Dům na bázi dřeva

Tisk

Pracovna v zahradě uvnitř jednoduše tvarované dřevostavby

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 24. listopad 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Zahradní pavilon od BLOOT ArchitectureNa zahradě domu v Nizozemském Voorburgu vybudovalo holandské architektonické studio Bloot Architecture rozměrově malou dřevostavbu. Ta slouží svým majitelům jako pracovna nebo „pokoj" pro hosty. „Použít pro takové zadání dřevostavbu bylo nasnadě vzhledem k limitám, které zadání muselo splňovat," říká architekt Tjeerd Bloothoofd.

Často platí, že čím komplikovanější je zadání, tím zajímavější věci vzniknou

Zahradní pavilon od BLOOT ArchitectureJelikož bylo od začátku v plánu, že stavba musí vzniknout bez nutnosti vyřizování stavebního povolení, architekti se především museli vejít do striktně stanovených rozměrů, jak výškových, tak půdorysných. Dalším faktorem, který návrh ovlivnil, byl také poměrně přiškrcený rozpočet, který měl investor na novou stavbu vyhrazený. Posledním, ale zřejmě nejvíce důležitým faktorem byla samotná zahrada – za prvé její rozměry a za druhé její výraz, který neměl být výstavbou nového prvku narušen.

Zahradní pavilon od BLOOT ArchitectureBylo proto rozhodnuto, že stavba bude realizována ze dřeva. A to tak, aby se neošetřené dřevo objevilo především na fasádě, postupem času šedlo a stávalo se tak rychle součástí samotné zahrady. Malá zděná kůlna, která zde stála už mnoho let, se nakonec nestala součástí nového obydlí, zůstala však zachována kousek od nové výstavby.

Vzdušný interiér musí být vzhledem ke svému účelu dokonale prosvětlen

Zahradní pavilon od BLOOT ArchitectureVnitřní prostor byl řešen tak, aby byl co nejvíce vzdušný a otevřený. Hlavní místnost je otevřena do zahrady prosklením celého rohu, které je možno stínit a chránit posuvnými horizontálními žaluziemi. V zadním traktu je umístěné ještě jedno okno, které hluboký prostor dostatečně prosvětluje.

Zahradní pavilon od BLOOT ArchitectureKuchyňka se sociálním zázemím (toaletou a sprchou) je schována za barevnou zdí, aby byla od vlastního prostoru kanceláře oddělena a působila tak intimnějším a skrytějším dojmem. Po celé jedné stěně je vybudován dřevěný regál, který slouží jako úložiště nejrůznějších dokumentů a knih. Masivní dřevo se uplatňuje i v interiéru, kde je ve formě stavebních panelů ponechané bez povrchové úpravy.

Zahradní pavilon od BLOOT ArchitectureZděná kůlna je s novou pracovnou propojena venkovní terasou, opět realizovanou z masivních prken. V jedné části zahrady tak vznikl zcela nový prostor, který je možné využívat jak k práci, tak odpočinku. Kdo by nechtěl z kanceláře vylézt velkým francouzským oknem na zahradu, zahalenou v bujné vegetaci, a vypít si v pohodlném ratanovém křesílku svou odpolední kávu?


Líbil se Vám článek?

Komentáře  

 
0 #4 greslova@email.cz 2016-06-21 07:29
:-)
Citovat
 
 
0 #3 Betty25 2011-11-26 18:08
někdo musí být první :-) lepší než si tahat práci domů je nechat si ji na zahradě :-)
Citovat
 
 
0 #2 Ivan 2011-11-25 20:02
dobrý tip, ale u nás toto dlouho nebude :cry:
Citovat
 
 
0 #1 olinka 2011-11-25 09:35
Moc hezké - tam by se mi pracovalo :-)!
Citovat
 

Přidat komentář


Nejoblíbenější projekty dřevostaveb

Zobrazit celý katalog »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop