Konstrukce z vrstveného masivního dřeva

Konstrukce z vrstveného masivního dřeva

Andrea Kaštanová | Pátek, 31. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Tento typ staveb se vyrábí z prefabrikovaných velkoplošných dílců, tedy jednotlivé prvky nosné konstrukce (panely) se vyrobí ve výrobně a po dodání se na stavbě ihned montují jako stavebnice. Výhodou konstrukce z panelů je tedy především rychlost výstavby, která trvá jen pár dní.

Vrstvené masivní panely


Vznikají vrstvením lepeného dřeva, kdy jednotlivé vrstvy jsou proti sobě vždy otočeny o 90°, což zajišťuje dokonalou tvarovou stabilitu. Vzhledem k technologii sušení a lepení vykazují tvarovou stálost i při změnách vlhkosti. osné prvky jsou používány jako stavebnice pro stěnové, stropní i střešní konstrukce. Celá „skládačka" je vyráběna na počítačem řízených automatizovaných linkách.

Pro technologii je charakteristické atraktivní přiznání pohledové textury dřeva v interiéru místností. Kontaktní tepelná izolace obvodového pláště se aplikuje zásadně z vnější strany nosné konstrukce tak, aby byla zachována difuzní otevřenost stěny. Další výhodou je rychlost výstavby a jednoduchost montážních spojů. Jedná se sice o dosud méně rozšířenou, ale zajímavou a perspektivní technologii pro moderní dřevostavbu.

OVĚŘENÍ DODAVATELÉ DŘEVOSTAVEB Z MASIVNÍCH PANELŮ→

Hlavní výhody konstrukce z vrstveného masivního dřeva


  • Dokonalá tvarová stabilita: Otočení jednotlivých vrstev z vysušených, převážně smrkových lamel, zajišťuje vysokou pevnost a stabilitu při namáhání tlakem i tahem a mimořádnou statickou únosnost.
  • Rychlost výstavby: Hrubá stavba přízemního bungalovu nezabere více než pár hodin, vícepodlažní budovy několik málo dní, bez ohledu na roční období.
  • Atraktivní design: Pro tuto technologii je charakteristické přiznání atraktivní textury dřeva v interiéru či střídání stěn dřevěných s jinou povrchovou úpravou.
  • Požární odolnost: Vrstvené masivní dřevo vykazuje také vysokou požární odolnost, protože konstrukce z vrstveného masivního dřeva odhořívají plošně, oheň působí pouze z jedné strany.
  • Tepelná setrvačnost: Fázový posun je podle tloušťky až sedm hodin, ohřátá fasáda nám v tedy interiéru zatopí až nad ránem, kdy bývá chladněji.

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop