Masivní dřevostavbu svépomocí nebo raději s odbornou firmou?

Masivní dřevostavbu svépomocí nebo raději s odbornou firmou?

Redakce | Pondělí, 07. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Realizace masivních dřevostaveb není obecně jednoduchá. Do stavby svépomocí se tedy nelze pustit jen tak, je třeba strávit v této oblasti minimálně tři až pět let. Nestačí projít některým z tesařských kurzů a začít stavět dům z masivního dřeva vlastními silami. Tak to bohužel nefunguje.

Odborník na dřevostavby radí

Jestliže se investor rozhodne pro stavbu dřevostavby svépomocí, doporučil bych v tomto případě nechat si od odborné firmy postavit minimálně skelet (to znamená obvodové stěny a konstrukci krovu). To však znamená také pečlivý výběr vhodné firmy. Dnes na trhu působí poměrně velké množství společností, ale maximálně pět z nich je kvalitních. Přičemž za kvalitní považuji takovou firmu, která má více než desetileté zkušenosti se stavbou srubů, postavila více než 200 staveb v ČR, výhodou je i zkušenost ze zahraničí.


Ne každý dodavatel masivních dřevostaveb staví opravdu kvalitně

Vedle toho existuje spousta „stavitelů srubů či roubenek", ovšem když jsem některé takové stavby viděl, bylo mi do pláče. Spoje byly tak netěsné, že jsem do nich volně vložil ruku, klády na sobě neseděly, spáry mezi kládami byly otevřené do té míry, že z nich čněla izolace. Ano, spáry srubů se někdy mohou samovolně otevřít, ale k tomu dochází z důvodu rozdílných teplot v exteriéru a interiéru. To však nebyl tento případ.

masivni- drevostavba-svepomoci-spatny-vyber-dreva

obr.: Ukázka, kdy probíhala stavba masivní dřevostavby svépomocí, kde bylo špatně vybráno dřevo a celou prahovou kládu je třeba vyměnit, což znamená demontáž skeletu. Foto: Pavel Říhák

masivni- drevostavba-svepomoci-otevrena-spara

obr.: Otevřená spára mezi kládami, o které byla v článku řeč. Foto: Pavel Říhák


Jak vybrat tu pravou dodavatelskou firmu?

V případě tohoto typu dřevostaveb proto na základě zkušeností doporučuji jednoznačně stavbu s dodavatelskou firmou, která vykazuje profesionální kvality ve všech směrech. Je však potřeba pečlivě vybírat a prověřovat. Mnohé firmy podávají potenciálním klientům klamavé informace. Deklarují nejnižší cenu na trhu, ale cena není vše, dřevostavbu nelze ošidit.

Například při použití nekvalitní kulatiny může dojít k velkým, někdy dokonce nenapravitelným poškozením. Dobrým příkladem je tvrzení, že hrubá stavba stojí trojnásobek ceny skeletu. Skutečnost je mírně odlišná – celková cena hrubé stavby je ve skutečnosti cena trojnásobku skeletu + cena za skelet. Náklady jsou pak tedy významně vyšší.

masivni- drevostavba-svepomoci-zborceni-pricky

obr.: Zborcení příčky. Zde nebyla dodržena minimální délka kuláče a došlo k vyštípnutí dřeva. Foto: Pavel Říhák


Vše si raději osobně prohlédněte

Velmi doporučuji několik firem osobně projít, navštívit majitele hotových staveb a zeptat se jich na spokojenost s realizací domu a s bydlením v něm, domy si prohlédnout. Uvedl jsem pouze některé výhody a nevýhody stavby masivní dřevostavby s firmou nebo svépomocí. Konečné rozhodnutí je nakonec na investorovi, ale všem doporučuji shodný postup: Než začnete stavět nebo vybírat firmu, požádejte o radu nebo zaplaťte odborníka, který vám pomůže s výběrem vhodné firmy, konstrukčního řešení, s dozory a předá vám své zkušenosti.

Pavel Říhák
Ing. Pavel Říhák
stavitel dřevostaveb

Pro stavbu vaší masivní dřevostavby doporučujeme kontaktovat některého z ověřených dodavatelů srubů a roubenek.

SaR 3-2018

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop