Tisk
Vytiskněte si svou roubenku

Vytiskněte si svou roubenku

Redakce | Úterý, 14. srpen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Není sporu o tom, že technologie 3D tisku je na vzestupu a v budoucích letech sehraje důležitou roli v různých průmyslových odvětvích, a tedy i v našich životech.Ve stavebnictví již není neobvyklé využití dronů, 3D simulací, dokonce 3D brýlí při prohlídkách bytů či domů, 3D tisk se tedy jeví jako logický další krok. Ne snad, že bychom hned tiskli celé domy ve skutečných rozměrech, takové využití je stále spíše ve fázi experimentů.

3D tisk je zatím ve stavebních společnostech využíván sporadicky. Firma OK PYRUS se pro toto řešení rozhodla zatím jako jedna z mála. Ve fázi projektu využívá 3D tisk k vytvoření prostorového modelu roubenky nebo srubu v měřítku 1:100 a klient tak získá hlubší povědomí o prostorovém uspořádání a výrazu jeho vytoužené masivní dřevostavby. Další uplatnění 3D tisku v projektování či ve stavebnictví obecně je možnost vytisknout si prostorový model určitého konstrukčního spoje a zjistit, zda je funkční, popřípadě jak ho ještě doladit.

02 Model v ArchiCAD03 Model v programu Slicer04 Nem. písek

 

Proces vzniku modelu urychlí projektování stavby ve 3D programu, kupříkladu typu ArchiCAD. Projektant tak má k dispozici hotový prostorový model v elektronické podobě, který upraví tak, aby jej byla konkrétní tiskárna schopna vytisknout, jelikož je limitována minimální šířkou jedné vrstvy (každá tiskárna má jinou úroveň detailů). Po potřebném upravení modelu je vygenerován soubor s koncovkou stl. (Stereolithography), kompatibilní s většinou 3D tiskáren.

Před tiskem je nezbytné zkontrolovat, zda se správně načetly všechny části domu, které chceme vytisknout, dále zvolit tloušťku vrstvy, procento výplně, rychlost tisku, druh tiskového materiálu a případně také otočit model do vhodné polohy.

01 DSC_0280Tiskárny se od sebe liší svou velikostí, způsobem tisku, úrovní detailů, druhem tiskového materiálu, rozměry tiskové plochy a cenou, která se může pohybovat v rozmezí od několika tisíc až po miliony korun. Samotná doba tisku se u různých typů tiskáren liší v závislosti na jejich technické úrovni a rozměrech tištěného objektu. Pro představu vytištění modelu roubenky nebo srubu v uvedeném měřítku trvá 17 až 24 hodin. Při tvoření složitějšího modelu je nutné některé části vytisknout zvlášť a následně je s pomocí vteřinového lepidla spojit dohromady.

 

Text: Bc. Hynek Koudelka, OK PYRUS s.r.o.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop