Tisk
Hodí se krbová kamna do pasivního domu? A na kolik vyjde jedno zatopení?

Hodí se krbová kamna do pasivního domu? A na kolik vyjde jedno zatopení?

Redakce | Pondělí, 23. duben 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Plápolající oheň v kamnech či krbu je bezesporu spjatý s romantikou, příjemným prostředím a pohodou. Právě tím si můžeme vysvětlit, proč je instalace krbových kamen v novostavbách rodinných domů tak častou volbou.

Každá mince má ale dvě strany, a tak se pojďme na instalaci krbových kamen podívat také z jiného úhlu pohledu. Tedy z toho finančního.

Dřevostavby, pasivní domy a krbová kamna do 3 kW

Dnešní novostavby, a dřevostavby zvláště, mají poměrně nízké požadavky na vytápění. To je dáno dobrou izolací obálky budovy. Abychom se vyhnuli riziku přehřívání, je nutné do interiéru volit kamna s velmi nízkým výkonem. Ten by se měl pohybovat cca do 3 kW. Ovšem taková kamna rozhodně nepatří k těm nejlevnějším. Náklady na jejich pořízení dosahují bezmála statisíců korun.

dreamstime m_58688037 800Kolik stojí zatopení v krbových kamnech?

Pojďme si společně projít bilanci nákladů a zjistit, kolik stojí jedno zatopení v krbových kamnech. Uvažujme přízemní dům a výšku komína 7,5 m, pořizovací cenu kamen 90 tis. Nesmíme opomenout povinné kontroly spalinových cest, které jsou povinné minimálně jednou ročně. V průměru taková kontrola stojí kolem pěti stovek. Dále uvažujme, že krbová kamna i komín budou mít životnost 40 let. To se samozřejmě odvíjí od intenzity používání, údržby aj.

 

V pasivním domě zatopíme v krbu asi 3x týdně

Průměrná topná sezona činní v České republice kolem 29 týdnů. A jak často budeme v kamnech zatápět? Asi třikrát týdně, po práci nebo o Vánocích. Berme to jako průměr. Ač někteří čtenáři mohou oponovat, v dnešní době není na péči o „rodinný krb" tolik času a využít jiný, plně automatický zdroj tepla je komfortnější.

Pořízení komína vč. montáže, výška 7,5 m 45 000 Kč
Roční kontrola spalinových cest po dobu 40 let 40 x 500 Kč
Krbová kamna 90 000 Kč
Přívod vzduchu v podlaze 3 500 Kč
Náklady celkem 158 500 Kč
Počet cyklů zatopení za 40 let 3 480
Náklady na jeden cyklus topení 45,54 Kč

Jedno zatopení v kamnech nás vyjde na rovných 45 Kč. Celkově za uvažovanou životnost zatopíme více jak 3 400 krát. K této částce samozřejmě musíme připočíst ještě nákup dřeva a jeho přípravu.

Jsou krbová kamna to pravé?

Otázkou tedy zůstává, zdali jsou krbová kamna opravdu tím správným doplňkovým zdrojem energie. Často se také můžeme setkat se situací, kdy spalování biomasy, tedy i dřeva, je jen nástroj k formálnímu snížení primárních neobnovitelných energií při zpracování průkazu energetické náročnosti.

turyna článekCo takhle do dřevostavby pořídit levnější kamna?

Napadá vás, že celou bilanci zvrátíte pořízením levnějších kamen? Ano, lze to. Bude tím ale trpět komfort užívání vašeho domu a ve výsledku i energetická náročnost. Vlivem přehřívání interiéru, do kterého dodáváme v daném místě často i desetinásobek potřebného tepla, budeme i více větrat. Tedy drahé teplo vypouštět doslova pánu bohu do oken. Naopak snaha o nižší výkon topidla omezením přísunu vzduchu k hoření často přináší efekt zakouřeného skla, zápachu kouře i nižší životnost kamen.

 

Připravil Ing. Tomáš Hrdlička
nezávislý stavební poradce se specializací na rekonstrukce a úspory energií


Líbil se Vám článek?
  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop