Dům na bázi dřeva

Tisk

Dům, který se točí

Lucie Němcová | Pondělí, 25. listopad 2013 |

Přidat na Seznam.cz

roll-it-house-1Studenti německé univerzity v Karlsruhe Christian Zwick a Konstantin Jeřábek se nebáli experimentovat a navrhli dům založený na prostorově úsporné mobilní konstrukci s názvem Roll It. Objekt tvaru válce nabízí flexibilní bydlení v minimálním prostoru s unikátním vnitřním uspořádáním, které mění své funkce v závislosti na orientaci domu.

roll-it-house-2Pracovní plocha v jedné pozici se po otočení o 180 stupňů stává ložnicí a kuchyně koupelnou. Centrum celého prostoru lze využívat jak pro sporotvní aktivity a pro regulaci osvětlení.

Struktura domu se skládá z vnějšího pláště, který je vyztužen čtyřmi nosnými prstenci, vnitřního pouzdra a lehké membrány jako vrchního pláště. Vnitřní povrch je z laminovaných OSB panelů tlustých 15 milimetrů. Kruhové otvory v bočních stěnách slouží jako zdroj světla, větší z nich také jako vstup do objektu.

roll-it-house-3roll-it-house-4roll-it-house-5


 

 

Interiér příbytku nabízí několik individuálních řešení - pracovní plochy se mohou transformovat do spací zóny s matrací, která drží na svém místě pomocí suchého zipu. Přikrývky, polštáře a další potřebné věci mohou být skladovány pod matrací. Dřez, toaleta a sporák jsou umístěny v přední části domu. WC díky speciálnímu mechanismu nemůže být otočeno vzhůru nohama.

roll-it-house-6 kopie

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop