Dům na bázi dřeva

Tisk

Dřevostavby, které umí léčit

Dagmar Šimonová | Pátek, 20. duben 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Cancer Counseling Center, Dánsko, pohled od ulicePod vítězným návrhem nového poradenského centra, zaměřeného na pacienty s rakovinovým onemocněním, jsou podepsáni architekti ze studia EFFEKT ve spolupráci se společnostmi Hoffmann a Lyngkilde. Shluk sedmi malých dřevěných domků je orientován okolo dvou vnitřních dvorů.

 

Cancer Counseling Center, Dánsko, modelKaždý domek má svoje vlastní poslání a společně tak vytvářejí fungující celek, ve kterém návštěvník nalezne kuchyni, knihovnu, salonek, obchod, tělocvičnu, diskuzní sál a wellness. Autoři návrhu se nechali inspirovat rozsáhlým projektem sítě podobných center, který je založen na jednoduché a nosné myšlence – léčit dokáže už samotná architektura.

 

Léčivá architektura Charlese Jenckse

Cancer Counseling Center, Dánsko, vnitřní atriumSlavný teoretik architektury Charles Jencks založil se svou ženou Maggie nadaci s názvem Maggie's cancer caring centres, která pomáhá lidem postiženým rakovinou. Jedná se o síť center, jejichž patrony a autory jsou přední představitelé světové architektury. První centrum, navržené architektem Richardem Murphym, bylo otevřené v roce 1996, rok po smrti Maggie Jencksové, která této těžké nemoci podlehla. O unikátním projektu napsal v roce 2010 Charles Jencks knihu The architecture od Hope (Architektura naděje), ve které mimo jiné popisuje i významný vliv architektury na proces léčby.

 

Cancer Counseling Center, Dánsko, z nadhleduArchitektura jako taková, efektivní systém denního osvětlení a oslunění, barva pokojů, nálada, soukromí, vhodná akustika – to vše přispívá k procesu léčby, protože neduhy těla silně souvisí i s psychologií. Zvláště výstavba určená pro pobyt lidí sužovaných chorobami by tak měla být vždy navržena s maximálním důrazem na co největší psychickou pohodu obyvatel. Studio EFFEKT ve svém návrhu příkladně ukazuje, jak toho dosáhnout.

 

Svým vzhledem se centrum silně vyděluje od okolní zástavby

Cancer Counseling Center, Dánsko, průhled do atriaNové poradenské centrum leží v Dánsku nedaleko nemocnice Næstved a svým návštěvníkům má poskytovat informační poradenství, možnost terapie a interakci s ostatními nemocnými. Centrum je ale především zaměřeno na komfort a duševní pohodu příchozích. Odlišné sklony střech a použití množství různorodých materiálů buduje nové výstavbě silnou a unikátní identitu, která poradenské centrum silně vyčleňuje od ostatních nemocničních budov v areálu. Svým umístěním v těsném sousedství onkologického oddělení ale zároveň podporuje co nejsilnější spolupráci nemocničního personálu se zaměstnanci nadace. Navíc umožňuje snadné propojení medikální léčby s posilováním psychické odolnosti pacientů.

Cancer Counseling Center, Dánsko, interiérCancer Counseling Center, Dánsko, atriumCancer Counseling Center, Dánsko, atrium

 

 

Cancer Counseling Center, Dánsko, pohledVýstavba poradenského centra započne v srpnu 2012 a měla by být kompletně dokončena na jaře 2013 a všem návštěvníkům by měla nabídnout kvalitní a především příjemné zázemí při řešení této obtížné životní situace.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop