Co je srub, jak se staví a co je dobré vědět před samotnou stavbou

Co je srub, jak se staví a co je dobré vědět před samotnou stavbou

Andrea Kaštanová | Čtvrtek, 15. červen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Co je srub? Čím je srubová konstrukce specifická? Jak se srub staví? Na to a mnohem více se vám budeme snažit odpovědět na následujících řádcích.

Jak a z čeho se staví srub?


Základem jednovrstvé konstrukce srubu jsou masivní dřevěné bloky nejčastěji kulatého průřezu (kulatina) pečlivě zbavené kůry a důsledně ošetřené proti plísním a škůdcům. Jednotlivé díly se hrubě opracují a následně formují podle předem zvoleného návrhu. Takto se sruby většinou připraví ve výrobní hale. Hotová hrubá stavba srubu je pak rozebrána, odvezena na příslušné místo a znovu sestavena.

Jak se staví srub
 

Další způsob rozdělení srubů vychází z finálního tvaru použitých prvků. Způsob úpravy klád do určitého tvaru ovlivňuje výsledný vzhled srubu. Můžeme tak docílit různých estetických záměrů. K výstavbě srubu může být použita buď kulatina nebo hraněné profily opracované do požadované podoby.

DrevoaStavby.cz | Strojově opracovaná kulatina u srubuDrevoaStavby.cz | Hraněný profil u srubu

Za jak dlouho je srub postaven?


Běžný srubový dům nebo roubenka o rozměrech např. 10x10 m jsou za 2-3 měsíce vyrobeny. Po dokončení výroby jsou díly očíslovány, rozebrány a převezeny na pozemek investora, kde je celý dům cca za 1 měsíc opět složen. Krov je dokončen za dalších 14 dní a broušení a impregnace za další 3 týdny.

Po dokončení hrubé stavby ze surového (nevysušeného) dřeva je vhodné nechat srub cca rok "sedat" a pak ho teprve dokončit. Dřevo má vysoký obsah vody a při vysychání zmenšuje objem, během prvních 10 let po dokončení stavby o cca 6-8 %, pak už se objem nemění. K největším změnám dochází první rok (až o 3 %), další změny probíhají mnohem pozvolněji.

DrevoaStavby.cz | Průběh montáže srubu

Foto: Ing. David Javorský, Kanadské sruby Tábor

Čím je srub specifický?


Charakteristickým prvkem srubů je zatesání v rozích stavby většinou sedlovým spojem, přes který klády probíhají a vyčnívají ven ze stěny. Při správné údržbě je životnost srubu i 300 let. Na instalačních rozvodech, například elektřiny, je nutné se s dodavatelem domluvit už při výrobě srubu. Veškeré rozvody jsou vedeny uvnitř jednotlivých klád, tzv. husími krky.

Uvnitř srubové stavby lze na výstavbu příček použít zdivo i moderní materiály, například sádrovláknité nebo sádrokartonové desky. V místech, kde by však tento materiál narušoval ryze přírodní vzezření obydlí, se ponechává kulatina.

srub-sedlovy-spoj-1srub-sedlovy-spoj-2

 

Hlavní výhody srubu


  • Ve srubu nám bude teplo – V zimě stačí pro pocit tepelné pohody vytápět na 20 °C. Dřevěná stěna ve srubu výborně akumuluje teplo, a tím ohřívá rovnou vzduch.
  • Interiér ve srubu má zdravé mikroklima – Stěna je difuzně propustná a dochází k neustálé recyklaci vzduchu a regulaci vzdušné vlhkosti. Zdravé mikroklima ve srubu je výhodný i pro alergiky a osoby s dýchacími problémy.
  • Masivní srubová konstrukce nehoří – Na povrchu hořící klády se vytvoří zuhelnatělá vrstva, která samotný dřevěný prvek chrání a brání dalšímu rozšíření požáru dřevostavby.
  • Dřevo ve srubu pracuje, ale je poddajné – Roubené a srubové konstrukce dokážou ustát poměrně velké pohyby podloží nebo základové konstrukce.
  • Srubová stavba je ekologická – Výstavba po sobě zanechá malou ekologickou stopu, dřevo je obnovitelná surovina s pasivní bilancí emisí.

interier-masivni-drevostavba-srub-hlavni-obytny-prostor-kachlova-kamna

obr.: Dřevo má schopnost působit na lidskou psychiku tak, že podvědomě vnímáme teplotu v interiéru vyšší než ve skutečnosti je. Příčinou je přirozeně teplý barevný tón stěn, opticky atraktivní povrchová struktura a vůně dřeva a také zvukově absorpční schopnosti. Foto: Martin Zeman

Co je dobré vědět, pokud chcete stavět srub


  • Plánování a povolení: Před stavbou srubu je nezbytné plánování a získání příslušných povolení od místních stavebních orgánů. Zjistěte si místní stavební kódy a předpisy a seznámte se s jejich požadavky na sruby.
  • Umístění srubu: Vyberte si vhodné místo pro váš srub. Zohledněte dostupnost přírodních zdrojů, jako je voda a energie, a zvažte terén, odvodnění a možné dopady povětrnostních podmínek. Srub je sám o sobě dost specifický a pro naši krajinu ne úplně typický. Ideální místo pro jeho stavbu je rozlehlý rovinatý pozemek mimo zástavby nejlépe u lesa.
  • Výběr kvalitní dodavatelské firmy: Srub je dobré stavět pouze s ověřeným dodavatelem, který má mnohaleté zkušenosti se stavbou tohoto typu. Špatný výběr firmy, která láká na nízkou cenu se nemusí vyplatit. Pro tyto případy jsme pro vás připravili seznam ověřených dodavatelů srubových domů, na které se bez obav můžete obrátit.
  • Materiály: Je důležité zvolit kvalitní dřevo, které je odolné vůči hnilobě a škůdcům. Rovněž je nutné zvážit izolační materiály pro stěny a střechu. S tím se ale váže výběr kvalitní dodavatelské firmy, která vám zajistí kvalitní stavbu.
  • Konstrukce: Dřevo ve srubu je živý materiál, který neustále pracuje. Pokud přemýšlíte nad stavbou srubu, měli byste se připravit na sedání dřeva a jeho lupání a praskání.

TIP NA SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK: Proč stavět srub?

 DrevoaStavby.cz | Co je srub a co je dobré vědět před jeho stavbou?

Podívejte se, jak se bydlí majitelům v tomto srubu. Realizace: SRUBY PACÁK s.r.o., Foto: Martin Zeman


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop