Tisk
Maximální komfort s podlahovým a stropním vytápěním

Maximální komfort s podlahovým a stropním vytápěním

Komerční sdělení | Pondělí, 10. duben 2017 |

Přidat na Seznam.cz

V souvislosti s vytápěním se mezi odborníky a laiky vedou neustálé diskuse o optimálním topném systému z pohledu pořizovacích a provozních nákladů. Při výběru je však dobré myslet i na tepelný komfort. V místnostech vytápěných různým způsobem (elektrickým podlahovým nebo stropním vytápěním, ústředním teplovodním topením, kamny na uhlí, krbem atd.) se cítíme odlišně a náš celkový pocit ovlivňuje řada okolností.

Velmi důležitá je například skutečnost, jak je rozložena teplota vzduchu zejména ve vertikálním směru. Naše tělo reaguje na teplotu v každé části jinak, nejodolnější na změny teploty je hlava, naopak velmi citlivě reagují na teplotu naše kotníky a lýtka. Optimální je rovnoměrné rozložení teploty od podlahy ke stropu, čím jsou rozdíly mezi teplotami vyšší, tím je tepelný komfort horší – citlivě reagujeme například na výskyt vzdušného proudění v místnosti. A jak ukazují výsledky první etapy měření účinnosti, spotřeby energie a kvality vnitřního prostředí při použití různých topných systémů, realizované díky spolupráci firmy FENIX Jeseník a Univerzitního centra energeticky efektivních budov při ČVUT (UCEEB) v laboratořích UCEEB, nejrovnoměrnější rozložení teplot je v prostorách vytápěných tzv. velkoplošnými sálavými systémy – tedy podlahovým a stropním vytápěním.

Měření probíhalo při simulované venkovní teplotě – 12 °C a kvalita budovy byla nastavena ve standardu tzv. domu s téměř nulovou spotřebou energie. Výsledky prokázaly, že i u těchto energeticky velmi úsporných budov (čím je budova hůře zateplena, tím jsou teplotní rozdíly v interiéru samozřejmě větší) hraje typ vytápění významnou roli pro vytvoření kvalitního vnitřního prostředí.

www.fenixgroup.cz

gotop