Začínáme stavět dřevostavbu 11. díl: <small>Smlouva o Dílo a její obsah</small>

Začínáme stavět dřevostavbu 11. díl: Smlouva o Dílo a její obsah

Komerční sdělení | Pondělí, 17. srpen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Co všechno by měla obsahovat kvalitní smlouva o Dílo? Odpověď je velmi jednoduchá, ale je za ní skryt poměrně složitý proces.

ico-zaciname-stavet-drevostavbu-11-dil

Jak na uzavření smlouvy o Dílo?

Součástí tohoto procesu by měl být posudek člověka, který smlouvám rozumí. I ten by měl být dobře zvolen, být soudný a zajistit, že o smlouvě nebudete dlouho diskutovat, ale na dvě sezení dospějete k výsledku. Smlouva totiž kryje nejen vás, ale i stavební firmu a na to nesmíte při jednání zapomínat. Dost často si můžete o zhotoviteli domu zjistit dost informací, abyste měli jistotu, že se jedná o spolehlivou firmu. Pomoci vám může třeba začlenění firmy v zájmových skupinách, jako je ADMD nebo CPD. Nejspíš budete mít možnost navštívit některý realizovaný dům, nebo vzorový dům – na stavbě toho často uvidíte víc než na hotovém domě.

Smlouva by měla přehledně a srozumitelně definovat rozsah dodávky a také všechno, co by případně mohlo ovlivnit nejen cenu, ale také termín dokončení Díla.

Pokud máte o něčem ve smlouvě pochybnosti, nerozumíte jí, potřebujete vysvětlení – ptejte se. Od toho smlouva je. Je o smlouvání a dobré argumentaci. Dobrá smlouva je rám obrazu, ve kterém jednou, často již brzy po podpisu, začne vznikat váš dům.

Co smlouva o Dílo definuje?

  • Rozsah dodávky – rozpočet, výkazy výměr
  • Časový průběh dodávky
  • Platební harmonogram s vyjádřením co, kdy a zač budete platit
  • Co vše je potřeba z vaší strany zajistit pro správný průběh

To jsou často jen základy dobré smlouvy.

quotes-66Dobrá smlouva je rám obrazu, ve kterém jednou, často již brzy po podpisu, začne vznikat váš dům.quotes-99

Jaká by smlouva o Dílo měla být?

To nejpodstatnější, s čím byste měli do smlouvy jít, je důvěra. Za tou totiž často stojí dobrý výsledek. Smlouva je podpora důvěry, není ale všemocná. Tím se dostáváme k odpovědi na otázku, jaká by měla být smlouva. Měla by být vyrovnaná a především dobrá. Chrání vás i vašeho dodavatele.

Ve 12 dílu tohoto seriálu začneme s přípravou stavby. Popíšeme si také, na co je důležité se připravit na úřadech a jak toto může ovlivnit termín zahájení stavby.

ing-vaclav-pindak-3ae-novahome
Ing. Václav Pinďák
specialista společnosti 3AE s.r.o.

DaS 4-2020 Ad

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop