Dům na bázi dřeva

Tisk

Rodinné útočiště na pobřeží Nového Zélandu

Lucie Němcová | Pondělí, 17. únor 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Gregory-700px-001Na východním pobřeží Nového Zélandu v zátoce zvané Shoal Bay si početná rodina nechala navrhnout víkendový domek, kde dřevo hraje prim v interiéru i exteriéru. Architektonické studio Parsonson Architects se s úkolem popasovalo kombinací novodobého tvarosloví a tradičních forem místních zemědělských usedlostí a vznikl útulný prosvětlený prostor, kde rodina může nabírat síly mimo ruch města a v těsné blízkosti moře.

Gregory-700px-002Gregory-700px-012"Nechtěli jsme druhý domov ani dům, na který budeme pyšní a přitom strávíme všechen čas uklízením. Přáli jsme si místo, kam se nanosí písek nebo bláto v děštivém počasí a nic se nestane."
Dům je navržen tak, aby se stal přirozenou součástí venkovského prostředí. Funkčnost byla při návrhu domu na prvním místě. Nově navržený objekt vznikl vedle původní kůlny z období kolem roku 1900 a je rozdělen do dvou od sebe oddělených částí. V jedné z nich jsou ložnice a v druhé hlavní obytný prostor. Všudypřítomné posuvné desky s lamelami umožňují stínit ostré slunce, plné posuvné příčky pak zajišťují příjemné soukromí, když je třeba. Interiér je i díky světlíkům krásně prosvětlen, z interiéru je výhled do všech stran a obyvatelé jsou neustále v kontaktu s okolím. Na obou koncích domu je terasa, kde se lze kochat jedinečným výhledem na moře.

Gregory-700px-003










Gregory-700px-007Gregory-700px-009

 

 

 

 

Gregory-700px-008Gregory-700px-006

 

 

 




Gregory-700px-004










Gregory-700px-005Gregory-700px-011

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop