Dům na bázi dřeva

Tisk

Vila Hakuba: Křehká elegance v extrémních podmínkách

Lucie Němcová | Pondělí, 10. březen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

naka-architects-villa-in-hakuba-designboom-02Při pohledu na subtilně vyhlížející stabu ze dřeva by málokdo hádal, že stojí v oblasti mezinárodního lyžařského střediska a v zimě odolává mohutné vrstvě sněhu. Stavby v okolí se s desítkami centimetrů bílé nadílky vypořádávají zvýšenou úrovní prvního nadzemního podlaží minimálně metr nad terén. Autoři tohoto domku, japonské studio Naka Architects, však zvolili jiný koncept.

the-tree-mag-villa-in-hakuba-by-naka-architects-20Důsledkem zvýšené úrovně podlahy jsou domky funkčně i vizuálně separované od přírody, jež je bezprostředně obklopuje. Vila autorů ze studia Naka Architects se naopak snaží stát součástí krásného prostředí, ve kterém stojí, a pružně reagovat na měnící se klima v průběhu ročních období.  Zásadním prvkem je dvojplášťová střecha, která je během zimních měsíců schopná přenášet zatížení z obrovského množství sněhu, zatímco v létě průhledný polykarbonátový materiál umožňuje velkorysý vstup slunečního světla do objektu.

Stavba využívá geotermální energii - zásobník pod podlahovou deskou funguje jako konstantní zdroj tepla a sníh usazující se okolo budovy slouží jako další izolace. Průhledná střecha vytváří dvojitý plášť, který zajišťuje přirozenou ventilaci - odvádí teplo během léta a izoluje vrstvou vzduchu spodní plášť střechy během zimy.


NakaStudio-Villa-Hakuba11

 

 

 

 

villa hakuba-4-464x600

 

 

 

 

 

 

 



villa hakuba-11-575x428



 

 

 

villa hakuba-7-575x429

 

 

 

 

 

villa hakuba-1-410x600villa hakuba-2-410x600

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop