Stavíme dřevostavbu 5. - S kým stavět dřevostavbu?

Stavíme dřevostavbu 5. - S kým stavět dřevostavbu?

Redakce | Pondělí, 19. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud se rozhodneme nechat si postavit dřevostavbu, jedním z nejdůležitějších rozhodnutí je, která firma vám dřevostavbu zrealizuje. V éře internetu by se dalo říct, že je to snadné, vždyť tam lze všechno najít! Tedy i realizační firmu dřevostavby. Zkusme si to však ověřit.

Když si zadáme do vyhledávače klíčové slovo „dřevostavby", zobrazí se nám za necelou vteřinu přes dva miliony záznamů. Obsahují články s různými informacemi o dřevostavbách i odkazy na firmy, které dřevostavby stavějí. Když si do klíčových slov přidáme i přesnější zeměpisné vymezení, například město nebo kraj, ve kterém chceme stavět, do výběru se dostanou víceméně realizační firmy. Ale i tak nám Google nabídne několik stovek tisíc záznamů. Projdeme si první stranu, druhou stranu, možná ještě třetí. Avšak jen prolistovat nabídky firem může způsobit lehké bolení hlavy. Je zřejmé, že najít vhodnou firmu tímto způsobem je tak trochu sázka do loterie. Jaké tedy máme jiné možnosti?


FRANTA TO ZNÁ aneb OSOBNÍ KONTAKT

Franta může být kdokoliv – soused, rodinný příslušník, kamarád, spolupracovník. Důležité je, že zná realizační firmu a má s ní konkrétní zkušenosti. Ideální samozřejmě je, pokud má zkušenosti dobré a může tedy dát kladné reference. Užitečná může však být i informace, že nemá s firmou dobré zkušenosti, protože tím pádem (pokud na Frantu dáme) s ní pravděpodobně asi nebudeme při výběru počítat. Osobní reference patří k nejcennějším, protože bývají objektivní. Někdo, kdo si prošel celým procesem výstavby, většinou nemá důvod poskytnout zavádějící informace.

s-kym-stavet-drevostavbu-osobni-schuzka

Foto: Dreamstime


JEDU KOLEM aneb NÁHODNÝ VÝBĚR

V současnosti si už řada realizačních firem umisťuje v průběhu svých realizací na stavby svoje kontaktní údaje. Pokud jedeme kolem, všimneme si reklamy. Stejně tak náhodně můžeme natrefit na realizační firmu v časopise nebo na internetu. Může to být ve formě článků nebo reklamy.

s-kym-stavet-drevostavbu


VÍME KDE HLEDAT aneb SYSTEMATICKÝ VÝBĚR

Pokud máme konkrétní představu o materiálech domu, případně o konstrukci, je výběr trochu zúžen – vyhledáváme jen firmy, které takto staví. Pokud však toto není naší prioritou a nemáme žádné vhodné doporučení nebo nechceme nechat výběr firmy jen na náhodě, musíme obětovat svůj čas a energii a k výběru přistoupit více systematicky. Kde tedy můžeme najít vhodné realizační firmy?

1. Výstavy, veletrhy, konference, přednášky, semináře, prezentace

Jeden z nejstarších zdrojů informací a kontaktů. Firmy se prezentují a na těchto akcích lze navázat i osobní kontakt. Bohužel v letošním roce musela být kvůli koronavirové epidemii řada akcí zrušena.

2. Poptávky

Existují specializované poptávkové servery, na kterých si můžeme zadat svoji poptávku a ozvou se firmy, splňující požadované.

3. Katalogy na internetu

Jde o nepřeberné množství různých profesních databází. Ne vždy se ale jedná o objektivní a směrodatné informace. Proto je důležité ověřit si zdroje například u oborových organizací, respektive soustředit se na kvalitní média.

4. Facebook / Instagram

Zde se prezentují jednotlivé firmy nebo odborné organizace. Musíme ale vzít v potaz, že obě sociální sítě jsou velmi silným nástrojem, který umožňuje upravovat obsah čili mazat nevhodné komentáře, ale také negativní recenze. Nicméně už kultura jednotlivých účtů například s dostatečným množstvím realizací je částečně vypovídající.

Až na výjimky se nám při pátrání většinou „vykrystalizuje" několik vhodných realizačních firem, které postoupí do dalšího výběrového kola. Určitě není marné si tyto firmy „proklepnout" a zjistit si o nich informace, které lze najít na různých informačních zdrojích, například v Obchodním rejstříku (www.justice.cz/or) nebo v Živnostenském rejstříku (www.rzp.cz). Naše ověřování zpravidla doplňuje osobní návštěva a v případě větších firem i návštěva vzorového domu.


STATISTIKA NUDA JE, má však CENNÉ ÚDAJE

Český statistický úřad zveřejnil v červnu 2020 údaje o bytové výstavbě za rok 2019. Podle této statistiky bylo v roce 2019 dokončeno 18 390 rodinných domů, což bylo zhruba na úrovni předchozího roku. Na jejich výstavbu bylo vynaloženo 68 miliard korun a náklady na výstavbu jednoho bytu činily 3,6 milionu korun.

Byty v rodinných domech se nejčastěji stavěly v dispozici 4+1, obytná plocha v průměru činila 92 m2 a výstavba jednoho rodinného domu trvala v průměru tři a půl roku. U rodinných domů je v posledních letech možné pozorovat stálý růst zájmu o dřevostavby. V roce 2019 bylo dokončeno 2 796 nových rodinných domů-dřevostaveb a jejich podíl na celkové výstavbě rodinných domů je přes 15 procent.

s-kym-stavet-drevostavbu-statistika

Foto: Dreamstime

Asociace dodavatelů a montovaných domů

Oborové organizace, které zaštiťují dodavatele, respektive dohlížejí na kvalitu provedení staveb, jsou vždy dobrým vodítkem při výběru, byť se nedá automaticky říct, že firma, která v určitém spolku nepůsobí, je automaticky špatná. Na druhou stranu ale můžeme s určitostí říct, že firmy, které jsou součástí některé oborové organizace, musejí splňovat její předepsané standardy.

To je případ Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD), která slaví již 20 let od svého založení. ADMD je asociace firem, které se snaží zlepšit obor dřevostaveb, a to jak po stránce kvality provedení dřevostaveb v České republice, tak i informovanosti veřejnosti o tomto typu konstrukce. Zákazníkům pomáhá při výstavbě domu od prvních úvah o vlastním bydlení až po realizaci domu.

Asociace je poradním orgánem i pomocnou rukou při výstavbě dřevostavby. Všichni členové splňují přísné požadavky na návrh i realizaci stavby podle certifikace Dokument národní kvality. Tato certifikace kontroluje jak návrh konstrukce, tak i samotné provedení domu na stavbě, především dodržování všech důležitých postupů při realizaci dřevostavby.

Podle této certifikace se dodnes ověřují všechny členské firmy v ADMD, a to nejen při vstupu do asociace, ale pravidelně každý rok. Certifikace samotná samozřejmě reflektuje vývoj celého stavebnictví a pravidelně dochází k její aktualizaci.

V roce 2013 byla ADMD přijata do Evropského svazu dřevostaveb – EFV. V roce 2015 se ADMD zaměřila ještě více na spokojenost zákazníka a začala sdružovat prověřené stavební dozory pro dřevostavby a také zavedla úřad Ombudsmana ADMD.


drevoastavby-casopis-titulka-5-2020-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Přehled dodavatelů a projektů dřevostaveb

K osvětě přispívá i ročenka Přehled dodavatelů a projektů dřevostaveb, která poskytuje přehled výrobců a dodavatelů dřevostaveb na českém trhu, včetně jejich stavebních technologií a vybraných referenčních staveb. Obsahuje jak ukázky realizací dřevostaveb na klíč, tak individuálních nízkoenergetických či pasivních dřevostaveb, nechybí ani vzorové domy.

Každý, kdo se chystá stavět dřevostavbu, v ročence najde nejen přehledné informace o stavebních firmách (jejich historii, počty realizací, kontakty, konstrukční systém), ale i ukázky jejich realizací, projektů dřevostaveb a vzorové (referenční) domy. Přehled tak zároveň slouží jako katalog dřevostaveb, z něhož si svou vysněnou dřevostavbu vybere určitě každý. Ročenka je ZDARMA, hradí se pouze poštovné. Objednat si ji můžete spolu s dalšími publikacemi.

Objednat tištěný Přehled ověřených dodavatelů dřevostaveb→


Stavíme dřevostavbu 5. díl - S kým?

Pokud jste se rozhodli pro výstavbu dřevostavby, tak jste se v tomto článku mohli dozvědět podle čeho se orientovat a jak si vybrat tu nejlepší dodavatelskou firmu dřevostaveb. A na co se můžete těšit příště?

1. PROČ?

Výhody dřevostaveb

2. CO?

Přehled konstrukčních systémů

3. Z ČEHO?

Přehled stavebních konstrukčních i nekonstrukčních materiálů, deskové materiály

4. JAK?

Letmá montáž, nebo panelová výstavba? S firmou, nebo svépomocí?

5. S KÝM?

Kdo staví dřevostavby a kolik se jich postaví? Jak vybrat vhodnou firmu?

6. O ČEM?

Kompendium minimálních znalostí o dřevostavbách

Připravila: Zoja Skopalová
Foto: Martin Zeman


Přečtěte si předchozí čtyři navazující díly

Stavíme dřevostavbu 1. – Proč?
 
Stavíme dřevostavbu 2. – Co? aneb Přehled konstrukčních systémů
 
Stavíme dřevostavbu 3. - Z čeho? aneb Přehled stavebních materiálů
 
Stavíme dřevostavbu 4. Jak? aneb s firmou či svépomocí?
 
DaS 5-2020

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop