Dům na bázi dřeva

Tisk

Dřevostavba na písečné duně

Michal Babor | Pondělí, 08. červen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Taieri-1-1280x760Když se novozélandský architekt Regan Johnston zamýšlel nad podobou svého vlastního víkendového bydlení, jedno věděl přesně: bude to jednoduchý, nízkonákladový domek, který zapadne do svého okolí – rybářské vesnice ležící u ústí řeky Taieri, kde je většina domků postavena funkčně, z místně dostupných, často recyklovaných materiálů a svépomocí.

HOUSE 0000 TaieriBach-RJohnston -3-bigHOUSE 0000 TaieriBach-RJohnston 18-bigHOUSE 0000 TaieriBach-RJohnston -5-big
Poroste s generacemi

Za osm týdnů už na pozemku stál tvarově jednoduchý domek se zastavěnou plochou 55 m2. Podobně jako stavby v jeho okolí může růst současně s rodinou: dnes si vystačí s 90 čtverečními metry – obytným prostorem, kuchyní, dvěma ložnicemi a koupelnou, další prostor nabízí pracovna nad jednou z ložnic. Do budoucna ale může vzniknout přístavba připojená na současnou kuchyni, která zajistí další obytný prostor, ložnici nebo třeba ateliér.

Taieri-3-1Taieri-6-1Zajímavým prvkem je kompletně prosklený štítspojující obě podlaží. Výrazně zvyšuje prostor a jeho kvalitu nejen v obývacím pokoji v přízemí, ale především v ložnici v patře. Z obou místností se tak otvírá výhled na ostrov Moturata a město Dunedin.

Taieri-4-1-1280x760Taieri-7-1-1280x760Dřevo v mnoha podobách

Materiály jsou vybrány tak, aby stárly spolu s domem. Fasáda je obložena cedrovými palubkami, strop a vnitřní stěny jsou z překližky, podlahu tvoří fošny ze dřeva stromu rimu (Dacrydium) získané v 1000 let staré rezidenci určené k demolici. Zatímco podlaha je ošetřena pouze olejem, překližka je ponechána ve své původní podobě, pouze v koupelně jsou natřeny vodoodpudivým nátěrem.

Dřevo zajišťuje také teplo v domě, pro případ tužších zim je v pohotovosti tepelné čerpadlo.

Foto Maison&Walls Architects

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop