Dům na bázi dřeva

Časopis DŘEVO&stavby 2/2015
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 2/2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk

Originální rekreační dřevostavba na chladném severu

Petra Vaňková | Pondělí, 04. květen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

SummerHouseDk-Exterior 01Malá dánská vesnička Sjælland v severním cípu Dánska je místem koncentrace rekreačních objektů, kam rodiny unikají z městského ruchu a v panenské severské přírodě nabírají nové síly. Jedním z domů určených k odpočinku v letních měsících, je právě tato elegantní dřevostavba z dílny architekta Einara Jarmunda.

Intenzivní vítr je pro tento kraj typický, proto tradiční stavení využívají osvědčenou kompozici – objekty jsou orientovány kolem malého nádvoří, čímž vzniká příjemný a chráněný prostor. Nejinak je tomu i v případě této elegantní dřevovostavby složené z pěti částí, kde každý z obyvatel najde své místo šité na míru. Na 123 m2 zastavěné plochy je k dispozici budova s kuchyní, objekt pro rodiče, děti, hosty a technické zázemí.

SummerHouseDk-Exterior 07SummerHouseDk-Exterior 10Uvnitř jednotlivých objektů nejsou žádné komunikační plochy jako chodby nebo schodiště. Je tak minimalizována zastavěná plocha a obyvatelé využívají daleko více venkovní prostředí. Mezi jednotlivými hmotami vznikají zákoutí krytá před větrem, která jsou místem pro zeleň, záhony nebo odpočinek. To vše je pohodlně přístupné z malého vnitřního nádvoří.

SummerHouseDk-Interior 01Hřeben i římsa všech dílčích objektů jsou ve stejné výšce. Liší se pouze šířka a délka domů, což vytváří střechy různých úhlů a vzniká tak hravá kompozice. Na vnitřním nádvoří je použit kámen tmavé barvy, díky které přes den akumuluje teplo ze slunce a celý večer pak příjemně sálá. Střechy a část stěn jsou pokryty hliníkovým vlnitým plechem stříbrné barvy a štítové stěny jsou obloženy dřevem ze sibiřského modřínu.

 

SummerHouseDk-PLAN 1 100 A3

Připravila Lucie Němcová

Foto Torben Petersen


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop