Dům na bázi dřeva

Tisk

Dřevostavba v chráněné krajinné oblasti

Helena Petáková | Čtvrtek, 19. duben 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavba na KřivoklátskuPostavit si rodinný dům na Křivoklátsku, v pásmu úplné stavební uzávěry, bylo možné jen na půdorysu už nevyhovující rekreační chaty z padesátých let. A také za předpokladu, že nebude překročena maximální dosavadní zastavěná plocha padesát metrů čtverečních.

 

Původní rekreační chataDřevostavba na KřivoklátskuZ původního objektu zůstala pouze garáž, která je nyní užívána jako technické zázemí, ostatní části byly strženy. Nad garáží byl postaven nový dům, který je nad svahem podepřen dřevěnými sloupy, založenými na železobetonových patkách. Stráň nemá dostatek poledního slunce, proto je dům co nejvíce odsazen od svahu.

 

Dřevostavba na KřivoklátskuDřevostavba na KřivoklátskuNa úrovni garáže tak vznikla krytá pracovní plocha a v přízemí větší prostor pro vstup a terasu. Šestihranný půdorys poskytl domu maximum západního slunce a široké výhledy do okolí. V prvním patře, kde je také vchod, najdeme obývací prostor s kuchyní, prádelnou a WC. Ve druhém patře jsou dvě ložnice, pracovna a koupelna.

 

Dřevostavba na KřivoklátskuPůdorys přízemíMajitel rodinného domu si vždy přál bydlet v dřevostavbě, proto dům byl postaven z masivních dřevěných KLH panelů. Tento typ konstrukce se osvědčil i z důvodu rychlé výstavby a minimální manipulace přímo na staveništi. Panely jsou v nepohledové kvalitě, ale v interiéru po ošetření olejem jsou pohledově přiznány. Zvnějšku jsou stěny izolovány minerální vatou a fasáda je obložená nehoblovaným modřínem.

 

Architekti: A.LT Architekti – Peter Lacko, Filip Tittelbach, Michal Šiška
Realizace: 2011
Fotografie: Tomáš Rasl
Zdroj: www.archdaily.com

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop