Dům na bázi dřeva

Tisk

Kouzelná dřevostavba v norském Totenu se inspirovala stodolou

Úterý, 18. říjen 2011 |

Přidat na Seznam.cz 72_celekJeště do této neděle (23. října) můžete zavítat do pražského Belvederu na výstavu Arch Cities. Jedním z exponátů bude i model dřevěné farmy v norském Totenu. Zvláštní stavba si zasluhuje opravdu trochu pozornosti. Dům stojící třetím rokem je dílem architektů Jarmund/Vigsnæs AS Architects.

Dům u jezera

72_dve_farmNa břehu jezera Mjøsa, na místě opuštěné farmy, kterou zdědili, vznikl dům pro rodinu: pro dva historiky a jejich děti. Původní starý dům, který stojí nedaleko na pozemku, je využitý zčásti jako bydlení pro hosty a zčásti jako sklad. Dřevěné stodola vedle se musela strhnout, protože měla prohnilou nosnou konstrukci. Zachovalé, přes sto let staré dřevěné obložení stodoly však bylo použito na venkovní obložení domu a teras. Několik starých fošen se rozřezalo a použilo na stavbu střechy. Tyto diagonály drží oplechování v horizontální poloze vůči sklonu střechy.

Důmyslné uspořádání interiéru

72Farm_House_int_1Prostorové uspořádání, odhalená konstrukce a materiálová jednoduchost stodoly inspirovala i novou dřevostavbu. Od hlavního vchodu k jihu má vnitřní uspořádání dvojí zaměření: obě otevírají celou severní fasádu k jezeru a současně snižují ústřední prostor směrem k terase na západní straně domu. Řada společných prostor na této sestupné ose je vizuálně propojená po celé délce domu. Nahoře v podkroví je dětský pokoj, pod ním prostory obývané rodiči. Hlavní část vyrůstá směrem k jihu tak, aby do budovy mohlo svítit i nízké zimní slunce. Prosklená zimní zahrada funguje v zimě jako zásobník tepla, v létě chrání zbytek domu proti horku.

72Farm_House_int_3

Užitná plocha dřevostavby činí 150 m2, hlavní konstrukce a povrchy fasád jsou ze dřeva, okna mají hliníkové rámy. Přízemí je vybudováno z pohledového betonu, střecha domu je izolovaná 40 cm tlustou vrstvou materiálu rockwool, stěny pak vrstvou dvaceticentimetrovou. V domě je podlahové topení na vodní bázi kombinované s kamny na dřevo.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop