Tisk
Malé dřevostavby: <small>Zahradní altánky, chatky a zahradní domky</small>

Malé dřevostavby: Zahradní altánky, chatky a zahradní domky

Redakce | Čtvrtek, 01. březen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Drobné zahradní stavby vnášejí do zahrady strukturu a zabydlují ji. Dřevěné domky organicky vstupují do zahrady, kde doplňují vegetaci. Teprve se malým dřevěným domkem, zahradní chatkou nebo zahradním altánkem je zahrada kompletní.

 

Zahraní stavby: chatky, altánky a zahradní domky

Ačkoliv jsou tyto zahradní stavby v zahradě po celý rok, naší pozornosti se těší převážně v létě. To prožívají svou hlavní sezónu, kdy si užíváme sezení pod zahradními altánky a pergolami, spíme v zahradních chatkách a vaříme v zahradních kuchyních.

Stylová zahradní dřevostavba v podobě roubené sauny.

 

 

Odolnější domky obstojí i v horách

Čeští výrobci své zahradní domky, altány a další stavby konstruují s ohledem na klimatické podmínky v naší zemi; ty pak přežijí při správném ošetření a provozování i tuhé zimy a bez úhony vydrží i v horském prostředí. V oblastech s vysokou zimní sněhovou pokrývkou je možné nechat vyrobit zahradní domek přímo na míru klimatickým podmínkám. Aby střecha vydržela extrémní sněhovou zátěž, vyberou se silnější palubky a posílí se zejména střešní konstrukce. Ta potom vypadá podobně jako u zahradních domků s těžší střešní krytinou, třeba betonovými taškami. Záleží také na sklonu střechy, která se pro horské oblasti zvolí strmější. Většinou mají střechy zahradních domků sklon kolem 17 stupňů, střechy chatek jsou o něco strmější, průměrně 20 až 35 stupňů.

08 PacákDětský domeček ok

 

Chcete míti vkusnou besídku?

Besídka je dnes důležitou součástí zahrádky a střediskem rodinného a také mnohdy společenského života. V malé zahrádce nestavte ji do středu, udusí vám plochu; ve větší nesmí rušit celkové uspořádání zahrady. Využijte závětří, ale neopomeňte ji umístiti vyvýšeně s rozhledem na krásná místa okolí. Poraďte se s odborníkem nebo si přečtěte před postavením besídky dobře spisy, dnes již u nás rozšířené. Postavte ji tak, aby bylo lze pokud možno zahrádku z besídky obhlédnouti, poblíže basén ke koupání a trávník ke slunění, hřiště pro děti. Pod besídkou lze umístiti skrýš pro zahradní nářadí. Podle účelu stavíme besídky otevřené, polootevřené a uzavřené. Kulaté nebo polokulaté zvyšují značně náklad. Střechy bývají téměř vodorovné nebo s malým sklonem. Nátěr olejovou barvou zvýší trvanlivost, ale barvy mají se harmonicky pojiti, např. žlutá a bílá, zelená a fialová, modrá a šedá. Teprve spojením se živou rostlinou docílí se pravého účinku a kouzla.

(Josef Rublič: Chcete mít radost ze své zahrady? Vydal Josef Vaněk, 1940)


Líbil se Vám článek?
gotop