliv tak na první pohled trochu vypadá, není to ale jednoduchá letní chata, nýbrž dokonale zateplená dřevostavba, disponující všemi parametry moderní stavby určené ke stálému bydlení. Chata tak dokonale „klame tělem". Zatímco bungalov s pultovou střechou se nebojí kombinací s kovem a vidíme tady typické bohaté prosklení, chatička se drží tradičního tvarosloví i jednoty materiálu. Malá okna jsou klasicky dělená a na stavbu navazuje dřevěné zábradlí. „Starobylý" dojem umocňuje volba tmavší lazury.

Stavební systém prověřený roky

72_europchatka_2Systém pro výstavbu stavbu nízkoenergetických a pasivních domů EUROPANEL se u nás využívá třináctý rok a vychází z amerického systému SIPs - Structural insulated panels. Jeho podstatou a stavebním prvkem je sendvičový panel bez výztužného dřevěného rámu. Ten se vyrábí celoplošným nalepením stabilizovaného polystyrenu na desky OSB. Stavební technologie SIPs byla vyvinuta v USA, kde se také poprvé vyzkoušela. Bylo to roku 1952, kdy architekt Alden B. Dow poprvé použil SIPs pro bytovou výstavbu domů v Michiganu. Zajímavostí je, že do 70. let se potom při výrobě panelů nejprve používaly desky dřevotřískové, až později je nahradil materiál OSB v nejvyšší kvalitě. V procesu výroby se nevyskytují žádná neekologická pojidla, panely se lepí polyuretanovým lepidlem. A ještě jedna zajímavost - V USA v roce 2009 dosáhla výroba těchto panelů k výrobě dřevostaveb téměř pět milionů metrů čtverečních.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop