Tisk
Dejte stěnám historický nádech

Dejte stěnám historický nádech

Petr Houška | Středa, 29. srpen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Benátský štuk je známý i jako římský štuk, italská omítka či spatulata. Jedná se o omítkovinu luxusního vzhledu s velmi dlouhou tradicí. Lze jej užít prakticky pro všechny interiéry kromě těch, kde se uvažuje s častým poškozováním provozem – velmi těžce se totiž opravuje.

Ale i tak je velmi dobře otěruvzdorný; jeho povrch je velmi hladký, tím se na něm neusazuje prach v takové míře, jako na klasické štukové omítce. Složením je absolutně nezávadný a proto jej lze užít i do ložnic. Základní složkou je vápenec a prach z drceného mramoru. Omítka je velmi tvrdá, trvanlivá a odolná plísním.

Historie

štuk4Technika byla vyvinuta ve starověkém Římě. O doby svého vzniku se běžně užíval, avšak nejpopulárnějším se stal v 16. století během italské renesance. Architekt Andrea Palladio začal velmi hojně využívat tuto starou techniku při výzdobách benátských paláců. Od té doby se římskému štuku začalo přezdívat benátský. Velké změny v této po staletí neměnné technice se dostalo od architekta Carla Scarpy, který experimentoval s akrylátovými pojivy. Tím se tradiční receptura a technika mírně pozměnila – původně se štuk nanášel v sedmi vrstvách – nyní již jen ve třech.

Do koupelny ano i ne

štuk2Vlhku je sice benátský štuk odolný, avšak tekoucí vodě již ne. Proto by se neměl aplikovat například do sprchového koutu. Pro tyto účely jsou vhodnější novodobé stěrkové materiály na cementové bázi.

Design

štuk1Benátský štuk dosahuje vysoce lesklého povrchu s výbornou odrazivostí. Díky tomuto efektu dokáže opticky rozšiřovat prostory, dodává jim velmi luxusní vzhled – tmavé místnosti příjemně prosvětlí. Barevně jej lze natónovat podle požadavku prostoru. Například v divadle Rokoko jsou touto technikou upraveny stěny do tmavě červeného odstínu.

Technologie nanášení

štuk3Na perfektně rovný povrch se pomocí hladké nerezové špachtle a hladítka nanese základní barevná vrstva – po zaschnutí se přebrousí. Aby se dosáhlo velmi dekorativních vzhledů, nanášejí se další vrstvy různě velkými špachtlemi. Před zaschnutím je nutné plochu zaleštit hladítkem – jedině tak plocha získá svou lesklost a prokreslení textury. Pro dosažení omyvatelnosti je nutné povrch opatřit vrstvou vosku.

zdroj informací a foto: luxusnipovrchy.cz

 


Líbil se Vám článek?
gotop