Dům na bázi dřeva

Tisk

Slaměná samonosná kopule je světovým unikátem

Helena Petáková | Pondělí, 11. únor 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Slaměná samonosná kopulePrvní samonosnou kopuli ze slaměných balíků najdeme na jihozápadě Slovenska v malé vesnici Hrubý Šúr. Původně měla stát v Portugalsku, kam ji její německý autor Gernot Minke projektoval jako kavárničku. Tamní úřady ovšem výjimečnou stavbu neschválili, proto se architekt obrátil na své slovenské přátele Bjorna a Zuzanu Kierulfovy, které projekt nadchl a v roce 2010 ho proměnili v sídlo svého architektonického studia Createrra.

Slaměná samonosná kopuleSlaměná samonosná kopuleUnikátní budova byla postavena svépomocí v rámci mezinárodního workshopu, jehož cílem bylo zvýšit povědomí o nízkoenergetických stavbách z přírodních materiálů a vyzkoušet nové postupy při využití slámy v rámci nosné konstrukce. Na stavbě se podílelo na třicet účastníků workshopu z deseti zemí Evropy a Kanady.

Sláma, hlína a dřevo

Slaměná samonosná kopule

Slaměná samonosná kopuleSlaměná samonosná kopuleLisované slaměné balíky mají hmotnost 120 kg/m³. Rozměry tvárnic vypočítal speciální program, podle jeho vzoru se dokonale nařezaly a pospojovaly. Uvnitř i vně jsou omítnuté hlínou, která zvyšuje ochranu domu před požáry. Hliněné omítky jsou v interiéru jemné a dekorativní. V exteriéru byla hliněná omítka zaizolována, pokryta geotextilií a na ni navezena místní půda jako podklad pro zelenou střechu. Hliněné jsou i podlahy, které majitelé ošetřili nátěrem a olejovým voskem.

Slaměná samonosná kopuleSlaměná samonosná kopuleV konstrukci nechybí také dřevěný věnec, který vede po celém obvodu kupole a je příjemným zdrojem čerstvého vzduchu v jednotlivých klenutých kójích. Dřevěný věnec je dutý a proudí jím čerstvý vzduch. Stavba vyžaduje minimální vytápění. Sláma je totiž nejen nosná, ale má i vynikající izolační vlastnosti.

Slaměné studio, možná i slaměný dům

Slaměná samonosná kopuleSlaměná samonosná kopuleV domě o rozloze 65 metrů čtverečních sídlí architektonické studio Createrra, které se specializuje na energeticky pasivní domy. Slaměná stavba má osm kleneb a uprostřed kupoli s průměrem šest metrů. Každý výklenek má vlastní funkci. V prvním je vstupní zádveří, na které navazuje klenba s kuchyňkou. V dalších klenbách jsou pracovní místa architektonického studia, orientovaná do všech světových stran. Uprostřed je společný funkční prostor.

Pochvalou zdařilého výsledku jsou i zájemci, kteří by si přáli v podobném kupolovém domě ze slámy bydlet. Uvidíme, zda podobnou stavbu časem ještě někde najdeme.

 

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 V domě o rozloze 65 metrů čtverečních sídlí architektonické studio Createrra, které se specializuje na energeticky pasivní domy.

Líbil se Vám článek?

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop