Tisk
Je elektrické vytápění dřevostavby drahé?

Je elektrické vytápění dřevostavby drahé?

Komerční sdělení | Pondělí, 01. říjen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Ne, elektroměr se „točí" hlavně při provozu běžných spotřebičů. Vytápění dvoupodlažní dřevostavby se na celkové spotřebě energie podílelo pouhými 28 %!

Nízkoenergetický rodinný dům z roku 2012 se dvěma nadzemními podlažími, obývaný pětičlennou rodinou, je postaven jako dřevostavba ve Frenštátě pod Radhoštěm. Dům je nepodsklepený, v přízemí je kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem, technická místnost a WC. V patře jsou tří dětské pokoje, ložnice s šatnou a koupelna.

ECOFILM laminat 2S ohledem na nízkou potřebu tepla bylo pro vytápění celého domu zvoleno elektrické podlahové vytápění. Konkrétní systém byl volen dle podlahové krytiny a kombinuje topné rohože ECOFLOOR a topné folie ECOFILM z produkce firmy Fenix Jeseník. Koupelna a WC jsou doplněny topným žebříkem. Centrální regulace umožňuje regulovat každou místnost samostatně. V obývacím pokoji v přízemí jsou umístěna teplovzdušná krbová kamna bez rozvodu po domě, určená jako doplňkový komfortní zdroj tepla.

Dodávka a instalace topného systému tzv. na klíč (materiál včetně montáže) vyšla včetně DPH na 110 000 Kč. Protože od samého počátku bylo plánováno využít objekt pro dlouhodobé sledování, je dům vybaven podružnými elektroměry, měřícími spotřebu elektřiny pro vytápění a pro ohřev TUV. Za elektrickou energii celkem (tj. vytápění, ohřev vody i provoz domácnosti) zaplatila domácnost v období od 09/2015 do 09/2016 celkem 29 268 Kč. Podíl vytápění na celkové spotřebě energie činil pouhých 28,2 %, ohřev vody se na celkové spotřebě energie podílel 26,8 % a ostatní spotřeba (osvětlení, vaření, praní, elektrospotřebiče apod.) pak dosáhla 45 %.


Líbil se Vám článek?
gotop