Tisk

Výroba dřevních pelet v Česku roste. V létě je ideální čas na nákup

Michal Doležel | Pondělí, 13. červen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Výroba i spotřeba dřevních pelet v Česku roste. Loni se v České republice podle statistik Klastru Česká peleta vyrobilo 232 tisíc tun pelet nejvyšší kvality ENplus A1, což je celkem o 34 % více než v roce 2014. Ačkoli většina v Česku vyrobených pelet jde na export, roste i tuzemská spotřeba. Pelety jsou letním období nejlevnější - jejich cena v průběhu roku v závislosti na období kolísá v rozmezí  cca 15 %.

Pelety jsou nejlevnější v létě

„Převážná část výroby certifikovaných pelet se sice vyváží hlavně do Německa, Rakouska a Itálie, o toto kvalitní a ekologické palivo však roste zájem i na českém trhu. V tuzemsku se ročně spotřebuje více než třetina roční produkce pelet,“ uvedl Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta. Ačkoli zájem o topení biomasou v České republice roste, vzhledem k vysoké produkci pelet v ČR nehrozí jejich nedostatek.

Ceny certifikovaných pelet podléhají sezónním výkyvům, jejich cena je tradičně nejnižší v létě. Právě v tomto období je podle odborníků vhodné se peletami předzásobit. „Běžně je v ČR cenový rozdíl mezi zimní a letní cenou 12 až 15 %. Výhodný je proto jednorázový nákup pelet pro celou topnou sezónu v letních měsících,“ doplnil Vladimír Stupavský.

dřevní pelety

Ačkoli jde o tuhé palivo, nabízí topení peletami poměrně velký uživatelský komfort. Moderní peletové kotle mají velmi vysokou účinnost a není nutné do nich často přikládat, protože se o vše postará automatika. „Kotel na pelety může díky velké násypce nabídnout až týdenní provoz bez přikládání. Samozřejmostí je také komfortní regulace s možností ovládání výkonu kotle na dálku,“ popisuje možnosti peletových kotlů Karel Vlach, generální ředitel společnosti ENBRA. Kromě technicky stále dokonalejších kotlů se na trhu začínají objevovat též další otopná zařízení využívající spalování pelet a z něj plynoucí výhody. Jde například o pokojová krbová kamna s integrovaným zásobníkem na pelety a automatickým přikládáním.

Energetické dřeviny moc "neletí"

Statistiky Klastru Česká peleta sledují hlavně produkci dřevních certifikovaných pelet s označením ENplus A1. Ty jsou vyrobené pouze z chemicky neošetřených zbytků dřeva bez podílu kůry a jejich popelnatost činí pouze 0,7 %. Surovin, z nichž je možné pelety vyrábět, je však více. „K výrobě pelet se používají zejména piliny ze zpracování odkorněného dřeva. Méně se používají různé zemědělské meziprodukty, jako je třeba sláma. Takové pelety je ovšem možné použít pouze v průmyslových instalacích nebo speciálně konstruovaných kotlích,“ popisuje možnosti složení pelet Jan Habart z Českého sdružení pro biomasu Biom CZ. Necertifikovaných pelet s nehlídanou kvalitou se loni v ČR podle klastru Česká peleta vyrobilo zhruba 40 tisíc tun.

Oproti dřívějším předpokladům se na výrobě pelet v širším měřítku neuplatňují speciálně pěstované energetické dřeviny. „Pěstování energetických dřevin se rozvíjí jen velmi pomalu. Je to dáno zejména absencí podpory ze strany státu a zákazem výsadeb nových plantáží na pozemcích s 1. a 2. bonitní třídou,“ uvedl Jan Habart ze sdružení Biom CZ. Naopak pozitivním impulzem v energetickém využívání biomasy byla státní podpora výroby tepla v obecních výtopnách a populární kotlíkové dotace pro domácnosti.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop